Zvezdan Mitrović: Kruna svega je poziv za selektora!

0
612

Zvezdan Mitrović će do kraja života pamtiti 2017. Razloga je mnogo, a Mitrović iznad svega izdvaja dva događaja.

Normalno, kruna svega je poziv za selektora, ali važno mi je i što sam izabran za najboljeg trenera Francuske. To su dva velika priznanja u 2017. Bio je tu i osvojen Kup, prvo mjesto u ligaškom dijelu prvenstva. Učešće na F4 FIBA Lige šampiona, ali pod broj jedan je poziv za mjesto selektora”, ističe Mitrović za CdM.

Na početku razgovora selektor našeg nacionalnog tima rekao šta želi od 2018.

“Želje su da je čovjek zdrav i živ i prijatelji i porodica, pa da može normalno da radi i funkcioniše. Mimo toga nadam se da ćemo osvojiti prvenstvo Francuske i što bolje rezultate sa reprezentacijom da ćemo upisati.”

Popularni Zvezdo obožava život u Monaku. Prija mu klima, ali i kako se odvija život u Kneževini.

Monako je izuzetno fin. Lijepo vrijeme, bez jakne se šeta u decembru, odlična zemlja za život, bezbjedna, maksimalno organizovana, malo je skuplje, ali može se organizovati fin život. Kad se čovjek probudi i vidi sunčan dan, pogleda ka moru i toj plavoj boji to ti promijeni raspoloženje i da štimung za rad. Relaksira poslije stresnih situacija i teških putovanja i pruža mirnoću da kreneš na nove zadatke”.

Sa selektorom smo pričali i o druženju sa Stevanom Jovetićem koji je takođe stanovnik Monaka.

“Malo je Crnogoraca u Monaku. Ovdje je naš počasni konzul, jedna gospođa iz Budve, Stevan Jovetić i ja. Organizovali smo nedavno jedan ručak. Sa Stevanom se čujem, kad imamo vremena popijemo kafu, odemo na večeru. Iako smo tu nemamo puno vremena da se družimo, on je povrijeđen stalno terapije, ja imam česta putovanja, ali kad smo u mogućnosti vidimo se i popričamo. Stevan je kulturan i vaspitan momak. Između nas je generacijska razlika, ali je Stevan što bi se reklo pravi momak na mjestu”, kazao nam je Mitrović.

Monako je prošle godine stigao do prvog mjesta u regularnom dijelu sezone i trofeja u Kupu, a ove želi da ide do kraja i u plej ofu.

“Klub ima uvijek velike ambicije, želimo pobjede i trofeje. Želimo do kraja u svim takmičenjima!”

Zvezdan je imao dva meča na klupi crnogorske selekcije i polovičan učinak. Samo nekoliko treninga uspio je da odradi sa momcima, a tek je počeo da formira tim. Želja je da se ostane što je moguće duže u igri za plasman na Mundijal.

To je tim koji će da se mijenja, želimo da se probijemo u drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i onda da razmišljamo o Mundijalu. Pored toga želimo da probamo što više igrača. 24 igrača su na spisku, ali može da se proširi. Želim da iskoristimo ova sistem takmičenja, da pozovemo i neke talente, kao Simonovića u prvom FIBA prozoru, da vidimo kako napreduje, da popričamo. To ćemo uraditi u februara, pozvaćemo još neke igrače, ne samo mlade, jer smo mi toliko mali da ne smijemo nikog da se odreknemo”, ističe Zvezdan.

Kadeti su ove godine obilježili košarkaška dešavanja osvajanjem srebra na Eurobasketu. Pitali smo selektora i o tome koliko je realno da ti momci iskoče u prvi plan i u seniorskoj konkurenciji.

Kadetska prvenstva osvajale su i brojne selekcije u bivšoj državnoj zajednici, pa nijesu igrači pravili neke ozbiljne karijere. Lijepo je što su momci napravili rezultat na Eurobasketu i igraće Mundobasket, to je lijep stimulans da nastave da rade, ali je mnogo važnije to kako će se raditi sa njima u matičnim klubovima. Veoma se radujem što sam vidio da Kljajić već dobija šansu da trenira sa prvim timom. Dobio je šansu i na meču, tako da nas to baš raduje, jer Gran kanarija je ozbiljan klub i očigledno vide u njemu budućnost. Kažem još su oni mladi, pokazali su talenat i potencijal, ali je to samo nagovještaj da bi mogli nešto naprave. Mi moramo da vodimo računa o svakom igraču i mladom i starijem. Zbog toga ćemo neke i pozivati u narednim akcijama. Definitivno moramo da ih pratimo, ali moraju da imaju maksimalne uslove za rad u matičnim klubovima”, kazao je on.

Za kraj Mitrović je pričao o snovima trenera koji je ime stekao tokom 15 godina boravka u Ukrajini.

“Evroliga je najbolje takmičenje u Evropi i normalno da imam želju da se takmičim u tom takmičenju. Zasad je ovdje OK, moj put je bio atipičan duži, preko Ukrajine, u Monaku sam zadovoljan, ali bih volio u jednom momentu da vodim neki evroligaški klub”, zaključio je Mitrović.