Cecunjanin i Raković ciljaju medalju

Redakcija
Piše: Redakcija 695 pregleda Dodaj komentar

almir-cecunjanin-01Crna Gora nije uspjela da u Budimpešti, prvog dana takmičenja na 48. Evropskom prvenstvu obezbijedi medalju. Ali niti jedan od osam naših takmičara u borbama u pojedinačnoj konkurenciji nije izgubio sa više od poena prednosti.

 

Najdalje su otišli kapiten Almir Cecunjanin u teškoj kategoriji, i Marina Raković, koji će se u subotu boriti za bronze.

A nedostajalo je samo malo sreće da se Raković, bronzana sa prethodnog šampionata, plasira u finale. Raković je nakon tri efektne pobjede u polufinalu izgubila sudijskim preglasavanjem od Austrijanke Bačinger. Blizu je bio i Danilo Lučić, ali je nakon neriješe borbe sa prvakom Evrope, Grkom Canosom, presudilo ime rivala da preglasavanjem izgubi sa 3:2.

 

Lučića, pobjednika Svjetskog kupa za mlađe seniore, je neiskustvo spriječilo da u repasažu dođe u priliku da se bori za bronzu. Za razliku od njega, Cecunjanin je dobio dvije borbe repasaža, a boljeg plasamna koštao ga je minimalni poraz u drugom krugu) od finaliste Erkana. Erkan je polufinalnu borbu dobio sa 8:0.

 

“Prezadovoljni smo kvalitetom koji su pokazali naši takmičari. Mogli smo puno više, ali nam žrijeb nije bio naklonjen na šampinatu vrhunske klase. Mi nijesmo zaostajali, Lučić je bio bolji od evropskog prvaka, ali su sudija dale popust favorizovanom Grku. Cecunjanin je bio sjajan, pogotovo u repasažu, a takođe i Raković, kojoj je tako malo nedostajalo da se plasira u finale. I ostali reprezentativci u borbama su pokazali klasu, Suzana Mirković je na preglasavanju eliminisana od domaće takmičarke za ulazak u polufinale. No, danas imamo borbe ekipa i ako budemo na današnjem nivou možemo daleko dogurati”, kazao je selektor u borbama muškaraca, Dragoljub Fatić.

 

A nakon dvije pobjede, Mirković se u četvrtfinalu kategorije do 55 kilogrtama oprostila preglasavnjem, juniorka Jelena Maksimović je u drugoj borbi poražena od polufinalistkinje kategorije do 61 kilogram, Turkinje Ersehar sa 1:0, a u teškoj kategoriji Dragana Konjević je od domaće takmičarke poražena sa 2:1.

 

I muškarci su bili sjajni, pa je uz borbu za bronzu Cecunjanina, i sedmo mjesto Lučića, Nemanja Brašanac u drugom krugu srednje kategorije izgubio sa 1:0 od polufinaliste iz Ukrajine, Horunova. Jozo Dabović je u kategoriji do 67 kilograma minmalno poražen u drugom krugu od Makedonca Risteskog.

 

Biserka Radulović je u katama pojedinačno preglasavanjem izgubila od Njemice Bleul u drugom krugu, dok je Mijat Vojvodić takođe zastao u drugom kolu.

 

Mečevi nade

 

A nakon juniorske titule prvaka Evrope, Almir Cecunjanin u seniorskoj konkurenciji nikako nije uspijevao da opravda ulogu favorita i dođe do medalje, iako je u karijeri osvajao najprestižnije turnire Top 8 najboljih na svijetu. U subotu je njegova velika šansa, da se nakon srebra na Mediteranskim igrama u Peskari, okiti još jednim velikim odličjem.

 

On je u prvoj borbi repasaža sa čak 8:0, pobijedio Belgijanca Vanversberga, da bi u drugom sa 2:0 savladao Luksemburžanina Šabotića. U direktnom duelu za bronzu rival će mu biti Njemac Horn.

 

Raković je, nakon uspjeha u mlađim uzrasnim kategorijama, prošle godine na Tenerifama donijela prvu seniorsku evropsku medalju (bronzu) za Crnu Goru od sticanja nezavisnosti. Nakon borbe bez poena, preglasavanjem je izgubila prolaz u finale, ali je dobila direktnu borbu za bronzu protiv Hrvatice Tubić.

 

I Danilo Lučić je preskočio prvu prepreku u repasažu, Albanca Hajtu sa 5:0, ali je napravio grešku na samom početku druge borbe sa Makedoncem Jakupijem, pa je završio na sedmom mjestu.

 

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar