Marina Raković: Ne odstupam od olimpijskog sna, neće me pokolebati odlaganje Igara

Marina Raković, naša najuspješnija karatistkinja, pokušava da iz svakog dana tokom pandemije koronavirusa izvuče maksimum za individualni rad. I dalje fokusirana na jedan, najveći cilj – plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

– Iskreno, kada sam čula da su Olimpijske igre odložene za ljeto 2021. godine, u prvom momentu bilo mi je teško. Posljednje četiri godine, cijeli ovaj veliki ciklus posvetila sam ostvarenju tog sna, da nastupim u Tokiju. I sve to je u centru imalo taj jedan datum i termin, ljeto 2020. godine. Ali odmah sam takođe znala i osjećala, da me to odlaganje ne može pokolebati na putu koji sam zacrtala. Da dočekam tu, za karate sport jedinstvenu priliku, i da ne odstupam od olimpijskog sna – rekla je Raković za sajt Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Ova situacija, gdje je već skoro dva mjeseca bez prilike da nastupa, iako zdrava i spremna, je jedinstvena i izuzetno teška za svakog vrhunskog sportistu.

– Sa jedne strane, svjesna sam da je izuzetno važno da se program rada i treninga odradi što bolje. Takođe, i da se sačuva fokus, mentalna snaga, ono što je izuzetno bitno u svakom periodu kada nijeste na takmičenjima. Situacija je teška za cijeli svijet, vrhunski sportisti to dijele i osjećaju dodatno tu neizvjesnost. Sa druge strane, ovaj period vidim i kao šansu, da se radi na stvarima za koje u jakom ritmu takmičenja ne bih imala priliku – kazala je Marina.

Konkretno, dobila je vrlo precizan i važan program rada.

Već sedmicama sam u treningu snage, a to je nešto što ne bih mogla da radim da sam sada na takmičenjima širom svijeta. I to može biti izuzetno korisno, upravo za velike turnire koji će se održati kada pandemija prođe, samim tim i za moje olimpijske šanse – dodala je Raković.

Od olimpijskog sna apsolutno ne odstupa…

Naravno, očekujem prije svega da se u drugoj sezoni održi već odloženo Evropsko prvenstvo, uz Svjetsko prvenstvo. Sve su to takmičenja na kojima vidim šansu i koja dodatno približavaju onom glavnom, Olimpijskim igrama – rekla je Marina, koja je tokom karijere osvajala bronzane medalje na Svjetskom i Evropskom prvenstvu.

Put do olimpijske vize je izuzetno težak, konkurencija vrhunska i fokusirana na Igre…

– Pratimo rivale, na društvenim mrežama i klipovima lako je uvidjeti da su svi u jakom individualnom radu. A to su sve najbolje karatistkinje i karatisti svijeta. Ono što situaciju čini posebno specifičnom je to što je za Igre u Tokiju smanjen broj kategorija. Umjesto dosadašnjih pet kategorija, imamo samo tri, samim tim je i konkurencija jača. Ali nema predaje, to je samo dodatni motiv, da nastavimo da našu zemlju predstavljamo dostojno i na najljepši način, vrhunskim rezultatima na tatamiju – zaključila je Raković.

Povezani članci

Leave a Reply

Pročitajte i ovaj članak:
Close
Back to top button