Marija Jovanović ide u Astrahanočku

Reprezentacija.me
Piše: Reprezentacija.me 620 pregleda Dodaj komentar

Marija+Jovanovic+Olympics+Day+11+Handball+Tdy2IO1-GyhlRusija će biti drugo inostrano iskustvo Marije Jovanović (u šabačkom Medicinaru je igrala za vrijeme državne zajednice Srbija i Crna Gora) – nakon dvije sezone u rumunskom Olkimu, kapiten crnogorske reprezentacije mijenja sredinu, i naredne sezone biće novi član ruske Astrahanočke iz Astrahana, gdje su u ovoj sezoni, između ostalih, igrale crnogorska reprezentativka Sandra Nikčević i Hrvatica Sanela Knezović, u dva navrata bivša golmanka Budućnosti.

Kako “Vijesti” saznaju, Marija će sa ambicioznim klubom iz Astrahana potpisati jednogodišnji ugovor. Astrahanočka je u ovoj sezoni bila peta u ruskom prvenstvu, a u četvrtfinalu Kupa EHF je ispala od francuskog Meca. Uz Mariju Jovanović, u Astrahanočku stiže i dugogodišnja kapitenka Podravke i Hrvatske Miranda Tatari. 

“Klub ima visoke ambicije u sljedećoj sezoni, prije svega u ruskom prvenstvu. Gradonačelnik, guverner i ostali čelnici žive za rukomet i sljedeće godine žele da osvoje titulu prvaka Rusije, a želja je i evropski trofej”, rekla je Miranda Tatari, koja je, kako prenose hrvatski mediji, između ostalih, bila i želja Budućnosti za narednu sezonu.

Sjajna Danilovgrađanka, koja je rođena 26. decembra 1985. godine, karijeru je počela u rodnom gradu, a nakon sezone u Medicinaru, zajedno sa Anom Radović, u ljeto 2005. godine stigla je u Budućnost. U Podgorici je provela šest sezona, sa „plavima” je bila neprikosnovena na domaćoj sceni, a osvojila je i dva Kupa pobjednika kupova i dvije Regionalne lige.

Pored domaćih trofeja u Rumuniji, Jovanovićeva je u protekle dvije sezone sa Olkimom dva puta stizala do polufinala Lige šampiona. Đer je bio bolji prošle sezone, a mađarski prvak je blizu da i ove sezone ponovi taj rezultat. Đer je, naime, u Bukureštu savladao Olkim 24:22, a revanš je sjutra u Vespremu.

Popularna Mara je imala bolju prvu sezonu u Olkimu, sa 33 gola u Ligu šampiona, a dobila je i kapitensku traku. U protekloj sezoni su je česte povrede spriječile da u kontinuitetu bude na svom nivou. Međutim, njeni kvaliteti su već dobro poznati i priznati u rukometnoj Evropi, zbog čega su Astrahanočki uložili velike napore da je privole da se preseli u glavnog središte južnog evropskog dijela Rusije, u grad od pola miliona stanovnika koji se nalazi na rijeci Volgi, blizu ušća u Kaspijsko jezero.

Inače, ako Sandra Nikčević ostane i iduće sezone, crnogorska kolonija u Rusiji će iduće sezone brojati barem tri igračice, jer je ugovor sa Rostovom produžila Sonja Barjaktarović, dok je Ana Đokić, koja, takođe, trenutno igra za Rostov, najavila kraj karijere po završetku sezone.

Ostaje da se vidi kakva će biti situacija sa Sandrom Nikčević, jer za rusko prvenstvu broj strankinja je ograničen na pet, s tim da četiri mogu biti u zapisniku po utakmici, a tri istovremeno na terenu.

Osim Sanele Knezović i Sandre Nikčević, ove sezone su strankinje u Astrahanočki i srpska internacionalka Jelena Erić, te Bjeloruskinje Artsjukovič i Jankouskaja. Dolaskom Marije Jovanović i Mirante Tatari, neke igračice će morati da napuste klub…

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar