Dragana Živković – Potencijal za evropski vrh i budućnost Budućnosti

Ognjen
Piše: Ognjen 499 pregleda Dodaj komentar
Foto: FIBA

Već godinama je Budućnost Bemax neprikosnovena na crnogorskoj sceni što im ruku na srce i nije pretjerano teško ali ono što je sigurno mnogo važnije, ženska košarka u regionu i te kako je upoznala djevojke iz našeg glavnog grada.

Prošle godine šampionke WABA Lige, ove sezone u nešto podmlađenom sastavu ali ne sa pretjerano manjim ambicijama.

foto: Gojko Kusic

Cilj je F4 a onda nema pravila – sve ekipe igraće na titulu.

“Plave” je napustila motor ekipe godinama unazad, mlada crnogorska plejmejkerka Božica Mujović koja je pojačala Vislu iz Krakova.

Ekipa je pojačana sa tri nove igračice a neko od koga se tek očekuju velike stvari jeste mlada Dragana Živković koja je 11. novembra prošle godine sa samo 16 godina i 292 dana odigrala prvi zvanični meč za seniorsku reprezentaciju Crne Gore (na meču protiv Islanda u Rejkjaviku). U WABA ligi do 17 godina predvodila je ekipu Lovćen/Budućnost do srebra, dok je u dresu Lovćena blistala i za seniorke i za juniorke.

Foto: Ženski košarkaški klub Budućnost Bemax

Za mnoge najveći biser crnogorske ali i košarke u Evropi i regionu za naš portal govorila je o ambicijama tima u narednoj sezoni.

“Ekipa je ove godine u dosta podmlađenom sastavu a akcenat je na mladim snagama. Božica je otišla ali stigla su tri nova pojačanja. Ekipa jeste slabija ali nadamo se da ćemo svojom igrom, borbenošću, upornošću i istrajnošću ostvariti rezultate kakvi se očekuju od nas. Imale smo odlične pripreme na Žabljaku i smatram da smo prilično spremne. Takođe, velika je prednost što ćemo imati i šta da naučimo od starijih saigračica”, kazala je Živković.

Dragana ne bježi od toga da je cilj svih u klubu napad na F4 WABA Lige a i sama ističe da bi nakon plasmana među četiri najbolja tima svaki ishod bio moguć.

“Svima u klubu cilj je da nama mladima daju šansu koju mi treba da iskoristimo. Cilj je fajnal-for a ako uspijemo to ostvariti sve je moguće. Tada svi teže ka istom – a to je titula”.

Foto -Ženski košarkaški klub Budućnost Bemax

S obzirom da naša klupska košarka trenutno nije u procvatu i da je teško očekivati da u takvim uslovima konstatno stvaramo dobre igračice svaki odlazak iz nacionalnog tima predstavlja veliki hendikep za bilo kojeg selektora. Više nema Ive, Škere, ima i onih koje broje posljednje dane i zato je mnogo bitno posvetiti se njhovim naslednicama. Draganu smo pitali ko će joj najviše nedostajati i ko bi mogao predstavljati budućnost “crvenog” tima.

“Ne bih izdvajala nikoga, svaka će nedostajati na svoj način. Da nije tako ovo ne bi bio tim. Mi mlađe trudićemo se da nadomjestimo to koliko možemo, pružićemo svoj maksimum i opravdati ukazano povjerenje”.

Foto: FIBA

A kako izgleda jedan sasvim “običan” dan ove mlade Novljanke i zašto je ona već sada posebna cura sa mnogo ljudskih i košarkaških kvaliteta otkrila nam je u nastavku razgovora.

“Moj dan se sastoji od treninga i odmora između istih. Odrekla sam se već mnogih stvari koje moji vršnjaci sebi mogu da dozvole i priušte ali se nijednog momenta nisam pokajala.

To je jedan od vidova moje posvećenosti košarci, ništa mi nije teško a to mi očigledno i donosi rezultate. S obzirom da sam se već sa 14 godina osamostalila naučila sam da se nosim sa pritiskom i usmjeravam ga na pravi put”, riječi su ove hrabre reprezentativke.

U sebi nosi ono što u današnjem modernom sportu mnogi gube kao dugme na košulji – ljubav i privrženost svojoj domovini. Živkovićeva je spremna da u budućnosti obuče dres nekog velikog evropskog giganta ali najveći cilj jeste uspjeh u dresu reprezentacije.

“Želim da budem nosilac državnog tima i da nekim većim korakom podignem sve na viši nivo. Na kraju krajeva, da ostanem upisana u istoriji crnogorske košarke”, zaključila je od ove sezone prvotimka crnogorskog šampiona.

KLJUČNE RIJEČI:
Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar