Milivoj Dukić jedri ka svom najvećem izazovu – Tokiju!

U susret 32. Igrama modernog doba, Crnogorski olimpijski komitet je pokrenuo posebnu rubriku u kojoj će ljubitelji sporta svakog dana moći da čitaju aktuelnosti vezane za organizaciju, moći će da se podsjete i upoznaju sa istorijatom Igara, počev od prvih, održanih u Atini 1896. godine, te da pročitaju priče o olimpijskim herojima…

Ovog puta za sajt Crnogorskog olimpijskog komiteta govorio je Milivoj Dukić.

Naš jedriličar, dvostruki olimpijac, trenutno je na „drugom kraju svijeta”, u Melburnu, gdje od 11. februara učestvuje na Svjetskom prvenstvu.

„Prvenstvo traje do 16. februara. Prva tri dana su kvalifikaciona, dok su preostala tri finalna. Dobro sam se pripremao tokom ove predsezone, tako da, ako je suditi po tome, osjećam da dobro napredujem. Što se samih ambicija tiče, ne bi valjalo da sebi postavljam prevelike zahtjeve i ciljeve, ali isto tako osjećam da sam spreman da mogu da se takmičim u samom vrhu”, kaže Dukić za sajt Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Pripreme za olimpijsku godinu je odradio, kako kaže, po planu – prvi ciklus je proveo u Grčkoj u oktobru prošle godine, u novembru i decembru se spremao na Tenerifima, a u januaru u Hrvatskoj. Svjetsko prvenstvo je značajno takmičenje, ali olimpijske vize se vade u aprilu u Đenovi i tada Dukić želi da bude u top formi.

„Posebno teško je doći do norme u ovom olimpijskom ciklusu jer su nam smanjili kvote sa 46 zemalja, koliko ih je nastupilo u Riju, na 35, koliko će ih biti u Tokiju. To je za Evropu bio veliki udarac, jer naš kontinent ima najveći broj zemalja koje se nalaze u samom svjetskom vrhu jedrenja. Olimpijske kvalifkacije koje predstoje biće jedne od najtežih, jer samo dvije zemlje mogu da izbore normu, a u konkurenciji će biti više od dvadeset. Uradiću sve što mogu da bih ponovo bio dio najvećeg sportskog spektakla”, ističe Dukić.

Naredna otežavajuća okolnost za našeg sjajnog sportistu su finansije.

„To je neizostavan dio današnjeg sporta. Neprestano se ulaže u nove tehnologije,  pa je gotovo nemoguće da države koje nisu u mogućnosti da to priušte svojim takmičarima zadrže korak sa  zemljama kao što su Australija, Novi Zeland, Engleska, Francuska, SAD… Ja sam uspio da zatvorim finansijsku konstrukciju zahvaljujući velikoj podršci i razumjevanju Crnogorskog olimpijskog komiteta, Opštine Herceg Novi, privrednika Herceg Novog i Jedriličarskog saveza”, ističe Dukić.

Jedna stvar ga, međutim, posebno veže za jedrenje.

„Mislim da ne bih uspjevao da se bavim ovim sportom na ovom nivou bez ozbiljne doze strasti”, ističe Dukić.

Iza njega su dva učešća na Olimpijskim igrama.

„Mnogo ljepša sjećanja me vežu za London nego za Rio, jer sam tada bio dosta  mlad i sve što se odnosilo na Igre na mene je ostavilo snažan utisak, a i sama organizacija igara u Londonu je bila fenomenalna. Što se tiče Rija, imam blago razočaranje zbog rezultata, jer sam lično očekivao da mogu da ostvarim mnogo više”, zaključio je 26-ogodišnji Dukić.

Rubriku „U susret Tokiju!“ čitajte na sajtu Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Povezani članci

Leave a Reply

Pročitajte i ovaj članak:
Close
Back to top button