Popović: Nije normalno da prijetimo Francuzima, ali daćemo sve od sebe da ih iznenadimo

Ognjen
Piše: Ognjen 55 pregleda Dodaj komentar
Foto: FIBA

Zbog duge i naporne sezone u dresu Budućnosti, Petar Popović se u četvrtak priključio pripremama košarkaške reprezentacije, koja se u Podgorici sprema za posljednji „prozor“ prve runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i mečeve sa Francuskom kod kuće, te Portugalom u gostima.

– Poslije dvije-tri neđelje pauze, a ima i onih koji su odmarali i po mjesec, sigurno se nije lako vratiti u ritam za desetak dana i biti spreman za utakmice. Ali, to nam je, što nam je. Kompletiramo se polako i daćemo sve od sebe da svaki dan iskoristimo maksimalno što možemo kako bismo što spremniji dočekali prvu utakmicu sa Francuskom. A onda ćemo da vidimo kako će to ići dalje – kaže bek naše reprezentacije, nakon kojeg su se posljednji priključili novi naturalizovani stranac Džona Radebau i Fedor Žugić, dok u poneđeljak treba još da počne sa treninzima Nikola Ivanović.

Iako je prvi rival Francuska, 1. jula u „Morači“, čini se da je glavna „meta“, ipak, Portugal, 4. jula u gostima, jer je to veća šansa za pobjedu i dodatni bod koji se prenosi u nastavku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

– Svaku utakmicu treba iskoristiti, iako je situacija specifična. Teško je da se bavimo nekim kalkulacijama što je bitnije, iako je, sigurno, bitniji Portugal. Ponavljam, mislim da i meč sa Francuskom treba da iskoristimo da odigramo što bolje i probamo da iznenadimo. Francuska je kvalitetom, vjerovatno, iznad nas, ali su i njihovi igrači imali pauzu po završetku duge i neporne sezone, i sigurno je da ni oni nisu u nekom najsjajnijem momentu. Mi ćemo, svakako, probati da iskoristimo svaku šansu koju nam oni pruže – dodaje Popović.

Popović ističe da se osjeća solidno, jer je odmorio desetak dana.

– Stvarno je bila duga sezona, psihički i fizički naporna. Polako ulazim u neki ritam, iako se nije lako prebaciti iz stanja odmora u sistem rada, i pogotovo ovih utakmica koje brzo dolaze. Ali, svi zajedno se trudimo, nadam se da će biti dobro.

Crna Gora je prošle godine odigrala dva izjednačena meča, koje su „trikolori“ dobili tijesno u finišu.

– Mislim da je sada sve drugačije. Drugačiji je i sastav, drugačiji je i momenat. Sa njima smo igrali u toku sezonu, kada smo svi bili na vrhuncu forme. Sad je priča za sebe, mislim da i nije normalno prijetiti Francuzima. Ali, daćemo sve od sebe, a vidjećemo u petak za šta će to biti dovoljno.

Za razliku od prethodnih akcija, za predstojeća dva meča će selektor Boško Radović imati na raspolaganju samo jednog klasičnog centra, Zorana Nikolića.

– To sigurno može da bude problem. Mi smo se i u prethodnim „prozorima“ dosta oslanjali na visoke igrače. Ovoga puta nije tako, ali mislim da i to može da ima neke koristi za nas. Okrenućemo se igri sa nižom petorkom, a tu je Nemanja Radović koji može da „raširi“ teren. Mislim da to može da bude neka prednost, ako budemo znali da je iskoristimo. Činjenica je da je uvijek lijepo igrati kada smo svi na okupu, ali sada nema mjesta žaljenju, sa ovim što imamo probaćemo da izvučemo maksimum, odigramo dobro i ostvarimo naš cilj iz ove dvije utakmice.

Pored kvalifikacija za Mundobasket, crnogorske košarkaše ovog ljeta očekuje i Evropsko prvenstvo, u prvoj polovini septembra.

– Evropsko prvenstvo je baš daleko, mislim da ovo sad treba da odradimo maksimalno, da sačuvamo tijela i izbjegnemo povrede. A nakon „prozora“ u kvalifikacijama za SP, biće nekoliko nedjelja za odmor i organizaciju priprema. Desi se da mislim odlutaju na taj septembar i Eurobasket, ali ima još nešto više od dva mjeseca do tada – zaključio je Popović.

Čekam, niko me nije zvao

Petru Popoviću je istekao ugovor u Budućnosti. Kako kaže, niko ga još nije zvao iz podgoričkog kluba, niti iz Cedevita Olimpije, kako se spekulisalo u medijima.

– Čekam. Nema nikakvih novosti, mene niko nije zvao direktno i konkretno ništa da me pita, niti da mi ponudi. Još je rano, još je jun, neke lige su se završile tek ili se završavaju. Što se mene tiče, nisam u nekoj žurbi, čekam i nadam se da će biti nešto dobro za mene – rekao je Popović.

Na pitanje da li bi više volio da ostane u Budućnosti ili da promijeni sredinu, Popović je odgovorio:

– Pomiješana su osjećanja. Imam želja i ovakvih i onakvih, ali ne bih sad o tome, to držim za sebe i ljude koji su baš bliski, i volio bih da tako ostane – dodao je 25-godišnji Cetinjanin, koji je proteklih šest sezona nosio dres Budućnosti.

KLJUČNE RIJEČI:
Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar