Crnogorski profesori realizovali antropometrijska mjerenja u Širokom Brijegu i Mostaru

Profesori Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, prof. dr Duško Bjelica, mr Jovan Gardašević, mr Ivan Vasiljević i Marija Bubanja, u saradnji sa prof. dr Marinom Čorlukom iz Mostara, su 3. i 4. jula 2017. godine realizovali antropometrijska mjerenja u Širokom Brijegu i Mostaru.

Prvi dan je obavljeno mjerenje fudbalera NK Širokog Brijega, aktuelnog osvajača Kupa Bosne i Hercegovine. Fudbaleri su testirani pred put i revanš meč prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope protiv kazahstanskog Ordabašija. Mjerenju su prisustvovala 22 fudbalera, koji su se mjerili na inovativnom instrumentu Tanita vagi i koji su imali uvid u procentualni sadržaj potkožnih i visceralnih masti, procenat mišićne i koštane mase, kao i u paremetre metabolizma. Osim navedenih parametara fudbalerima i stručnom štabu su saopštene i vrijednosti kožnih nabora na pojedinim segmentima tijela.

Foto – ucg.ac.me

Dan kasnije, 4. jula je realizovano antropometrijsko mjerenje fudbalera HŠK Zrinjski koji je odbranio titulu najboljeg kluba u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Stručni štab na čelu sa trenerom Blažom Sliškovićem je navedenim profesorima sa zadovoljstvom ustupio vrijeme i igrače koji se pripremaju za drugo kolo kvalifikacija za Ligu Šampiona i duele protiv slovenačkog Maribora. Navedeno svrsishodno mjerenje je obavljeno sa 28 igrača, a stručni štab je dobio sve informacije o antropometrijskim parametrima.

Foto – ucg.ac.me

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje je na taj način nastavio da proširuje bazu rezultata vrhunskih sportista i van granica Crne Gore, a sa fakulteta naglašavaju izuzetno zadovoljstvo realizovanim mjerenjim i rezultatima i napominju da će nastaviti da proširuju bazu rezultata na različitim destinacijama i u ljetnjim mjesecima jer je dijagnostika u sportu namijenjena svim onima koji prepoznaju potrebu da na savremen, zasnovan i verifikovan način pristupe provjeri svog trenutnog fizičkog stanja i da na osnovu toga isplaniraju buduće korake i predstavlja neizostavni dio procesa planiranja, kontrole i realizacije trenažnog procesa.

Povezani članci

Leave a Reply

Pročitajte i ovaj članak:
Close
Back to top button