Bilo, ne ponovilo se

Redakcija
Piše: Redakcija 61 pregleda Dodaj komentar

Prethodna majstorica finala plej-ofa između Crvene zvezde i Budućnost Volija, koja je odigrana 22. aprila 2019. godine, jedna je od najružnijih, ujedno i najtužnijih epizoda ne samo u istoriji ABA lige, već i sporta uopšte na ovim prostorima. Bila je to kulminacija svih dešavanja u tom famoznom finalu, koje je obilovalo ružnim scenama na tribinama i pored terena, prvo u Beogradu, a onda i u Podgorici.

Huligani na terenu „Pionira“ u tom petom meču tokom zagrijavanja, koji su prijetili podgoričkim košarkašima i fizičkim napadima, strah i nemoć delegata i sportskog direktora ABA lige Žarka Čabarkape da isprazni dio tribina i stvori uslove za koliko-toliko normalno odvijanje utakmice, samo su dio ,,sportskog horora“ koji se dogodio prije dvije sezone, zbog čega je urušen ugled najboljeg sportskog proizvoda na ex-Yu prostoru. Budućnost je taj meč ubjedljivo izgubila 97:54 i Zvezda je osvojila titulu, u meču koji nije trebao ni da se igra, kao ni treći u Podgorici, barem dok se ne isprazni dio ,,publike“ oko terena.

Zbog tih dešavanja, postojala je, opravdana, bojazan da se i ove godine mogu ponoviti slične scene. Međutim, ako se izuzme kršenje mjera protiv korona virusa u Beogradu i Podgorici, zbog čega je bilo publike i navijača na tribinama, te zanemare uvrede i parole sa tribina na račun jedne i druge strane, uobičajene za duele dva tima posljednjih godina, prva četiri meča, po dva u Beogradu i Podgorici, protekla su bez incidenata, nalik onim od prije dvije godine. Najveći doprinos tome dali su ponašanjem igrači dva tima, te treneri Dejan Milojević i Dejan Radonjić (iako mu to nije mnogo pomoglo da u rodnoj Podgorici ne doživi uvrede sa tribina), koji nijednog trenutka nijesu dizali tenzije neodmjerenim izjavama. I to je bio dobar znak da će ova finalna serija proteći mirnije nego ranije.

Međutim, nakon četvrte utakmice, oglasila se Crvena zvezda, standardno u ovakvim prilikama kada rezultat izmiče kontroli, počela je rat saopštenjima, žaleći se na suđenje na dva meča u Podgorici. ,,Crveni-bijeli“ su pozvali navijače na mobilizaciju, što znači da se očekuje još veće prisustvo nego u prva dva meča u Beogradu (zvanično 987, odnosno 1.375, ali ih je u oba slučaja bilo više). Na taj način Zvezda, svjesno, pravi pritisak na sudije, ali i gostujuće košarkaše, od kojih trojica (Suad Šehović, Danilo Nikolić, Petar Popović) dobro pamte dešavanja iz aprila 2019. godine.

Sada je na nadležnima u ABA ligi da učine što je potrebno da i majstorica protekne u regularnim uslovima. Jedan uslov je ispunjen prije početka finala, protokolom je definisano da publike u parteru ne smije biti. Ostaje da se vidi da li će to biti dovoljno….

KLJUČNE RIJEČI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar