“Gazeta delo sport” – Jovetić i Vučinić ostavili trag, Ćorić i Halilović nestali sa scene

Mladi napadač Fiorentine Dušan Vlahović je jedno od otkrovenja Serije A ove sezone i igrač koji je najavio veliku budućnost.

U Firencu je došao kao 18-godišnjak, u ljeto 2018, ove sezone postigao šest golova u prvenstvu.

Nakon njegovog proboja na veliku scenu, “Gazeta delo sport” je napravila listu balkanskih talenata, koji su kao tinejdžeri ili dječaci došli u Italiju – neki od njih su napravili dobre karijere, neki se izgubili, neki mogli više…

Na listi su i dva crnogorska asa, koji su imali takav put – Mirko Vučinić i Stevan Jovetić, koji su, po mišljenju “Gazete”, ostavili dubok trag u Seriji A.

“Jovetić je imao 19 kada je došao u Fiorentinu, 2008. Crnogorac je odmah zablistao, u Ligi šampiona i Seriji A, iako je tokom boravka u Firenci imao tešku povredu. Bile su to njegove najbolje godine, a nakon odlaska u Mančester siti, krenuli su i njegovi problemi”, podsjeća “Gazeta delo sport”.

“Sada, sa 30 godina, sigurno ima utisak da mu nešto nedostaje u karijeri koja je mogla da bude briljantna”, navodi list.

Mirko Vučinić je sa 17 godina došao iz Nikšića u Leće.

“Tu je stekao reputaciju, a 2006. je postao zvijezda Rome, sa kojom je osvojio dva Kupa Italije. U Juventusu je bio trostruki šampion. Veoma zadovoljavajuća karijera talentovanog napadača“, piše “Gazeta”.

Iako nije na listi, i Stefan Savić je kao mlad došao u Italiju, iz Mančester sitija – imao je 21 godinu, a nakon tri odlične sezone u Fiorentini preselio se u Atletiko Madrid.

“Gazeta” kao primjer velike karijere u Italiji navodi Samira Handanovića, koji je kao 20-godišnjak došao u Udineze iz Domžala, a 14 godina kasnije još je jedan od najboljih golmana u Seriji A, kao čuvar mreže Intera.

“Gazeta” kao pozitivne primjere navodi Elsaida Hisaja, Albanca iz Skadra, koji je sa 15 godina došao u Empoli, a sada je jedan od najboljih igrača Napolija.

Dobru karijeru nagovijestio je i njegov klupski drug Eljif Elmas, reprezentativac Sjeverne Makedonije, koji je sa 19 godina došao u Napulj iz Fenerbahčea i dobio sve veću ulogu u jednom od najboljih italijanskih klubova.

Ima, međutim, i primjera da balkanski talenti nisu opravdali očekivanja u italijanskom fudbalu.

Takvi su primjeri Hrvata Anta Ćorića i Alena Halilovića, koji su došli u Romu, odnosno Milan, kao nasljednici Luke Modrića – Ćorić je sada u Almeriji, a Halilović u Herenvenu.

Povezani članci

Leave a Reply

Back to top button