Konstantin Averka: Ni sa pasošem u rukama nisam mogao da vjerujem

Ognjen
Piše: Ognjen 159 pregleda Dodaj komentar
Averka u kapici Jadrana koju je nosio tri sezone, Foto: waterpolo.hu

Crnogorski klupski vaterpolo je prije više od 10 godina bio kao stvoren za igrače iz Hrvatske, Srbije, pa i Mađarske…

U reprezentativni je prvi ušao legendarni Denis Šefik, potom Francuz Igo Kruzija, koji je 2013. u Barseloni sa “ajkulama” postao vicešampion svijeta. I prije i poslije epizode u Crnoj Gori, Kruzija je igrao (igra i sada) za svoju zemlju. Onda i Marko Petković, koji je “preživio” smjenu generacija nakon Olimpijskih igara u Tokiju i sada je najiskusniji u timu Vladimira Gojkovića…

Uloga “stranca” sada je rezervisana i za Konstantina Averku – Bjelorusu koji je tri sezone (od 2018. do ljetos) bio član Jadrana, prije nego je pojačao Sabadelj. Nakon odlične sezone u katalonskom klubu je i dobio mogućnost da zaigra za crnogorski nacionalni tim. I ne krije da jedva čeka…

– Moraću da sačekam još neko vrijeme na zvaničan debi, ali imam mnogo motiva. I, iskreno, nisam vjerovao da će se ovo dogoditi čak ni kada sam dobio crnogorski pasoš. Dosta toga me veže za Crnu Goru – i jedva čekam da zaigram u kapici reprezentacije uz čije sam mečeve rastao – rekao je za “Vijesti” Averka, momak rođen u januaru 1997. godine.

Averka, dakle, nije nepoznanica – to je jasno rekao i selektor Vladimir Gojković prije desetak dana kada je bilo i zvanično da dolazi u naš tim. Averka se priključio i pripremama u Herceg Novom, na bazenu na Škveru gdje je u svom ambijentu.

– Čim sam dobio poziv da igram za Crnu Goru, odmah sa ga prihvatio. A kakva će biti moja uloga – to zavisi od selektora Gojkovića. Mislim da crnogorski tim ima i perspektivu i kvalitet, ali uvijek je najvažnije da svi budemo zdravi i spremni velika takmičenja – kazao je Averka koji predstavlja pojačanje pred SP u junu i EP krajem avgusta.

Period adaptacije mu neće biti potreban, jer veći dio tima poznaje iz perioda kada je nastupao za Jadran.

– Dobro poznajem sistem rada, prošao sam to kroz Jadran. Ovo je poznato okruženje, okruženje koje volim i kojem sam se vratio veoma motivisan – dodao je Averka.

Ovo je godina iz snova za Averku, jer je i osvojio Evrokup sa Sabadeljom, zajedno sa saigračem iz reprezentacije Dušanom Banićevićem, s kojim je igrao i u Jadranu.

– Prezadovoljan sam, imao sam vjerovatno najbolju sezonu u karijeri. Sabadelj je imao zapaženu rolu na domaćoj sceni, a u Evropi smo trofejom napravili fantastičan rezultat. Smatram i da sam napredovao kao igrač, jer mi prija i stil vaterpola i život u Kataloniji. Sve to je pravi uvod za ljeto, sada mislim na reprezentaciju – zaključio je Averka.

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar