Leković: Rumunska liga idealna destinacija za naše rukometaše

Reprezentacija.me
Piše: Reprezentacija.me 707 pregleda Dodaj komentar
FB

Povremeni crnogorski rukometni reprezentativac Božidar Leković dao je kratak intervju za naš portal.

Božo je rođeni Baranin, ponikao je u Mornaru gdje je i načinio prve rukometne korake i gdje se oformio kao igrač, kasnije je bio član Metaloplastike gdje mu je umnogome pomogao Milorad Miki Despotović, godinu dana bio igrač grčkog aktuelnog šampiona Dikeasa, a posljednje dvije godine proveo je u Rumuniji, gdje je blistao kao član drugoligaša Farula iz Konstance, s kojim je na kraju ove sezone sporazumno raskinuo ugovor i sada je slobodan igrač.

Protekla sezona je bila iscrpljujuća, duga i naporna, ali to nije spriječilo Lekovića da dominira u svom timu kao najbolji igrač i strijelac, odnosno da bude udarna igla i prvi izbor u napadu svom treneru.

“Može se reći da je sezona bila puna uspona i padova. Primarni cilj Konstance je bio plasman u prvu ligu i uložen je veliko vrijeme uz predan rad i trud kako bi se taj cilj ostvario, počev od uprave kluba pa do nas igrača. Ipak, propustili smo dvije velike šanse u samom finišu sezone, jer smo ispustili prvo mjesto u regularnom dijelu u posljednjem kolu od Politehnike, dok smo u baražu bili slabiji od prvoligaša Foksanija. Tužan sam što sezonu nismo završili onako kako smo planirali, ali to je sport, sreća nam je okrenula leđa, međutim s tim možemo da živimo jer smo dali sve od sebe“ – kazao je 26-ogodišnji lijevi bek.

Koliko je zavolio Rumuniju vidi se po Božovoj želji i da slijedeće sezone nastupa u istoj zemlji, ali ovoga puta u najjačoj konkurenciji, u prvoj ligi gdje realno po kvalietetu sigurno pripada.

“Rumunija je prelijepa zemlja naravno, ali još važnije je to što Rumuni vole rukomet i ulažu u isti sa dosta sredstava, što odmah čini kvalitet tog sporta boljim i primamljivijm kako za domaće tako i za strane igrače. Posebno za nas sa prostora bivše Jugoslavije, jer vi u svakoj rumunskoj ekipi imate po nekog sa naših prostora, što pokazuje da naši igrači prepoznaju kvalitet rumunske lige, ali i da rumunski klubovi prepoznaju kvalitet naših igrača koji nikad nije bio osporavan“ – kazao je Baranin, i na pitanje koliki je zaista jaz između crnogorskog i rumunskog rukometa, dodaje – “Na reprezentativnom nivou, smo u ovom momentu jači, ali što se klupskog rukometa tiče, tu ne možemo da se mjerimo sa njima. Jednostvano, imaju više sredstava koja su spremni da ulažu prije svega u organizaciju rukometa, od uslova u infrastrukturalnom smislu i implementacijom sistema koji funkcioniše i daje rezultate na svim nivoima, koji mogu da se mjere sa njemačkim, pa do ulaganja u igrački kadar, što domaći što strani“.

FB

 

Leković najveći problem u našem rukometu vidi u nedostaku novčanih sredstava, koji bi podigli sve to na viši nivo.

“U našem rukometu se dosta radi, dosta se trudi da se igračima pruži što bolji uslovi, treneri na najbolji način na koji oni mogu prenose znanje na mlade igrače, ali jednostavno ne može se raditi kad nema dovoljno novca. Nisu Njemci, Šveđani ili Norvežani tu gdje jesu zato što imaju bolje stručnjake od nas, nego jednostavno imaju mnogo više novca koji mogu da ulažu“.

FB


Da na reprezentativnom nivou možemo da im pariramo pokazali su najsvježiji rezultati naših momaka manifestovanih u plasmanu na Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj. Božo ima i svoja predviđanja i svoje favorite.

“Trener Đukić je preuzeo ekipu u najtežem momentu, kad smo imali samo bod, a pogledajte šta je napravio. Naravno, najveća zasluga ide mojim kolegama koji su se sjajno borili i izborili za ono za šta smo svi navijali. Mislim da bi primarni cilj trebao biti proći grupu, što neće biti nimalo lako, ne sviđa mi se činjenica što prvu utakmicu igramo sa Njemcima, koji su moji favoriti za osvajanje, ali šta je tu je. Imamo kvalitet da pobjedimo svakoga, cijenim da će se protiv Slovenije odlučivati za prolaz, ali ne sumnjam da će nas momci još jednom obradovati“ – zaključio je sjajni Baranin.

 

KLJUČNE RIJEČI:
Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar