Joksimović za Meridian Sport: Gajim optimizam i vjeru u momke, ali biće nam potrebno vrijeme

Redakcija
Piše: Redakcija 139 pregleda Dodaj komentar

Odbojkaški savez Crne Gore nedavno je, po drugi put, za selektora muške reprezentacije imenovao Ivana Joksimovića.

Nakon što je Joško Milenkoski neočekivano odustao od te pozicije, Joksimović će započeti novi mandat na klupi reprezentaciji koju će pokušati da odvede na još jedno Evropsko prvenstvo.

Joksimović je za Meridian Sport govorio o procesu podmlađivanja selekcije i izazovima koji slijede.

Neočekivano ste se vratili na mjesto selektora. Šta možemo očekivati, s obzirom na to da je u toku proces podmlađivanja ekipe?

Moj povratak u seniorsku reprezentaciju Crne Gore će biti sa mnogo energije i želje da probamo da napravimo na pravi način podmlađivanje reprezentacije. S obzirom da je to jedan dugotrajan proces  i da nam sigurno treba dosta vremena, smatram da uz ogromno odricanje i veliki rad možemo taj period da skratimo.

Formiramo jednu grupu igrača koja će na pravi i dostojanstven način reprezentovati odbojku, kao što jeto i pokazivalo u posljednje dvije reprezentativne  akcije kada su momci izborili plasman na Evropsko prvenstvo.

Koliko će biti teško funkcionisati, znajući imate angažman i u Kataru?

Kao prvo želio bih se zahvaliti svom klubu i predsedniku kluba, koji mi je izašao u susret kad je čuo da Odbojkaški Savez Crne Gore ima ambiciju da mene angažuje kao prvog trenera seniorske reprezentacije. Nisu pravili problem, šta više oni su mi dali ogromnu podršku da preuzmem reprezentaciju svoje zemlje.

Ono što mogu da kažem je sigurno da ću pratiti sve kandidate i sve  igrače koji su dio reprezentacije. Posebno bih tu apostrofirao igrače sa šireg spiska, jer su oni nosioce igre.  Oni igraju u inostranstvo i lako je doći do svih mogućih podataka, ali kada su u pitanju igrači sa šireg spiska dosta njih igra ovdje u Crnoj Gori i tu ću imati veliku pomoć i od svojih pomoćnika.

FOTO: Iva Mandić (Pobjeda)

Tako da mislim da uz jednu dobru komunikaciju sa stručnim štabom imaćemo revalantne podatke apsolutno o svakom igraču i pratićemo njihov razvoj. Ono što bih takođe rekao je to da će svi igrači imati maksimalnu pažnju sa moje strane i strane stručnog štaba i da će biti bukvalno skenirani u svim elementima odbojkaške igre, kako bi uspjeli  da na pravi način razvijamo njihov potencijal i njihov talenat.

Jer kao što smo rekli, krenuli smo u proces podmlađivanja reprezentacije i kao takvi smo u obavezi  da svakog igrača ponaosob pratimo i da imamo maksimalnu komunikaciju koja će dati pravi rezultat kad se ponovo okupimo

Bili ste selektor od 2011. do 2013. godine. Koliko je crnogorska reprezentacija napredovala od tada?

Mogu slobodno da kažem da je reprezentacija između moja dva mandata mnogo napredovala na svim nivoima. Sam plasman na dva Evropska prvenstva dovoljno govori o kvalitetu reprezentacije. Ono što je sigurno, ja kad sam bio u prvom mandatu je bilo jako teško izboriti taj plasman na završni turnir, jer je bilo samo 16 reprezentacija koje su mogle da se kvalifikuju na EP  i svi ti filteri su bili jako teško za proći.

Ali ovaj novi sistem od 24 reprezentacije daje nam mogućnost lakšeg prolaza, tako da negdje ostavlja prostora za brži napredak svih reprezentacija koje do tada nisu mogle da prođu taj sistem kvalifikacija koji je bio jako težak.

Definitivno da kroz ova dva Evropska prvenstva i mi smo dobili par jako kvalitetnih igrača, koji sigurno će i u ovoj akciji koja će krenuti 26. juna dati veliki doprinos.

Mogu da kažem da je napredak reprezentacije ogroman i da moramo da težimo ka tim visinama, jer je to ono što savremena odbojka sad traži, da si prisutan uvijek na velikm takmičenjima  i da nam je to glavni motiv  i za rad i generalno za uspjeh. Sve pohvale za napredak reprezentacije od dana kada sma ja bio selektor reprezentacije do mog povratka u istu.

Vaš prethodnih Veljko Bašić dva puta u nizu odveo je ekipu na Evropsko prvenstvo. Da li Vam to stvara određeni pritisak, s obzirom da crnogorska sportska javnost očekuje da se reprezentacija ponovo nađe na završnom turniru?

Kao prvo želim da pohvalim rad i uspjeh Velje Bašića, koji je uspio da napravi sjajan rezultat na reprezentativnom nivou kad je u pitanju seniorska reprezentacija. Nije lako dva puta za redom izboriti plasman na Evropsko prvenstvo i sigurno da nam je u mnogome pomogao da se crnogorska odbojka jako lijepo pozicionira na evropskoj odbojkaških mapi.

Pritisak kao pritisak sigurno da neću imati i neću ga osjećati s obzirom na rezultate koje je reprezentacija imala u mandatu Velje Bašića. Definitivno svima treba da je jasno da proces podmlađivanja nije lak, da je dugotrajan, ali i iskren da budem gajim optimizam i vjeru u momke koji će se okupiti i vjerujem u njihov kvalitet i motiv da probamo da nastavimo kontinuitet tih izlazaka na Evropsko prvenstvo.

Ponavljam neće biti lako, s obzirom da smo u procesu podmlađivanje reprezentacije, da će dosta igrača biti iz mlade reprezentacije koja će igrati Evropsko prvenstvo u Poljskoj, tako da  svjestan sam očekivanja crnogorske sportske javnosti, ali opet s a druge strane sam i svjestan da nam treba vrijeme i strpljenje kako bi ponovili rezultate koji su bili u mandatu Velje Bašića.

Imaćete problem što sastav ekipe neće biti kao u prethodnim akcijama. Neće biti Ćaćića zbog povrede, Ćulafić je završio reprezentativnu karijeru… Na koji način će se nadoknaditi neigranje tako iskusnih igrača?

Ono što je sigurno je to da će nam nedostajati povrijeđen kapiten Ćaćić, da će korektor reprezentacije Miloš Ćulafić takođe nedostajati, Ivan Ječmenica, Marko Vukašinović  to su sve igrači koji su dugi niz godina dostojno reprezentovali crnogorsku odbojku na najvećim odbojkaškim takmičenjima.

Ali imamo i dalje kvalitet kada je u pitanju naša reprezentacija, pokušaćemo da nadoknadimo njihov nedostatak, tako što ćemo na svakoj poziciji imamati po jednog izuzetno iskusnog igrača.

Na poziciji tehničara će biti Rajko Strugar, primača Marko  Bojić, korektora Aleksandar Minić, na poziciji libera Nikola Lakčević, na poziciji srednjeg blokera Blažo Milić.

Tako da na svakoj poziciji mi imamo iskustvo, nadam se da će ti igrači  biti pravi primjer igračima koji bi u skoroj budućnosti trebali da ih naslijede. Gledajući sve ono čime mi raspolažemo, gledali smo da napravimo jedan dobar spoj mladosti i iskustva i da kao tako pokušamo da nadoknadimo nedostatak iskusnih igrača koji su do skoro bili nosioci igre reprezentacije Crne Gore.

Sada kad je reprezentacija značajno podmlađena, a taj proces će se i nastaviti, koga vidite kao lidera na terenu?

Sigurno da ćemo pokušati da kao prioritet izgradimo jedan jak kolektivan duh, gdje nećemo zavisiti od pojedinca, nego ćemo zavisiti od tima. Svako će imati svoju ulogu u timu tako da ne bih apostrofirao nekoga ko će biti lider reprezentacije.

Svi su oni lideri na svoj način, tako da sve njih želimo da uklopimo kao jedinke u cjelinu i da kao cjelina budemo pravi reprezent crnogorske odbojke.

FOTO: Iva Mandić (Pobjeda)

Nadam se da ćemo u tome da uspijemo, jer u ekipi imamo sjajne igrače sjajne ljudske karaktere, tako da kad imate dobar ljudski kvalitet unutar ekipe onda je lako doći do energije koja nam je potrebna za budućnost, a oni to imaju tako da će svako od njih biti  lider na svoj nacin.

Dugo ste u odbojci. Sa mnogo upjeha radili ste i u domaćim okvirima. Kako vidite trenutnu situaciju u crnogorskoj odbojci?

Vrijeme kada sam ja bio u crnogorskoj odbojci i sad sigurno se u mnogome razlikuje, jer tadašnji uslovi i sadašnji uslovi nisu isti. Upoređujući rad sa mlađim kategorijama isto tako dosta toga se promijenio, ali vidim dosta pozitivnih stvari.

Vidim da se odbojkaški klub Budućnost okrenuo radu sa mlađim kategorijama po kojemu je prepoznat, Jedinstvo iz Bijelog Polja napravilo je sjajan iskorak u mlađim kategorijama, imaju par jako interesantnih igrača, Galeb iz Bara je ovogodišnji juniorski kadetski prvak, Mediteran iz Budve, odbojkaški klub Budva, Mornar iz Bara  sve su to klubovi koji su se okrenuli radu sa mlađim kategorijama i to daje nadu u bolje sjutra.

Ovaj proces podmlađivanja reprezentacije i naravno uz ovaj rad koji sam pomenuo svih klubova sa mlađim kategorijama, daje dovoljno razloga za optimizam da možemo da gledamo pozitivno na odbojkašku budućnost u Crnoj Gori

KLJUČNE RIJEČI:
Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar