Dukić među 25 svjetskih jedriličara: Velika stvar za crnogorsko jedrenje!

Nakon dvije regate Svjetskog kupa – u Majamiju i Jeru, crnogorski jedriličar, Milivoj Dukić iz Herceg Novog učestvovaće u finalnoj regati, koja će se jedriti u španskom Sentanderu, od 6. do 10. juna.

Na Svjetskom kupu pravo nastupa ima samo 25 najboljih jedriličara, zbirom rezultata sa regata u Majamiju i Jeru, objašnjava Milivoj Mićo Dukić, za Radio Jadran.

U ukupnom plasmanu, zbirom rezultata te dvije regate zauzeo sam 22. mjesto. U Majamiju sam bio 17. a u Jeru 28. Smatram da je to velika stvar za crnogorsko jedrenje. Mislim čak da nisam ni svjestan koliko mi to znači u daljoj karijeri. Sama činjenica da će se na toj regati naći samo 25 najboljih jedriličara mnogo govori o uspjehu“, kazao je Dukić.

On će sentanderski akvatorijum i tamošnje vjetrove podijeliti sa učesnicima iz tek 18 zemalja svijeta, među kojima su Španci, Belgijaci, Australijanci, Kiprani, Novozelanđani, Britanci, Njemci, Amerikanci. Među njima biće i dva sjajna jedriličara iz Hrvatske, Filip Jurišić i Tonći Stepanović, sa kojima se naš olimpijac dobro poznaje.

Plan je da Dukić za Španiju krene 1. juna, kako bi imao nekoliko dana vremena za pripreme, koje će morati da obavi bez trenera i sparing partnera. Jer, za angažovanje trenera potrebna su ogromna sredstva, koja Mićov matični klub „Jugole Grakalić“ sada ne može da obezbjedi. Vježbaće sam tehniku jedrenja.

Predsjednik kluba, Predrag Vukčević objašnjava da Dukić na pripreme ide, uglavnom, kao nečiji sparing partner.

Ne ide sa svojim trenerom, pa da je u situaciji da on angažuje sparing partnera, već se snalazi tako što sparinguje drugima, ali i na taj način uspjeva da uči i napreduje, iako je to mnogo teži način“, kazao je Vukčević.

Put u Sentander dijelom će finansirati kompanija Lazure Marina&Hotel, koja je novi partner Milovoju Dukiću. Njihov logo nalaziće se na jedrima i brodu, umjesto logoa Turističke organizacije, koja je takođe partner, ali koja je zbog poznate situacije u nemogućnosti da pomogne.

Vukčević je kazao da je i pored blokade računa TO i političke situacije u Novom, uvijek postojala volja gradske vlasti da pomogne.

Međutim, oni sada moraju da poštuju određene procedure. Mi sa Turističkom imamo strateško partnerstvo, koje je uspostavljeno prije par godina, a vezano je, ne samo za sport i Mićove nastupe, već i za turističku ponudu grada, kao što su škole jedrenja, ribanje, ronjenje, ali oni su trenutno u prestruktuiranju, pa čekamo da se to riješi. Što se tiče Herceg Novog, sa svima imamo odličnu saradnju”, objašnjava Vukčević.

Dukić se kao 22. plasirao u ovo finale, a njegova trenutna pozicija na svjetskoj rang listi jedriličara u klasi “Laser standard je sjajno 27. mjesto u konkurenciji od 620 jedriličara. – navodi Vukčević.

Sličan je i sistem bodovanja na takmičenjima. U tenisu postoje grad slem turniri, dok je taj nivo u jedrenju na Svjetskim kupovima i prvenstvima. Teniser na Grad slem turniru osvaja 2000 poena, dok pobjednik Svjetskog kupa u jedrenju nosi 200.

Svjetski kupovi i Svjetka prvenstva u jedrenju održavaju sve svake godine u istim akvatorijumima, s tim što se finala organizuju na različitim. Ove godine finale Kupa je Sentanderu, prošle je bilo u Abu Dabiju, dok će sljedeće biti održano u Danskoj.

Naš jedriličar je više nego zauzet u toku jedne godine, a očekuje ga prilično popunjen raspored ovog ljeta. Nakon finala Svjetskog kupa na redu je Evropa kup u Kilu u Njemačkoj, zatim Test event u Danskoj, gdje se sljedeće godine održava Svjetsko prvenstvo. To su ujedno i prve kvalifikacije za OI u Tokiju, pa Svjetsko prvenstvu u Splitu sredinom septembra.

Bez personalnog trenera i sa skromnim budžetom, Milovoj Dukić postigao je veliki uspjeh. Istrajnost i volja, ogroman rad, sati treninga na suvom i u brodu, sparingovanje sa drugim jedriličarima, to je ono što je naš olimpijac uložio u sportsku karijeru, a što mu se vraća sjajnim rezultatima.

Poželimo mu još jedan uspjeh u Španiji, gdje će, kao jedini Crnogorac, predstavljati Herceg Novi i našu zemlju.

Povezani članci

Leave a Reply

Pročitajte i ovaj članak:
Close
Back to top button