Crnogorski košarkaši večeras sa Srbijom

Ognjen
Piše: Ognjen 16 pregleda Dodaj komentar
Foto: FIBA

Nakon pet dana rada u Baru u kompletnom sastavu, odnosno onom koji je bilo moguće okupiti u ovom trenutku, pred košarkašima Crne Gore je treća provjera u pripremnom periodu za nastavak kvalifikacija za Mundobasket, a onda i za nastup na Evropskom prvenstvu. Izabranici Boška Radovića će večeras u Beogradu odmjeriti snage sa Srbijom, u meču koji će biti zatvoren za javnost. Prije Srbije su ,,crveni“, u nekompletnom sastavu, igrali u Celju protiv Holandije (pobjeda) i Slovenije (poraz)…

Rano su bile te dvije utakmice, ali sada smo već ušli u neki ritam treninga, ekipa se bolje osjeća, došli smo i nas trojica. Čeka nas i provjera sa Srbijom. Vjerujem da će kroz ritam treninga izgledati sve bolje, da će naša igra biti bolja – kazao je Marko Simonović, član Čikago Bulsa, koji se uz Bojana Dubljevića i Kendrika Perija posljednji priključio reprezentaciji.

Simonović je ponovo u nacionalnom timu i priznaje da se uželio Crne Gore i reprezentacije.

– Poslije godine provedene u Americi sigurno mi prija kada sam došao malo na odmor, a i sada kada sam se priključio reprezentaciji, pogotovo što momke poznajem od ranije. Sve ovo mi priča, i jedva čekam da nastavimo sa treninzima.

Iz Sjedinjenih Država vratio se prije 15 dana, i imao je, kako kaže, 15 dana da odmori ,,onako kako mu prija“.

– Osjećam se odlično. Nadam se da ću moći da pomognem timu da ostvari ciljeve – kazao je Simonović.

Za manje od dvije sedmice (24. avgusta) je utakmica protiv selekcije Bosne i Hercegovine u Podgorici, u nastavku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. BiH dolazi u jakom sastavu, sa Jusufom Nurkićem i Džananom Musom.

– Bosna je vrhunski protivnik, nimalo naivna ekipa. Proteklih godina su već pokazali da mogu da igraju sa ozbiljnim selekcijama. Pogotovo sada kada im se priključio Nurkić, centar sa ozbiljnim NBA iskustvom. Čeka nas sigurno težak posao, ali igramo na našem terenu i moramo da damo sve od sebe da ostvarimo ono što želimo.

Tri dana nakon duela sa komšijama je put u Litvaniju i meč 27. avgusta, a prvog dana septembra kreće Eurobasket. Crna Gora je na SP u grupi A, u meču koji se igra u Tbilisiju, a u kojoj su pored domaćina Gruzije i Španija, Turska, Belgija i Bugarska.

– Za sada pričamo samo o kvalifikacijama, to nam je bitno. Fokusirani smo pogotovo na taj prvi meč sa Bosnom, zato što igramo kod kuće. Želimo da ,,uzmemo“ pobjedu kod kuće, ako je to moguće, prije puta u Litvaniju. A onda tek slijedi Eurobasket, koji je za nas, možda, i najbitnija stvar da pokažemo kako izgledamo – zaključio je Simonović.

NBA je proces, sve mora da ide polako

Iza mladog Kolašinca je godina prilagođavanja i dokazivanja u Čikagu u najjačoj ligi planete. To iskustvo će značiti i reprezentaciji, posebno što je Simonović imao i takmičarsko ljeto, jer je igrao i ljetnju ligu za Bulse, u kojoj je pružao odlične partije i najavio da bi mogao da ima veću ulogu u narednoj NBA sezoni.

– NBA je proces, sve mora da ide polako. Zadovoljan sam, posebno ljetnjom ligom u Vegasu. Mislim da sve ide kako treba i svojim putem – kazao je Simonović.

Todorović: Od kada smo se kompletirali trening je mnogo bolji

Vladimir Todorović, pomoćnik selektora Boška Radovića, ističe da je reprezentacija do ovog trenutka imala ,,izuzetno dobar trenažni proces“.

– Igrači su dolazili u nekoliko etapa, ali je rad na treninzima bio odličan. Sada smo kompletni, trening je mnogo bolji. Zadovoljni smo, i mislimo da smo na pravom putu da budemo dobri za nastavak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo – rekao je Todorović.

Bez obzira na to što su se neki kasnije priključili, Todorović ističe da su svi igrači došli u dobrom stanju.

– Sa te strane smo zadovoljni. Nijesu imali problem da se priključe treninzima da odgovore na intenzitet i sve zahtjeve koje smo stavili ispred njih.

Srbija će večeras biti prava provjera trenutnih mogućnosti.

– S obzirom na to da smo kasnije, sticajem okolnosti, saznali da ćemo igrati Evropsko prvenstvo, bilo je teže organizovati plan prijateljskih utakmica. Turnir u Sloveniji je došao brže nego što bi to bilo u redovnim okolnostima, ali smo zadovoljni što smo svi zdravi izašli sa tog turnira. Odigrali smo u skladu sa mogućnostima u tom trenutku, nakon tek desetak dana treninga. Protiv Srbije i kasnije Makedonije očekujemo da budemo na malo većem nivou, ali je fokus, svakako, na prvoj utakmici kvalifikacija protiv Bosne i Hercegovine.

Todorović ističe specifičnost priprema ovog ljeta za dva različita takmičenja.

– To je nešto što se prvi put dešava, sa čime se svi mi u košarkaškom svijetu susrijećemo. Ali, moramo da se prilagodimo, svjesni smo šta su prioriteti. Idemo od utakmice do utakmice, a prva je najvažnija, i tako sve do kraja, računajući i Evropsko prvenstvo – zaključio je Todorović, uz napomenu da stručni štab prikuplja sve potrebne informacije o Bosni i Hercegovini, i vjeruje da će ekipa i sa te strane biti spremna za taj duel.

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar