Da li je stvarno bio sporazumni raskid?

Redakcija
Piše: Redakcija 72 pregleda Dodaj komentar

OLYMPUS DIGITAL CAMERANedjelju dana prije starta prve runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, odnosno turnira u Skoplju, odbojkaši Crne Gore dobili su novog selektora! Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu, Odbojkaški savez Crne Gore i dosadašnji selektor Ivan Joksimović sporazumno su raskinuli ugovor, koji je inače isticao na kraju Evrolige, u junu.

 

Kormilo je espresno povjereno iskusnom stručnjaku, Nikoli Matijaševiću, treneru francuskog prvoligaša Šomona.

Kao razlog prekida saradnje, navode se „klupske obaveze Joksimovića i poklapanje istih sa obavezama seniorske reprezentacije”.

 

“Ovom prilikom OSCG se najiskrenije zahvaljuje Joksimoviću na svemu do sada urađenom i želi mu puno uspjeha u narednom periodu na privatnom i poslovnom planu”, navodi se u saopštenju OSCG.

 

„Džentlmentsko saopštenje”, naravno, ne objašnjava prave razloge razlaza Joksimovića i OSCG, posebno ne dio o „klupskim obavezama”, jer je obaveze Joksimovića u Kataru nijesu pravi povod za prekid saradnje.

 

Kako Joksimović nije želio da komentariše ništa više od zvaničnog saopštenja, dok je predsjednik OSCG Cvetko Pajković bio nedostupan za komentar (isključen telefon), ostaće dilema šta se dogodilo osam dana nakon što su odbojkaši počeli pripreme u Baru.

 

Koji god da su razlozi u pitanju, krajnje je neozbiljno ovakve stvari raditi u toku priprema, neposredno pred start kvalifikacija, pa ostaje da se vidi da li će potez sa Matijaševićem dati rezultat u Skoplju, jer je prolaz imperativ…

 

Joksimović je na kormilo reprezentacije došao 4. februara 2011. godine, i odradio je tri akcije. U junu 2011. godine je vodio reprezentaciju do prvog mjesta na Olimpijskim igrama malih zemalja u Lihtenštajnu.

 

Iste godine Crna Gora pod njegovim kormilom nije uspjela da prođe pretkvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u London (pobjeda protiv Turske, poraz od Estonije) na turniru u slovačkom Papradu.

 

Najzad, u septembru prošle godine Crna Gora je bila blizu prvog velikog takmičenja, Evropskog prvenstva u Danskoj. Nakon prvog turnira, „crveni” su bili prvi na tabeli u konkurenciji Finske, Grčke i Rumunije, ali su na drugom upisali sva tri poraza, i nijesu stigli ni do drugog mjesta i baraža.

 

Osim sopstvenih slabosti, na seriju poraza, vjerovatno, je uticalo i to što je ekipa u Finsku doputovala uveče u 19 časova, a prvi, odlučujući meč sa Grcima (stigli dva dana ranije), igrali su dan kasnije u 15 časova…

 

Matijašević četvrti selektor

 

nikola matijasevicMarijašević je četvrti selektor u nezavisnoj Crnoj Gori, jer su prije Joksimovića „crvene” vodili Veselin Vuković i Rade Malević.

 

“Itekako sam zatečen, sve se danas brzo odvijalo. Ali, izuzetno sam zadovoljan, drago mi je. Ovo je velika čast, i veliki izazov za mene”, rekao je Matijašević.

 

Matijašević će se reprezentaciji priključiti u nedjelju u Brzeću (seniori na Kopaonik kreću danas u 10.30 časova), dan kasnije će odraditi i prvi trening. Četiri dana kasnije u Skoplju počinje kvalifikacioni turnir, a rivali su Makedonija, Ukrajina i Albanija. Prva ide u treću rundu, drugoplasirana i drugo kolo kvalifikacija.

 

“Ovakva situacija ništa ne komplikuje, dugo radim ovaj posao. Drugo, mislim da su ambicije i reprezentacije i moje da prođemo prvi krug, bilo kao prvi, bilo kao drugi, iako je kratko vrijeme. Nemamo vremena za ozbiljni rad, već toliko da se ekipa ne umori. Bitno je da ekipa trenirala, a mi ćemo uraditi najviše što bude moguće. Nijesmo favoriti za prvo mjesto, mislim da je Ukrajina najjača, i mislim da ćemo se mi i Makedonci boriti za drugo mjesto. Međutim, ako se ukaže bilo kakva šansa, pokušaćemo da budemo i prvi, zašto da ne”, dodaje bivši selektor Bosne i Hercegovine, te nekadašnji trener njemačkog Mersa, francuskih timova Asnier voleja i Bovea, te beogradskog Partizana.

 

Kako kaže, tek treba da razgovara o dužini angažmana, i dodaje poznaje skoro sve igrače.

 

“Ne sve lično, ali neke znam bolje, neke slabije. Siguran sam da individualno imamo dosta materijala. Tek ću nakon razgovora sa pomoćnikom (Ćorlukom) saznati koliko su spremni, utrenirani. Ipak, imam dosta iskustva, mislim da ćemo za prvu akciju napraviti koliko-toliko dobru igru, a onda ćemo imati više vremena za Evroligu, i da ćemo mnogo više raditi na sistemu igre, jer je odbojka jako kolektivna. Međutim, ako imate kvalitetne igrače, nešto dobro može da se napravi i brzo. Siguran sam da ćemo dobro raditi, a onda mislim da će biti i rezultata”, zaključio je novi crnogorski selektor koji je kao igrač sa reprezentacijom Jugoslavije 1975. godine osvojio bronzu na Evropskom prvenstvu u Beogradu.

 

Ostaje da se vidi kako će uticati ova promjena selektora pred sami početak takmičenja. Ukoliko se ostvari cilj, a to je prolaz u drugu rundu kvalifikacija, onda će svakako biti opravdano, ali ukoliko ne… Takođe, pitanje je da li je to bio “sporazumni raskid saradnje”, jer ništa na to nije nagovještavalo, dok se po “kuloarima” pričalo da se odavno traži novi selektor… Nama je ostalo samo da poželimo sreću našim odbojkašima.

 

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar