Crnogorski sportisti na Olimpijskim igrama u Tokiju 1964. godine

Vladan
Piše: Vladan 82 pregleda Dodaj komentar
Foto: The International Olympic Committee

Na Olimpijskim igrama u Tokiju učestvovalo je 5.133 sportista, dok je broj zemalja učesnica bio 93. Broj sportista koji su učestvovali pod zastavom Jugoslovenskog olimpijskog tima je bilo 75.

U sastavu jugoslovenskog olimpijskog tima na Olimpijskim igrama u Tokiju bili su veslač Slavko Janjušević, vaterpolista Božidar Stanišić i fudbaler Lazar Radović – svi rođeni u Crnoj Gori.

Božidar Stanišić je sa vaterpolo repezentacijom osvojio srebrnu medalju, dok je fudbalska reprezentacija, u čijem sastavu je bio i Lazar Radović, zauzela 6. mjesto.

U Tokiju sportisti iz 41 zemlja učesnice osvajali su olimpijske medalje. Najviše medalja – 90 (36 latnih, 26 srebrnih, 28 bronzanih) osvojili su sportisti iz Sjedinjenih Američkih Država.

Jugoslovenski sportisti osvojili su 5 medalja – 2 zlatne (rvanje – Branislav Simić, gimnastika – Miroslav Cerar), 1 srebrnu (vaterpolo reprezentacija) i 2 bronzane medalje (gimnastika – Miroslav Cerar, rvanje – Branislav Martinović) i po broju osvojenih medalja Jugoslavija se plasirala na 19. mjestu među zemljama osvajačima medalja.

Zastavu Jugoslavije u defileu na svečanom otvaranju Igara nosio je gimnastičar Miroslav Cerar.

Vaterpolisti Jugoslavije na OI u Tokiju – Božidar Stanišić prvi zdesna

Novi olimpijski sportovi postaju džudo i odbojka. Prvi put olimpijske medalje osvojili su takmičari iz Tunisa, Kenije i Nigerije.

 

Iz knjige “Olimpijski pokret u Crnoj Gori”, autor Đorđe Perišić

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar