Zvezdan Mitrović piše istoriju: Monako prvi put u finalu prvenstva!

0
653

Došao je u Monako kada je bio drugoligaš, vratio ga u elitu poslije 24 godine, a sada, tri sezone kasnije, imaće šansu da osvoji istorijsku titulu – Zvezdan Mitrović je prvi put uveo „kneževe“ u finale plej-ofa košarkaškog prvenstva Francuske.

U četvrtom meču polufinala, Tim sa stijene je u gostima savladao jedinog prvaka Evrope iz zemlje Gala, Limož, sa 94:83 i riješio seriju sa 3:1.

Nakon lošeg prvog poluvremena u kultnom „Boblanu“, u kojem su domaći dominirali na krilima vatrenih navijača i vodili 50:39, Monako je odigrao savršenu 3. četvrtinu, dobio ju je sa 33:13 i prelomio meč.

„Kneževi“ su u posljednjoj četvrtini imali i 15 poena prednosti, a fanovi Limoža su shvatili da je sve gotovo nekoliko minuta prije kraja i ovacijama pozdravili svoje ljubimce. Možda bi i naši navijači mogli nešto da nauče od njih…

U Mitrovićevom timu su najbolji bili domaći Amara Si sa 18 i Pol Lakomb sa 14 poena, a oni su i najzaslužniji što je Monako uopšte dobio priliku da pobijedi u Limožu.

Naime, nakon treće utakmice, u kojoj su arbitri igrali glavnu ulogu, Si je na konferenciji za novinare poručio da je neko trebalo da im kaže da ne dolaze u Limož, a Lakomb je u prenosu čestitao sudijama pobjedu.

Očito je da su riječi nekadašnjeg MVP-a šampionata i povremenog reprezentativca imale posebnu težinu, jer je sudijski kriterijum večeras bio ujednačen.

Monako će u finalu igrati sa pobjednikom majstorice Strazbur – Le Man, koja je zakazana za subotu. „Kneževi“ će imati prednost domaćeg terena, jer su treću sezonu zaredom regularni tok završili na 1. mjestu.

Mitrović je u Monte Karlu od februara 2015. godine, a sa Monakom je osvojio tri Liders kupa i ove sezone dogurao do finala FIBA Lige šampiona. Dva puta zaredom je proglašen za najboljeg trenera Francuske.