Petar Porobić sa Kineskinjama na OI

Za desetak dana počinju Olimpijske igre u Tokiju, pa reprezentacije u svim sportovima obavljaju završne pripreme za najznačajniju sportsku manifestaciju.

A, u kineskoj ženskoj vaterpolo reprezentaciji rade i Crnogorci, sa kineskom zastavom na majicama i natpisom „China“ na leđima, marljivo se pripremaju zajedno sa kineskim sportistima. Petar Porobić, crnogorski proslavljeni trener, sa dva asistenta – Vaskom Đuzom Vučkovićem i Mladenom Klikovcem, isto iz Kotora, dio su reprezentacije Kine.

Iako vaterpolo nije tradicija u Kini, i muška i ženska reprezentacija su uglavnom osvajale medalje na takmičenjima unutar Azije. Ipak, Kinezi uvijek žele bolji rezultat, zato imaju stručni štab iz Crne Gore koja, iako je mala zemlja, jeste vaterpolo velesila u svijetu. To je najbolje potvrđeno u julu 2008. kada je u Malagi osvojena titula šampiona Evrope, što je istorijski rezultat crnogorskog sporta.

– Što je pravi vaterpolo, Crnogorci su nam pokazali – rekli su kineski članovi trenerskog stručnog štaba, kada su prvi put gledali takmičenje crnogorske vaterpolo reprezentacije na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008.

Prije 13 godina Porobić je vodio reprezentaciju Crne Gore, koja je nakon obnove nezavisnosti, na Olimpijskim igrama u Pekingu osvojila četvrto mjesto. Zbog toga su kineski mediji bili iznenađeni, pitajući se kako jedna mala zemlja s istim brojem stanovnika kao u jednom naselju u Kini, toliko dobro igra taj ekipni sport!?

Tokom 2017. godine Porobić je postao selektor muške vaterpolo reprezentacije Kine, a na kraju prošle godine, kada je ženska reprezentacija uspjela da se plasira na Olimpijske igre u Tokiju, resorni organ Generalne sportske uprave (slična funkcija kao Ministarstvo sporta) Kine je odlučio da imenuje iskusnog Crnogorca za selektora ženske reprezentacije, očekujući bolji rezultat nego sedmo mjesto na OI u Riju 2016.

FOTO: Fan Manyan, Gan Siqi

Li Wenhua, kineski trener u Porobićevom štabu, nekadašnji igrač zagrebačkog Medveščaka, pohvalio je njegov rad:

– Vrlo je iskusan, to je nesumnjivo. Ono što je još važnije jeste da prati uvijek sve detalje, a i neke koje nikad nijesmo primijetili, on odmah zapazi – iskreno će Li Wenhua.

Pandemija korona virusa i vrijeme bili su najveći problem s kojim se suočavao Porobićev tim.

– Da sam radio redovno sa ženskom reprezentacijom, potrebno bi mi bilo pet-šest mjeseci – to je neki uobičajeni period da trener upozna igrače i da vidi sve probleme, a ja imam ukupno šest mjeseci – ističe Porobić.

– Posebno što igrači koji su sad na pripremama nijesu bili u timu kad sam ja preuzeo reprezentaciju. Znači, prva tri mjeseca je proteklo dok smo vratili jedan broj igrača, tako da mogu da kažem da smo počeli sa ovom ekipom, koja je u ovom sastavu tek od januara– napominje Porobić.

Trenutno u Kini, iako već skoro godinu nije bilo pojava velikog broja novih slučajeva, i dalje su na snazi vrlo stroge preventivne mjere. Baš zbog nastavka takvog stepena mjera, sve zbog drugog ili trećeg talasa epidemije u drugim i susjednim zemljama, Kina je mogla obezbijediti sigurnost svojih građana. Na primjer, svi putnici koji su došli iz drugih zemalja, bez obzira da li su Kinezi ili strani građani, moraju odmah nakon slijetanja na organizovani test virusa i onda u karantin, u posebnim hotelima, koji traje 14 dana. Tokom ovog perioda nema fizičkih kontakata s „vanjskim svijetom“, nema izuzetka, a poslije 14 dana moraju i sedam dana u samoizolaciju kod kuće.

Baš zbog toga, tokom priprema, kineska vaterpolo ženska reprezentacija nije mogla na međunarodna takmičenja niti prijateljske utakmice s drugim zemaljama.

Kao alternativu, Porobićeve igračice igrale su prijateljske utakmice s muškim omladinskim timovima različitih provincija Kine.

FOTO: Li Wenhua

Prije 17 mjeseci, kada Porobić još nije bio selektor reprezentacije, kineske vaterpolistkinje su izgubile takmičenje protiv Ruskinja na kojem je razlika bila osam golova, i to je bio posljednji zvanični meč kineske vaterpolo ženske reprezentacije.

Uprkos nervozi i zabrinutosti, Porobić je uvjeren da je sadašnja kineska reprezentacija puno bolja nego pola godine ranije kada je preuzeo.

– Ako bi sadašnja kineska reprezentacija igrala protiv ,,tadašnje“ ruske, razlika bi bila manja. Moje ambicije sa ovim timom su mnogo veće – rekao je na kraju crnogorski stručnjak Petar Porobić.

Ispraćaj u istom danu

Crna Gora i Kina istog dana su, 14. jula, organizovali svečani ispraćaj sportistima na Olimpijske igre u Tokiju.

Crnogorski olimpijski tim u Tokiju imaće 33 predstavnika. Kinesku delegaciju čini rekordnih 777 članova, od kojih je 431 sportista i 30 stranih trenera iz 19 zemalja.

Među njima su i tri trenera iz Crne Gore.

Izvor
Pobjeda

Povezani članci

Leave a Reply

Back to top button