Danilo Mitrović: Priča o medalji na EP nerealna

danilo mitrovicKompletna sportska javnost pamti bolan neuspjeh crnogorske košarkaške reprezentacije na Eurobasketu u Litvaniji prije dvije godine, kada je nastup završila već u prvoj fazi. Međutim, pet dana uoči šampionata u Sloveniji, u taboru ,,crvenih“ vlada optimizam i nada da se ovog puta može doći do mnogo boljeg rezultata i željenog cilja – plasmana u drugu fazu, nakon čega je sve moguće. Sličnog mišljenja je i Danilo Mitrović, direktor svih reprezentacija u KSCG, koji je od prvog dana bio uz naše reprezentativce.

 

– Pripreme su protekle uobičajeno. Momci su radili dobro, da ne kažem bolje nego svih prethodnih godina. Možemo biti jako zadovoljni sa te strane. Forma se polako podiže, nije to još na nekom zadovoljavajućem nivou, ali mislim da će to sve biti bolje iz utakmice u utakmicu – izjavio je Mitrović, na početku razgovora za Arenu.

 

Bićemo spremni

 

„Crveni“ nijesu blistali u pripremnom periodu, povezali su tri poraza u kontrolnim utakmicama ( Hrvatska, Italija, Slovenija) i pokazali određene slabosti. Pribojavate li se i na kojim stvarima treba poraditi do početka Evropskog prvenstva?

 

– To je pitanje za Luku Pavićevića, ali mislim da je loših rezultata bilo i prošle godine u pripremnom periodu. Izgubili smo dvije utakmice od BiH i Italije, tako da to nije ništa neuobičajeno. Malo nas je poremetilo otkazivanje utakmice koju smo trebali da odigramo sa Hrvatskom. Planirano je da bude zatvorenog tipa, tako da su tu ispali nekorektni i poremetili naše planove koje smo zacrtali još u januaru. Nečuveno je da se na dan utakmice otkaže. Međutim što je tu je, prije dvije noći odigrali smo kontrolni meč protiv Budućnosti. Ima još detalja koje treba popraviti i nadam se da će do početka prvenstva sve biti u najboljem redu – objašnjava Mitrović.

 

Značajna prva utakmica

 

Kao i u Litvaniji, Crna Gora će na otvaranju igrati sa neugodnom Makedonijom. Naša selekcija priželjkuje pozitivan ishod, kao i tada, najviše zbog samopouzdanja koje može imati višestruk značaj u nastavku šampionata.

 

– Mnogo je značajna prva utakmica, međutim podsjetiću da smo i u Litvaniji igrali sa Makedoncima na startu, savladali ih i sa tom pobjedom završili nastup na EP, dok su oni na kraju bili četvrti. Ne mora da znači da će presuditi, ali zbog samopouzdanja, bilo bi izuzetno važno da startujemo trijumfom – mišljenja je Mitrović.

 

Namjerno smo gostovali

 

Izabranici Luke Pavićevića su, prema riječima Mitrovića, pripremne mečeve svjesno igrali u gostima, kako bi osjetili pritisak navijača i posebno sudija.

 

– Prjateljske utakmice se igraju sa manje naboja, žestine i motivacije. Pripremni  je period, a nastupali smo pretežno u gostima – protiv Hrvatske, sa njihovim sudijama i u Sloveniji sa slovenačkim sudijama. Siguran sam da bi te iste selekcije u ,,Morači“ pred pet hiljada ljudi, savladali svaki put. Svjesno smo igrali u gostima, da bi nam bilo teže zbog publike i lošeg suđenja. Naravno, ne očekujemo tako loše suđenje na EP – poručio je Mitrović.

 

Pekovićeva želja da igra je nesporna

 

Crna Gora će u Sloveniji nastupiti bez prve zvijezde, Nikole Pekovića, koji zbog pregovora oko novog, 68 miliona dolara vrijednog, ugovora sa Minesotom nije bio u mogućnosti da pomogne saigračima na pripremama. Nedostajaće ,,Pekmen“, ali računa se na njega u narednim akcijama.

 

– Nesporno je da će Nikola faliti mnogo. On je veliki as, ne samo za Crnu Goru, već i za Ameriku, jer je među tri najbolja centra u NBA ligi. Peković, međutim, nije otkazao, čekao je životni ugovor i, složićete se, da nijesmo smjeli rizikovati da čovjek izgubi preko 60 miliona dolara. Ugovor je potpisan kasno, zbog čega on nije mogao da se priključi reprezentaciji na pripremama. Moram još i da naglasim, da Nikola ni u jednom trenutku nije rekao da ne želi da igra za našu reprezentaciju. Naprotiv, desilo se da ugovor zbog menadžera i kluba bude potpisan kasno, a na to nijesmo mogli uticati ni mi, ni on. Peković je, potom, potpisao veliki ugovor, želimo mu svu sreću i čekamo ga u narednim akcijama – izjavio je Mitrović

Bio bih najsrećniji da budemo prvaci!

 

Još od prošlogodišnjih kvalifikacija, Crnu Goru prati epitet glavnog kanditata za medalju, pa i onu najsjajniju. Mitrović, međutim, stišava euforiju, smatra da su takva razmišljanja nerealna.

 

– Spadamo u grupu od 12. mjesta, pa na dalje i priče oko toga da možemo uzeti medalju stvarno su nerealne, počev od Vlada Divca pa do naših medija. Bio bih najsrećniji da budemo prvaci Evrope i da uzmemo neku od medalja. Ali, to nije realno, već idemo da prođemo prvi krug, a onda je sve moguće – kategoričan je Mitrović, koji nema dilemu oko najužeg kruga favorita.

 

– Litvanija je reprezentacija koja je u samom evropskom vrhu, kao i Srbija. Bosna je sa Teletovićem i družinom vrlo opasna. Makedonija ima Antića, Mekejleba, Stojanovskog, Gečevskog, zbog čega su tim za respekt. Letonija je ruska škola, svi šutiraju dobro, tvrdo igraju. Napomenuću da u prvu kategoriju spadaju Španija, Francuska, Grčka, Litvanija, Srbija, Slovenija, Hrvatska, Italija…

tekst: pobjeda.me, foto: blic.rs

Povezani članci

Leave a Reply

Back to top button