Đukanović: Crna Gora se ponosi rezultatima paraolimpijaca

Predsjednik uručio državnu zastavu Filipu Radoviću i Marijani Goranović koju će nositi na otvaranju Igara

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je delegaciju paraolimpijske reprezentacije Crne Gore povodom ispraćaja na Paraolimpijske igre u Tokiju i uručio crnogorsku zastavu atletičarki Marijani Goranović i stonoteniseru Filipu Radoviću koju će nositi na svečanoj ceremoniji otvaranja igara.

Današnjem ispraćaju, kako je saopšteno iz kabineta Predsjednika, prisustvovali su reprezentativci: Filip Radović, Marijana Goranović, Miloš Spaić, Ilija Tadić, Luka Bakić, kao i predsjednik Paraolimpijskog komiteta Crne Gore Igor Tomić i članovi delegacije Miloš Ranitović, Veljko Čegar, Emil Ličina i Mijat Vojvodić.

-Izražavam posebnu čast i zadovoljstvo današnjom prilikom da Marijani Goranović i Filipu Radoviću uručim zastavu Crne Gore, siguran da ćete se svi podjednako za nju boriti, dajući svoj maksimum.

Paraolimpijski komitet Crne Gore, od svog osnivanja 2007. u potpunosti je opravdao svoju ulogu pa tako danas praktikuje 11 sportova od 28 iz programa Paraolimpijskih igara- kazao je Đukanović.

Potvrda kvaliteta rada, kako je dodao, stigla je još 2009. kroz punopravno članstvo u Međunarodnom paraolimpijskom komitetu i Evropskom paraolimpijskom komitetu.

-Ovo je prilika i da se prisjetimo sportista koji su predstavljali Crnu Goru na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. poput Dušana Dragovića, Marijane Goranović u Londonu 2012, ponovo Marijane i Ilije Tadića u Rio de Žaneiru 2016. godine, kao i učešća naših predstavnika na nizu Evropskih i svjetskih prvenstava koje su obilježili svojim postignućima.

Prvo značajno odličje u istoriji paraolimpizma donio je tada sa 15. godina stonoteniser Filip Radović, osvojivši bronzanu medalju na Evropskom seniorskom prvenstvu 2015. u Danskoj. Filip je isti rezultat ponovio 2017. u Laškom, dok je 2019. u Helsingborgu osvojio srebrnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji i predvodio reprezentaciju do prve ekipne bronzane medalje u sastavu sa Dejanom Bašanovićem i Lukom Bakićem- rekao je predsjednik.

Radović i Đukanović

Istoriju crnogorskog paraolimpizma, kako je podsjetio, ispisali su i atletičari Radmilo Baranin i Marijana Goranović na Evropskom seniorskom prvenstvu u Italiji 2016, kada je Baranin postao šampion Evrope u bacanju koplja, i bio drugi u bacanju kugle, dok se Marijana Goranović okitila titulom vicešampionke Evrope u bacanju kugle.

-Marijana je isti rezultat ponovila i na Evropskom seniorskom prvenstvu u Berlinu.

Crna Gora i Paraolimpijski komitet se ponose sa svjetskim pojedinačnim šampionom u šahu za osobe sa smetnjama vida, Predragom Nikačom koji je osvojio prvo mjesto u italijanskom Kaljariju 2019.

Pored pomenutih, dičimo se i svim drugim ostvarenim odličjima i rezultatima kako u pojedinačnim, tako i u ekipnim takmičenjima. Ostvarena postignuća nas ujedno i obavezuju da kao društvo ubuduće damo još snažniji podsticaj vašim sportskim i ljudskim pregnućima- naveo je Đukanović.

Posebno ga, kako je kazao, raduje činjenica da na četvrtim Paraolimpijskim igrama na kojima Crna Gora učestvuje imamo dosad najviše sportista koji su se svojim trudom i umijećem izborili da predstavljaju našu državu na ovom najprestižnijem takmičenju.

-Uvjeren sam da ćete svojim primjerom dati snažan podsticaj paraolimpijskoj zajednici u Crnoj Gori da i u budućem periodu nastavi kontinuitet prisustva na najvećim međunarodnim sportskim manifestacijama.

S ponosom ćemo pratiti vaše učešće na Olimpijskim igrama, svim srcem navijati za vas i radovati se vašim rezultatima- zaključio je Đukanović.

Izvor
Pobjeda

Povezani članci

Leave a Reply

Pročitajte i ovaj članak:
Close
Back to top button