Luka Pavićević: Nije realno da Mirotić igra za Crnu Goru

Reprezentacija.me
Piše: Reprezentacija.me 944 pregleda Dodaj komentar

luka pavicevic (1)Selektor košarkaške reprezentacije Crne Gore i trener francuskog Roana Luka Pavićević doputovao je sinoć u Podgoricu.

 

Na aerodromu ga je dočekao direktor svih reprezentavnih selekcija u KSCG Danilo Mitrović. Pavićević je nedavno produžio ugovor sa francuskim klubom na tri godine, a prethodne dane iskoristio da ,,skokne“ i do Beograda.

 

Sa velikim zadovoljstvom stižem u Podgoricu, da se sa Danilom Mitrovićem i ostalim saradnicima prihvatim predpriprema organizacije naših priprema za Evropsko prvenstvo. Kasnim u odnosu na planirano barem dvije nedjelje, što je rezultat mojih želja da obnovim saradnju sa Koralom iz Roana, a što nije bilo jednostavno uraditi bez obzira na želju tog kluba još od decembra da produžimo saradnju za naredne tri godine. S obzirom da su u klubu pokazali izuzetnu podršku za moju želju da vodim Crnu Goru i prošlog ljeta, i u narednom periodu, mislim da je bilo logično da se na takvu podršku uzvrati predanim i poštenim radom, što sam uradio i što nas je u protekloj sezoni još više i zbližilo. Napravljen je veliki posao u restauraciji toga tima i, praktično, predsjednik je želio da nastavim da to radim tamo, a za mene je bilo izuzetno važno i ta činjenica što uz vođenje Roana mogu da ostanem i po potrebi budem trener reprezentacije Crne Gore. To u nekim drugim okolnostima i sa nekim drugim klubom najvjerovatnije ne bi bilo moguće. Trebalo je organizovati dosta stvari, tako da poslije završetka lige 20. maja nijesam to uspio tako brzo da pospremim i pripreme za narednu sezonu su mi trajale nekih 15-ak dana – istakao je Pavićević na početku razgovora.

 

 

Dašić najveća briga

 

 

Pavićević je istakao da je već urađeno dosta stvari u organizaciji priprema, te da bi tokom ove sedmice na konferenciji za novinare trebalo da saopšti spisak kandidata za EP u Sloveniji. Pitali smo selektora koliko je zadovoljan formom igrača zaključno sa krajem sezone u mnogim ligama.

 

luka pavicevic roan– Mislim da je svim reprezentativcima prijala prošla aktivnost, da su svi ušli spremni i motivisani u svoje sezone. Imamo jedini problem sa Vladimirom Dašićem, koji nije uspio da nastavi i iskoristi sjajno ljeto koje je imao. Da li pogrešnim odabirom kluba, da li nedovoljnom koncentracijom pri odabiru, mislim da je ispao iz igračke forme. Ovaj zadnji dio, koji je uspio da odigra u srpskoj ligi, pomoći će sigurno, ali za igrača takvog kalibra to nije dovoljno. Ostali igrači, koliko vidim, svi su u svojim funkcijama i svi su u svojim klubovima upregnuti na tim mjestima na kojima igraju i sad bi bio momenat da ih provjerimo kako stoje zdravstveno, normalno i voljno, jer za ovu akciju za koju se spremamo neophodno će biti da svi dođu svježi, čisti, ali i orni i energični. U narednom periodu, ovih nedjelju-dvije, trebalo bi obaviti razgovore sa njima i provjeriti to stanje i momenat u kojem se nalaze, ali gledajući prethodnu sezonu ogromna većina tih momaka je igrala u skladu sa statusom koji, otprilike, i zaslužuju i koji je neophodan da bi se ušlo dobro i u ovo ljeto.

 

Kad će početi pripreme?

 

– To ćemo objaviti, ali plan je da krenemo od početka jula, otprilike bi išli na sedam do osam nedjelja priprema za prvenstvo, kako bismo mogli dobro i da radimo, a i da se dobro odmaramo u toku tih priprema. Mislim da treba povesti računa o igračima da poslije te akcije budu spremni za svoje sezone. Nijesam pristalica kratkih priprema jer napakuju dosta aktivnosti, bez odmora igrači ulaze u jako takmičenje i poslije imaju problema i sa cijelom sezonom. Dobre pripreme, izbalansirane sa dobrim odmorima, recept je po kojem inače volim da radim.

 

 

 Ročesti prva opcija

 

 

Da li će Tejlor Ročesti i dalje pokrivati mjesto naturalizovanog igrača?

 

– Mislim da je momak koji se tako uklopio i koji je tako odigrao, povezao sve redove, zaslužio mjesto u ovom timu. Trudićemo se da to mjesto uvijek držimo osvježeno i da ne zavisimo, ne daj Bože, od neke povrede. Direktor i ja smo cijelu godinu planirali, razgovarali i bili u kontaktu sa raznim menadžerima. Nije lako postići da se nađe kvalitetan i igrač i čovjek, koji je voljan da se odrekne svog privatnog života u toku ljeta i obaveže nekoj reprezentaciji, kao što bi to uradili svi ostali reprezentativci. Stalno smo na iskoraku jer i Tejlor, koliko god da je dobar, ima svoj energetski rok trajanja. Već iduće ili one tamo godine treba imati u planu novog igrača, a sa Tejlorom, normalno, treba uvijek raditi jer pored toga što je vrhunski igrač, on je vrhunska ličnost. Lično smatram da ova akcija pripada Ročestiju, on je to zaslužio, dobio, osvojio. Sad, da li ćemo mi uspjeti da se snađemo za još jednog čovjeka koji će da podržava to, vidjećemo – istakao je Pavićević.

 

 

Slučaj Mirotić

 

 

Kakva je situacija sa Nikolom Mirotićem?

 

– Razgovarao sam lično sa Mirotićem i taj dečko je, prije svega, odličan momak, izuzetno vaspitan i talentovan. Mislim da se nalazi u godinama u kojima, jednostavno, nije lako da sam procijeni ovu cijelu situaciju i nažalost u takvim momentima osobi je najlakše da donose odluku koja je i najlakša. Za njega je najlakše, najmanje bolno ili najmanje remeti neke tokove života i karijere, da ne prevrće taj kamen koji je već jednom okrenuo. Koliko vidim, on se već manje-više opredijelio da ostane košarkaški Španac. I dalje ćemo pokušavati da vratimo Mirotića pod košarkaško crnogorsko državljanstvo, jer mislim da je to jedino ispravno i za dječaka, i za Crnu Goru, i za Španiju, pa čak i za nadležne osobe u Fibi. Jedna zemlja, koja ima svega 600 hiljada ljudi, iz bilo kog razloga i bilo kojom krivicom, ne smije da gubi takvog talenta i takav momak bi morao da brani boje nacije i naroda iz koga je ponikao. Stoji sve da to nijesmo baš najčistije razriješili, ali u ovom momentu, kako stvari stoje, po njegovoj volji mislim da nije realno da se očekuje njegov dolazak ove godine u Crnu Goru. Volio bih, još jednom ćemo to da provjerimo, ali to je teško – objasnio je Pavićević.

 

 

Druga runda uspjeh

 

 

Na kraju, Pavićević je ponovio da ,,crvene“ očekuje težak posao na šampionatu Starog kontinenta.

 

luka pavicevic– To je realno turnir, u našoj grupi, na kome mi napadamo Letoniju, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju. Nećemo se postidjeti da napadnemo jače od nas, kao što su Srbija i Litvanija, ali objektivno to će da bude jedan udar – šest dana, pet utakmica – i mi ćemo imati svoju šansu, kao što će i sve te ekipe tražiti svoju. Grupa je veoma otvorena i prolaz u drugu rundu biće dostupan onima koji su spremniji i bolji u tom momentu. Treba da shvatimo da će se taj momenat mjeriti onda kad se bude igralo u septembru. Treba biti strpljiv, naoružan dobrim raspoloženjem, odraditi pripreme najbolje moguće, uzdati se u sreću da ne bude povreda i da se potrudimo da napravimo dobru igru kojom bismo mogli da prođemo u drugu rundu, što je po meni značajno dostignuće za crnogorsku košarkašku reprezentaciju i našu košarku uopšte – poručio je Pavićević.

 

 

 Peković i Vučević? Zavisi i od NBA mašine

 

 

Hoće li Nikola Peković i Nikola Vučević biti na raspolaganju za EP?

 

– Svi razgovori koje ste vi vodili, a i mi kao Savez, nagovještavaju da su oni maksimalno motivisani i zainteresovani da predstavljaju Crnu Goru. Sad treba da sjednem lično i ja sa njima i porazgovaramo o tome kad, kako i šta. Tu je, ipak, uključena i NBA mašina, tako da treba sve to lijepo da uklopimo, preciziramo i da se onda vama po tom pitanju precizno javimo – odgovorio je Pavićević.

 

 

Todorović neizvjestan

 

 

Selektor Pavićević kazao je i daje član Barselone Marko Todorović u planovima za predstojeće ljeto, ali da nije siguran da će biti dio reprezentacije tokom priprema.

– Todorović je u kontaktu sa našom reprezentacijom, ima neku povredu palca i pitanje je da li će i kada napraviti operaciju. I u tome ćemo da budemo u toku i iskoristićemo konferenciju za novinare da vas obavijestimo dokle smo došli po tom pitanju – istakao je selektor Crne Gore.

 

Arena

Ukoliko nemaš meridianbet.me nalog, registruj se i to uz najveći bonus dobrodošlice – 100€ BEZ IKAKVIH USLOVA!
Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar