“Dota 2” – “Selected” uzeo titulu u Kupu Crne Gore

Ognjen
Piše: Ognjen 789 pregleda Dodaj komentar
Foto: Svetlana Mandić / Vijesti

Proteklog vikenda nikšićki Tehnopolis otvorio je vrata ljubiteljima virtuelne zabave i zajedno sa E-Sports Savezom organizovao Kup Crne Gore u jednoj od najpopularnijih video igrica na svijetu “Dota 2”.

Takmičili su se gejmeri četiri najbolje crnogorske ekipe, “Gejming Haus”, “Kaćo Marino”, “Genuine Dota” i “Selected”, a nagradni fond je bio računarska oprema i 500 eura. Titula pobjednika Kupa pripala je ekipi “Selected” koja je u finalu savladala “Gejming Haus” rezultatom 2:0. Finalistima su uručene nagrade u kompjuterskoj opremi brenda “Aula”, koje je obezbijedio sponzor “Stratus”, dok je trofej uručio IPC Tehnopolis, domaćin okupljanja ”gejmera”.

Sa Tehnopolisom smo potpisali saradnju tako da ćemo od oktobra zajedno organizovati lige u Dota 2 , CSGO-u i Lolu-u. To su  tri najpopularnije platforme za igrice“, kazao je Filip Šoć, direktor E-Sports Saveza Crne Gore (ESSCG) koji je osnovan 2012.godine.

Do sada su organizovali preko 50 liga i različitih turnira –  „Dota 2“, „League of Legends”, “CS:GO”,  “FIFA”…

Prva crnogorska liga elektronskog sporta pokrenuta je 2013. godine, a trenutno se za titulu prvaka države bori 21 ekipa.

Da je moguće spojiti užitak i dobru zaradu Šoć navodi primjer prošlogodišnjeg svjetskog “Dota 2” prvenstva sa nagradnim fondom od preko 20 miliona dolara, dok se za ovu godinu očekuje da će premašiti 30 miliona. “Dota 2”, jedna od najpopularnijih video igara današnjice, svijetlo dana ugledala je 2011.godine i te iste godine u Kelnu je organizovan prvi The International,sa nagradnim fondom od 1,6 miliona dolara. Najpopularnija video igra je League of Legends koju igra preko 100 miliona ljudi u svijetu, a prošle godine je finale preko TV pratilo 32 miliona.

“Svi veliki klubovi počeli su da prave svoje ekipe koje će ih predstavljati na svjetskom nivou. Samo u ‘Dota 2’ ima preko 20 turnira čiji je nagradni fond od milion dolara pa do 20 miliona, koliko je bilo na prošlogodišnjem svjetskom prvenstvu”, kazao je direktor ESSCG-a.

Što se crnogorskih gejmera tiča prema riječima Šoća u CS:GO-u su blizu svjetskog vrha.

Mislim da se možemo kvalifikovati na nekom svjetskom prvenstvu, ali nema neke jake organizacije koja bi dala mogućnost ljudima da se razvijaju.  Sada će nam Tehnopolis izaći u susret da razvijemo E-Sport Savez zajedničkom organizacijom ovakvih turnira i kupova”, zaključio je Šoć.

Pored takmičenja u Tehnopolisu je organizovan IT sajam, a posjetioci su imali priliku da isprobaju Virtual Reality uređaje, konzole za igru Sony Playstation 4 i Xbox, dok je E-Sports Savez Crne Gore održao sastanak sa crnogorskim igračima video igrica i sa vlasnicima “gejming” kuća iz Crne Gore sa ciljem da se IT klaster promoviše u Tehnopolisu.

Bosanac potpisao ugovor vrijedan pola miliona dolara

Da video igre profesionalnim igračima mogu donijeti dosta novca pokazuje primjer dvadesetogodišnjeg Nikole “Niko” Kovača iz Brčkog. On je najplaćeniji profesionalni igrač video igara u istoriji i za pola miliona dolara prešao je iz njemačkog tima “Mousesports” u čuvenu kalifornijsku ekipu “FaZe Clan”. Kovača trenutno smatraju najboljim igračem “CS:GO” na svijetu, a ugovorom od pola miliona dolara oborio je rekord koji je držao Adil ”SrceaM” Benrilton, kada je u septembru 2015.  za 160.000 dolara prešao iz “Gamers 2” u “Titan”.

KLJUČNE RIJEČI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar