Bojana Popović: Putujemo u drugačijem, ali najboljem sastavu koji trenutno imamo

Reprezentacija.me
Piše: Reprezentacija.me 479 pregleda Dodaj komentar
FOTO: Stefan Ivanović

Svega tri dana nakon prozivke Bojane Popović, rukometašice Crne Gore kreću na put. Prva stanica je Švedska, gdje će “lavice” sjutra i u nedjelju odigrati dvije pripremne utakmice sa domaćom selekcijom, a za sedam dana će preseliti u Granoljers, poprište grupe A Svjetskog prvenstva u Španiji.

Tim je izuzetno oslabljen, pa će na početku novog olimpijskog ciklusa šansu dobiti neke nove igračice, koje su do sada bile u zapećku ili ih uopšte nije bilo u nacionalnom timu. I pored toga, cilj je da se u duelima sa Slovenijom, Angolom i Francuskom upiše bar jedna pobjeda i izbori plasman u glavnu fazu.

– Ispred nas su veliki izazovi u potpuno drugačijem sastavu, ali i najboljem koji trenutno imamo. Uvijek želimo da izvučemo maksimum, sa velikom željom i voljom da na najbolji mogući način prezentujemo crnogorski rukomet. Nemamo lijevog beka, jer nema Đurđine Jauković i Jelene Despotović, a obje su nosioci ove generacije. Popunjavaćemo tu poziciju nižim, bržim igračicama. Cilj je ulazak u drugu fazu, da dobijemo tri nove utakmice da se djevojke izgrađuju – istakla je Popovićeva.

Jaukovićeva i Despotovićeva neće faliti samo u napadu, već možda i više u odbrani, u kojoj su bile glavne karike.

– Odbrana nam je najveći problem, pogotovo u sredini, ako hoćemo da igramo pliće. Igraćemo i dublju zonu, što će odgovarati nižim igračicama. Slažemo puzle, biće teže, ali sve je u današnjem rukometu moguće.

Na Evropskom prvenstvu u Danskoj i Olimpijskim igrama u Tokiju, Jovanka Radičević je bila najstarija igračica u rukometnoj reprezentaciji Crne Gore. Nije, ipak, imala ovako “ubjedljivo vođstvo” nad drugom “pratiljom” kao sada, jer će na Svjetskom prvenstvu u Španiji druga najstarija u redovima “lavica” biti Marina Rajčić, koja je od fenomenalnog desnog krila mlađa skoro sedam godina.

– Osjećam se kao učiteljica u vrtiću – uz osmijeh je rekla 35-godišnja igračica turskog Kastamonua.

Kapitenka traži da se ekipi ne stvara pritisak, ali…

– Bez obzira na to u kom sastavu nastupamo, moramo da imamo svoj cilj, da gradimo neke stvari. Želimo da pokažemo volju i karakter, ko god da nam je protivnik, jer je sve moguće u današnjem sportu. Zašto se ne nadati, vjerovati i iznenaditi neke velike reprezentacije? Trudiću se sa svojim iskustvom da, zajedno sa trenerima, pomognem djevojkama da se opuste, da uživaju na terenu. Samo tako mogu da budu najbolje i da se izrode nove mlade snage na koje će moći da se računa u budućnosti.

Predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore Petar Kapisoda smatra da bi nastup u Španiji trebalo da se iskoristi da se dobije još neka igračica u rotaciji za EHF Euro, koji naša zemlja organizuje u novembru naredne godine sa Slovenijom i Sjevernom Makedonijom.

– Sve reprezentacije su s vremena na vrijeme primorane na smjenu generacija, ali je selektorka imala dodatne probleme, jer su igračice koje imaju značajne uloge teško povrijeđene. Na Svjetskom prvenstvu bi trebalo da se ispofiliše to na koga će Bojana moći da računa. Fokus je na EP koje mi organizujemo, nadam se da će tada sve biti zdrave i u formi. Ne sumnjam da će djevojke i sada imati pravi pristup, nikad to nije ni bilo upitno, jer sve vole da igraju za reprezentaciju. Srećan put i da nas još jednom obraduju, poručio je Kapisoda.

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar