Kopitović: Uvijek smo imali vrhunske borce

Redakcija
Piše: Redakcija 178 pregleda Dodaj komentar

Karate je uvijek imao vrhunske takmičare koji nas obraduju rezultatima sa međunarodne scene, ali bivši čelnici Karate saveza Crne Gore (KSCG) nijesu imali viziju da naprave bolju organizaciju i strategiju razvoja tog sporta, kazao je legendarni trener “Budućnosti” Dragoljub Kopitović.

On je u intervjuu za Portal RTCG istakao da će novi predsjednik saveza Predrag Perković sigurno unaprijediti crnogorski karate, te da vjeruje da će se taj sport biti dio programa Olimpijskih igara u Los Anđelesu 2028. godine.

Kako vidite stanje u crnogorskom karateu, koje su dobre stvari, a šta bi moglo da bude bolje?

– Stanje u crnogorskom karate sportu takođe je jedna priča koja ima dugu istoriju i tradiciju gdje su i generacije poslije svih nas nastavljale kontinuitet u ostvarivanju vrhunskih rezultata.Dobre stvari su što je karate sport uvijek imao, i uvijek će imati vrhunske takmičare koji nas obraduju rezultatima sa međunarodne scene koji su za ponos. Što se tiče stanja u karate sportu, KSCG nije bio na nivou svog zadatka, kako bi naši takmičari ostvarivali jos bolje rezultate. Ne bih želio nikoga pojedinačno da osuđujem, ali bivši čelnici KSCG, po meni, nisu imali viziju da naprave bolju organizaciju, a i samu strategiju razvoja karate sporta. Nedavnom Skupštinom izabran je novi predsjednik gospodin Predrag Perković, za kojeg sigurno znam da ce organizacijom unaprijediti karate sport, kako bi naši takmičari ostvarivali jos bolje rezultate.

Šta mislite, da li će konačno karate postati olimpijski sport?

– Karate sport je uvijek bio priznat i prepoznatljiv član Međunarodnog olimpijskog komiteta. Već 2016. godine je uvršten na program Olimpijskih igara u Tokiju, pa je donijeta odluka da od 2024. godine opet ne bude. Duga je to priča, ali razlozi su samo nedostaci u organizaciji Svjetske karate federacije i mislim da je ključni razlog njen predsjednik. Daću samo jedan primjer, gdje je rvački sport bio doveden u pitanje da ga isključe sa programa OI, dok na čelo njihove federacije nije došao novi predsjednik. Mislim da to govori sve. Siguran sam da će se 2028. godine karate sport opet naći na programu Olimpijskih igara.

Šta za vas znači dokumentarni film “Put prazne šake”?

– Dokumentarni film “Put prazne šake” za mene predstavlja jednu sjajnu istinitu priču koja u sebi ima dugu istoriju i tradiciju koja se zove Karate klub “Budućnost”. U tom dokumentarnom filmu obuhvaćene su sve generacije i svako od njih je dao, ponaosob na svoj nacin, učinak kako bi karate sport bio ono sto i jeste.Jedno divno i lijepo sjećanje, gdje prorade emocije, na velike rezultate KK “Budućnost” i svih njegovih čanova. Čestitke ljudima koji su realizovali ovaj projekat, na čelu sa gospodinom Milošem Todorovićem. Napravljen je veliki posao, a ta prica neće nikada biti završena, trajaće jer karate sport i KK “Budućnost” će nastaviti kontinuitet u ostvarivanju vrhunskih rezultata.

Kakva su vaša sjećanja na titulu prvaka Evrope u Đeru, šta je bilo ključno za taj veliki uspjeh?

– Što se tiče titule prvaka Evrope u Đeru, mogu reći da je to jedan istorijski uspjeh KK “Buducnost” i samim tim pokazuje da je najtrofejniji klub ne samo iz karate sporta već i drugih sportova čak i van Crne Gore.Podsjetiću samo, da smo više puta bili osvajači medalja sa tako prestižnih takmičenja. Jedini smo kolektiv u karate sportu koji je uspio da ostvari rezultat prvaka Evrope. To je samo plod dugogodišnjeg rada jedne sjajne generacije takmičara na čelu sa Rajkom Vujoševićem i sa mnom, kao i dobre organizacije pod vođstvom tadašnjeg predsjednika gospodina Dušana Simonovića. Poslije velikih uspjeha i ličnih medalja na svjetskoj i evropskoj sceni moram reći da mi je to najdraži trenutak u mojoj dugogodisnjoj trenerskoj karijeri .Nadam se da će KK “Buducnost” a i karate sport u Crnoj Gori nastaviti kontinuitet u ostvarivanju vrhunskih rezultata.

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar