Marija Vuković: Borba sa centimetrima

Reprezentacija.me
Piše: Reprezentacija.me 2.2k pregleda Dodaj komentar

Marija-Vukovic 222Marija Vuković ponovo leti ka zvijezdama! Crnogorska atletičarka i bivša svjetska juniorska šampionka u skoku uvis, poslije briljantnih izdanja i nebeskih skokova, nažalost prošle godine upoznala je i surovu stranu sporta.

 

Baranka, koja je nedavno napunila 21 godinu, doživjela je krajem juna povredu, zbog čega je makar na kratko zaustavljen njen meteorski uspon, koji je najavljivala obarajući redovno brojne rekorde i podižući ljestvicu sve više i više, do konačnih 191 cm. Ali, Marija Vuković uspjela je da preskoči i najtežu prepreku u dosadašnjoj karijeri. Poslije 10 mjeseci pauze, članica Atletskog kluba Mornar, za samo desetak dana nastupila je na dva takmičenja, čime je i definitivno najavila povratak na veliku scenu.

 

Prošle godine, tačnije početkom juna sam se povrijedila i poslije toga imala pauzu do septembra. Nakon toga došlo je i do promjene trenera, tako da sam počela da treniram sa bugarskim stručnjakom Valerijem Cvetkovim. U početku je bilo veoma teško, prije svega da uđem u formu, a zatim i da počnem da učim tehniku, da radim na brzini, snazi, tehnici… Bio je to vrlo težak period, koji sam uspjela da prebrodim – istakla je na početku razgovora  crnogorska atletičarka Marija Vuković.

 

Trema i strah

 

Marija Vuković ,,vatreno krštenje“ imala je u Baru i to baš 1. maja, kada je na 19. međunarodnom atletskom mitingu osvojila prvo mjesto sa preskočenih 175 centimetara, kada je tri puta obarala ljestvicu na 181 cm.

 

Kakav je osjećaj bio skočiti na zvaničnom takmičenju poslije toliko vremena i da li je bilo određenog straha?

 

Uh, prvo takmičenje, pa bilo je dosta treme i straha. Nijesam toliko zadovoljna, zato što sam se osjećala odlično i znam da sam spremna da preskočim 181 centimetar. Ali, još ne mogu da se izborim sa tim strahom i nedostatkom samopouzdanja. Međutim, radimo i na tome – analizirala je nastup u Baru Marija Vuković.

 

U Splitu bolji učinak

 

Samo desetak dana kasnije naša atletičarka nastupila je na 10. međunarodnom mitingu u Splitu, gdje je primarni cilj bio da se popravi učinak iz Bara. Marija je preskočila 179 cm, ali je 181 i dalje bilo nedostižno. Četiri centimetra za kratko vrijeme, ipak, su potvrda da je forma u usponu?

 

Posljednjih mjesec dana bili smo u Baru, a s obzirom da sam bila kod kuće, super sam se osjećala i sve je islo svojim tokom. Onda je došlo takmičenje u Splitu, koje je bilo bolje nego Baru, makar što se tiče rezultata. Ali, opet mi je izmaklo tih 181, a najviše zbog nekog kolebanja.

 

Ispuniti normu za EP

 

Inače, Marija Vuković trenutno se nalazi u Sofiji, gdje svakodnevno vrijedno trenira spremajući se za predstojeće velike izazove.

 

Trenutno sam u Sofiji, gdje ću nastaviti da treniram i gdje ću uz pomoć trenera nastojati da popravim nedostatke koje sam imala na ova dva takmičenja – kazala je Marija.

 

Ona je zatim jasno poručila koji su njeni primarni ciljevi na predstojećim takmičenjima, stavljajući akcenat na Igre malih zemalja Evrope, gdje brani zlato, osvojeno prije dvije godine u Lihtenštajnu.

 

Prvo me očekuje nastup na Igrama malih zemalja Evrope, gdje očekujem da mogu preskočiti 181 cm, što je norma za Evropsko prvenstvo do 23 godine. Inače, za ovu godinu primarni cilj je da skočim oko svog ličnog rekorda (191), jer dvije godine to nijesam napravila. Biću zadovoljna čak i ako to bude 190, jer opet nije toliko lako vratiti se, jer što bi moj trener rekao: ,,Nemamo magični štapić“, iako bi tada bilo ljepše – kroz osmijeh priča Marija Vuković, a zatim dodaje koja je sve takmičenja očekuju.

 

Poslije Igara malih zemalja Evrope, spremaću se za Kup Evrope, gdje ću dati sve od sebe da skočim što bolje za reprezentaciju, a nakon toga nastupam na Mediteranskim igrama, a zatim i na prvenstvu Evrope. Dakle, dosta takmičenja, na kojima želim prvo zbog sebe, onda za sve ostale, da skočim dobro i da dokažem da mogu opet visoko, ali i da je moj novi trener pravi izbor i da me može dovesti daleko, odnosno visoko – poručila je Vuković.

 

Izvor: Pobjeda

KLJUČNE RIJEČI:
Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar