Joksimović: Plasman na Evropsko prvenstvo bi bio veliki rezultat

Reprezentacija.me
Piše: Reprezentacija.me 256 pregleda Dodaj komentar

Muška seniorska odbojkaška reprezentacija Crne Gore priprema se u Kolašinu za kvalifikacione utakmice za plasman na evropsko takmičenje.

Prenosimo intervju selektora Ivana Joksimovića za portal novinesjevera.me:

Gospodine Joksimoviću koji su vaši utisci o boravku odbojkaške selekcije u Kolašinu na pripremama?

“Kolašin je najidealnije mjesto za bazične pripreme sportista. Uslovi su odlični. Od smještaja pa do dvorane. Ističem naročito dvoranu koja je sa postavljenom novom podlogom idealna za odbojku. Sigurno je najbolja u Crnoj Gori, a možda i regionu. Inače, sam ambijent u gradu daje sportistima mir i taj prijeko potrebni spokoj u ekipi je veoma važan za rad i treninge. Siguran sam da će novi auto- put približiti Kolašin čitavom regionu ne samo sportskim ekipama već i ostalim, od turista i zaljubljenika u prirodu do daljeg razvoja zdravstvenog turizma i postati značajna turistička destinacija. Da sada ne govorim o potencijalima Bjelasice, Nacionalnog parka Biogradska gora…”, kaže selektor Ivan Joksimović.

Vi stre preuzeli reprezentaciju nakon odlaska prethodnog selektora Joška Milenkovskog uoči kvalifikacionih utakmica za Evropsko prvenstvo. Kakva su očekivanja?

“Poznajem dosta igrača koji su danas u reprezentaciji. Radio sam sa njima u mlađim kategorijama. Strategija Saveza je da se izvrši podmlađivanje prvog tima, odnosno moramo da uradimo smjenu generacije. To nije lak posao. Prethodna generacija imala je dva izlaska na Evropsko prvenstvo. Ostala je okosnica tima, a sa druge strane perspektiva mladih igrača je u trenutku kada bi trebalo da se ispolji njihov kvalitet i da se nastavi kontinuitet kada se radi o nastupima na Evropskom prvenstvu. Jedan od problema su posljedice nastale time što smo izgubili upravo kontinuitet u takmičenju u kvalitetnijoj, jačoj ligi što smo u prethodnoj državnoj zajednici imali. Ne treba podsjećati da su i Budućnost i Budvanska rivijera bili ubjedljivi po svim pitanjima. Dakle, bez jake lige nema ni evropskih rezultata koji bi zadovoljili naša očekivanja. A ona su, realno je reći, da budemo među najboljima u regionu”, dodaje Joksimović.

Šta Savez preduzima po tom pitanju?

“Savez dobro radi i misli se na budućnost odbojke u Crnoj Gori. Pokrenuti su projekti koji će dodatno zainteresovati mlade da treniraju odbojku. Tim aktivnostima posebno će biti obuhvaćen sjever Crne Gore. Ambiciozno se radi naročito na projektima Odbojka u školi, Mini odbojka i pokretanju pionirske lige. Vidim u perspektivi da će muška odbojka imati kvalitetne igrače koji će moći da vrate mušku odbojku na mjesto gdje pripada. Prije odlaska u inostranstvo radio sam u Budućnosti sa mlađim kategorijama i bio trener u Jugoslaviji i SCG u kategoriji takmičenja juniora. Imam dovoljno motiva da stečeno znanje podijelim sa strategijom Saveza i tako ostvarimo uspješnu priču na obostrano zadovoljstvo”.

Koje su, gospodine Joksimoviću, poteškoće na tom zajedničkom putu?

“Sadašnjoj generaciji odbojkaša Crne Gore, najveći problem je u infrastrukturi i nedostatku sredstava, pogotovo za rad u mlađim kategorijama. Muška seniorska reprezentacija treba da izbori takmičenje na Evropskom prvenstvu,4 a to je moguće ako imamo dobar trenažni proces i, pomenuli smo već, kontinuitet u takmičenjima i radu. Akcenat se mora staviti na lokalne sredine, pogotovo na sjeveru, da se odbojka tretira onako kako odbojka zaslužuje svuda u svijetu. Dakle, sadašnjoj reprezentaciji je prioritet podmlađivanje sa akcentom na 2025.godinu i odlazak na Evropsko prvenstvo. S druge strane imamo ogromnu ambiciju da i sljedeće 2023.godine budemo na evropskom takmičenju. To bi bio ogroman korak i podsticaj za ovu generaciju crnogorskih odbojkaša”, kaže prvi trener muške seniorske odbojkaške reprezentacije Crne Gore.

FOTO: Iva Mandić (Pobjeda)

Očekuju Vas kvalifikacije sa respektabilnim timovima?

“Tačno. Grupa je interesantna i zahtjevna. Portugal je tu prvi favorit a između Luksemburga i nas treba tražiti drugoplasiranog u grupi. Naša prednost je što smo trenirali u hali u kojoj ćemo igrati i što smo u prva tri meča domaćini u Kolašinu. Vjerujem i u veliku podršku domaće publike. Raspored je sljedeći: 3. avgusta u 18:00h igramo protiv Luksemburga, 7. avgusta u 17:30h protiv Portugala a 10.08. u 18:00h protiv Islanda. Potom nas od 14. do 17. avgusta čekaju revanš mečevi u tim zemljama.”

Gospodine Joksimoviću, na kraju razgovora, kakvi su Vaši lični planovi u narednom periodu?

“Radno sam angažovan u Kataru i ugovorom sam vezan za naredni period. To mi, međutim, ne remeti rad u reprezentaciji. Bićemo stalno u kontaktu, članovi stručnog štaba i ja, kako bi svake pripreme i takmičenja dočekali spremni”, zaključio je Ivan Joksimović.

Ukoliko nemaš meridianbet.me nalog, registruj se i to uz najveći bonus dobrodošlice – 100€ BEZ IKAKVIH USLOVA!
Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar