Košarkašice iz trećeg šešira čekaju žrijeb za kvalifikacije za EP

Vladan
Piše: Vladan 181 pregleda Dodaj komentar
Foto: FIBA

U Minhenu će u petak u 11 časova biti održan žrijeb za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo (EP) za košarkašice, koje će 2023. godine biti održano u Izraelu i Sloveniji.

Košarkaška reprezentacija Crne Gore na žrijebu će biti u trećem šeširu zajedno sa selekcijama Velike Britanije, Češke, Slovačke i Letonije.

U kvalifikacijama će učestvovati 38 selekcija, podijeljenih u deset grupa. U osam grupa biće po četiri selekcije, a u dvije grupe po tri tima.

Domaćini EP, Slovenija i Izrael, takođe će učestvovati u kvalifikacijama. Na prvenstvo će se plasirati prvoplasirane ekipe iz svake grupe i četiri najbolja drugoplasirana tima. U grupama gdje su četiri selekcije, prilikom određivanja najboljih drugoplasiranih ekipa, brisaće se njihovi rezultati sa posljednjeplasiranim ekipama.

U slučaju da Slovenija i Izrael budu među 14 reprezentacija, koje kroz kvalifikacije budu obezbijedile plasman na EP, na Eurobasket će ići sljedeće dvije najbolje drugoplasirane selekcije.

Kvalifikacije će početi u novembru, a mečevi će se igrati 11. i 14. Druga dva “prozora” zakazana su za novembar 2022. i februar 2023.

PRVI ŠEŠIR: Španija, Francuska, Belgija, Srbija i Turska.

DRUGI ŠEŠIR: Bjelorusija, Rusija, Italija, Grčka i Švedska.

TREĆI ŠEŠIR: Crna Gora, Velika Britanija, Češka, Slovačka i Letonija.

ČETVRTI ŠEŠIR: Slovenija, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Mađarska i Hrvatska.

PETI ŠEŠIR: Litvanija, Poljska, Njemačka, Bugarska i Rumunija.

ŠESTI ŠEŠIR: Holandija, Izrael, Portugal, Luksemburg i Danska.

SEDMI ŠEŠIR: Švajcarska, Republika Irska, Austrija i Estonija.

OSMI ŠEŠIR: Finska, Island, Sjeverna Makedonija i Albanija.

KLJUČNE RIJEČI:
Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar