Grbić: Šesti put sam među četiri na SP i opet sam podbacio… Mislim da me ta zlatna medalja ne želi

Redakcija
Piše: Redakcija 56 pregleda Dodaj komentar

Nije iskoristio Nikola Grbić lijepu priliku da dođe do prvog svjetskog zlata, pa će morati da čeka neku narednu… Na put su mu stali Italijani, koji su u prepunoj dvorani u Katovicama prikazali sjajnu predstavu i rastužili Poljake. Domaći su jurili treće vezano svjetsko zlato, a na kraju su morali da se zadovolje srebrnom medaljom.

Shvatiću šta se desilo u finalu tek za nekoliko dana. Sada ne znam kako da procijenim. Šesti put sam među prva četiri na Svjetskom prvenstvu i opet sam podbacio. Mislim da me ta zlatna medalja ne želi“, rekao je posle finalnog obračuna selektor Poljske Nikola Grbić.

Rival je bio veoma motivisan, pozitivna energija je obuzela Đanelija i drugare.

Italijani su igrali odlično u finalu i bili su bolji od nas. Efikasni, strpljivi, koncentrisani, dobro organizovani, branili su se i vršili pritisak na nas servisom. Gotovo da nisu griješili. Igrali su bolju odbojku i zaslužili su ovaj trijumf. Moramo hladne glave da analiziramo utakmicu. Nije nam bilo lako, tako je kada igrate sa tako motivisanim i efikasnim protivnikom. Možda su nas prethodna dva meča koštala tolike energije, da smo ostali bez svježine i onog viška energije koja je potrebna da bi se iskočilo ispred protivnika u ključnom trenutku“.

Prvi set je Poljska dobila, a imala je prednost i u drugom periodu.

Vodili smo 16:13 u drugom setu, da smo ga osvojli sigurno da bi nam put do zlata bio olakšan. Bio je to ključni trenutak i bilo bi mnogo lakše da igramo. Bio je to jedan od najvažnijih momenata. Isto kao u prvom setu, kada smo gubili 17:21 i uspjeli da nadoknadimo zaostatak sjajnom odbojkom. U drugom setu nam je išlo dobro, ali rivali nisu gubili vjeru u uspjeh“.

Grbić vjeruje da je ovo samo početak uspjeha ove generacije…

Ponosan sam na momke i na cio tim. Gradimo ekipu od nule, imamo mnogo novih igrača i za njih su to bile prve utakmice na ovom nivou, prve u finalu Svjetskog prvenstva. Mnogo su se razvili od početka sezone, podizali su nivo korak po korak i nadam se da će tako i nastaviti. Želim da ovaj tim napreduje korak po korak i da iz dana u dan stalno raste. Za nas je ovo ljeto zapravo početak puta za Pariz, odnosno borbe za Olimpijske igre. Četiri mjeseca radimo zajedno i nadam se da će sve ići u istom smjeru kao i do sada“.

Srpski stručnjak je zadovoljan zbog odnosa koji su pokazali njegovi igrači.

Svi su pozitivni i vrijedno rade. Kada nekog zamijenim, drugi igrač ulazi i čini sve da pomogne timu. Nema loših emocija, nema međusobnih optužbi. Svako prihvata svoju ulogu, niko se ne buni, svi misle na ekipu. To je ono što sam želio, saradnju i dobru energiju. Rekao sam momcima na startu sezone da samo timski i samo zajedno možemo da pobijedimo. Želio sam da se toga sjete. Nisam želio grupe i podgrupe, u sportu sam mnogo godina i znam gdje se “kancer” pojavljuje i kasnije ubija tim. Nisam želio takve situacije i one nisu postojale. Svi smo jedna grupa, radimo zajedno“.

Pokušao je Nikola da objasni šta za njega podrazumijeva recept za osvajanje zlata.

Morate svaki dan da radite i pravite tim. Da imate dobru hemiju, jer ako nešto krene po zlu unutar grupe, onda to truje ekipu iznutra i odmah se vidi. Svaki dan treba da pravimo korak naprijed i da igramo sve bolje. To očekujem od svih, od kapitena Bartoša Kureka i od sebe. Imamo plan za ovu reprezentaciju, vratićemo se sledeće godine i nastaviti sa radom“, podvukao je Grbić.

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar