Grbović pred početak SP: Odbrana može da nam bude adut, kao i srce

Vladan
Piše: Vladan 431 pregleda Dodaj komentar
Foto: Uros Hocevar / kolektiff

Dvadeset osmo Svjetsko prvenstvo za rukometaše počinje večeras u 21 čas u Katovicama, gdje će se sudariti jedan od dva domaćina, Poljska, i gigant svjetskog rukometa Francuska.

U 80 kilometara udaljenom Krakovu, sjutra će prvi meč na planetarnim šampionatima poslije 10 godina odigrati Crna Gora, takođe protiv velikana – Španije.

„Lavovi” su ubijeđeni da će imati šta da pokažu, a jedan od najvećih aduta u napadu biće pivot Nemanja Grbović, koji se sjajno kreće na crti i uvijek je na pravom mjestu.

„Stanje u ekipi je veoma dobro, jedva čekamo da počne prva utakmica. O Španiji neću da trošim puno riječi, svi znamo kakva je to reprezentacija, jedan je od favorita za medalju, sigurno i u našoj grupi. Ali, to mora da dokaže i na terenu. Utakmica protiv Španije će biti veoma teška, ali se nadam da ćemo pružiti dobru partiju. Ako i izgubimo, nije smak svijeta, ima još dosta da se igra”, poručuje 32-godišnji Pljevljak.

Od Španije je prihvatljiv i minimalan poraz, mogao bi da podigne samopouzdanje timu, ali Grbović ne želi o tome da razmišlja.

„Poraz je poraz. To može dosta da spusti ekipu, ali mislim da smo dovoljno odrasli da možemo da se izborimo i ako dođe do toga, a nadam se da neće”.

„Lavovi” su bili jedno od najprijatnijih iznenađenja prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva i trebalo bi da se dogodi čudo da ne uđu u drugu fazu, jer su bolji od Irana i Čilea.

„Možemo puno, to smo dokazali i na prethodnom prvenstvu, ali moramo da budemo realni. Ne smijemo da se zalijećemo, danas svi igraju rukomet i ne bi trebalo da mislimo da smo favoriti, da ćemo ne znam šta da uradimo. Moramo da se dokazujemo na terenu. Iran je dobra reprezentacija, i Čile dobro igra, biće komplikovano”, upozorava Grbović.

Sada je u mislima, ipak, samo večerašnji meč.

„Odbrana može da nam bude adut, kao i srce. Tome se nadam, da ćemo da se skupimo, odradimo dobar posao i da će golman Simić biti na nivou. Španija ima na svakoj poziciji po dva ozbiljna igrača, sigurno je favorit za medalju”, poručio je Grbović.

Drugi igrač rođen aprila 1990. godine, Stevan Vujović, kao dijete je otišao sa Cetinja i prešao u Vardar, koji je tada vodio njegov legendarni sugrađanin, prezimenjak i sadašnji selektor Irana, Veselin Vujović. Potom je bio u Crvenoj zvezdi, da bi prvo „pravo” inostrano iskustvo imao u španskoj Antekeri, u kojoj je igrao u sezoni 2010/2011.

„Imao sam 20 godina kada sam otišao u Španiju, u jednom periodu je sa mnom bio i Vuk Lazović. I dalje guraju prepoznatljiv stil, imaju svoj način i odbrane i napada. Vidim da je gotovo 90 odsto trenera u vrhunskim klubovima iz Španije, sam taj podatak govori da su zadržali nivo”, istakao je rukometaš rumunskog Minaura.

Iako već na startu igraju sa favoritom za medalje, to po Vujoviću nije loše. Naprotiv.

„Raspored utakmica je možda i povoljan za nas. Gledaćemo da izvučemo maksimum iz prvog meča, to bi odmah značilo prolaz u glavnu fazu. Ako se i ne desi ono što želimo protiv Španije, imamo duele protiv Irana i Čilea da izborimo plasman u drugu rundu”.

Španija je vrhunska ekipa, bez puno mana.

„Gledali smo dosta utakmica, igraju kolektivno. Nemaju izrazite šutere, ali su izuzetno kompaktna ekipa, sa svojim stilom odbrane i filozofijom u napadu. Ako i imaju slabih tačaka, onda ih je vrlo, vrlo malo. Nećemo ući pasivno u utakmicu, od početka priprema forsiramo stil sa puno izmjena, sa mnogo trčanja. Trebalo bi da im skratimo vrijeme razmišljanja, da im ne dozvolimo da nametnu ritam, jer brzom igrom možemo da im pariramo”.

Koliko može Crna Gora na ovom prvenstvu?

„Može puno, a i ne mora, jer nemamo rezultatski pritisak. Ne razmišljamo unaprijed o dostignućima, ali ako budemo igrali dobro, granica je visoka”, poručio je jedan od trojice Vujovića u reprezentaciji.

KLJUČNE RIJEČI:
IZVOR: vijesti.me
Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar