Zvezdan Mitrović: Energija i agresivnost biće odlučujući faktor

0
389

Prvi put će u Morači gostovati aktuelni šampion Evrope u košarci – da je situacija normalna bio bi to sportski praznik i spektakl, jer bi i Crna Gora imala čime da se suprotstavi zvanično najboljoj selekciji Starog kontinenta.

Biće, međutim, to fešta bez glavnih zvijezda sa obje strane. Slovenija je bez Dončića, Rendolfa i braće Dragić. Crna Gora još više oslabljena, desetkovana – bez kompletne centarske linije (Vučević, Dubljević, Bjelica, Barović, Todorović, Sekulić, Đurišić).

A ulog isti, kao da su oba tima kompletna. Pobjednik sjutrašnjeg meča (20 sati) ne samo što će obezbijediti prolaz u narednu fazu kvalifikacija, već će drugi krug početi sa najmanje dva boda.

Mislim da pobjeda donosi siguran prolaz dalje. Prenose se bodovi, koji bi nam dali konkuretnost u sljedećem krugu. Poraz – oduzima to, iako nas ne udaljava od nastavka kvalifikacija. Pobjeda bi, međutim, bila psihološki jako važna za sve momke koji su u timu, da dobiju potvrdu da mogu da igraju sa svim reprezentacijama, koje su u kvalifikacijama za Mundobasket”, kazao je selektor Zvezdan Mitrović.

Slovenija ima ulogu favorita, ne samo zbog reputacije šampiona, već i zbog – uigranosti.

Nema najboljih igrača, ali u Podgoricu je došlo osam zlatnih istanbulskih momaka, koje sada predvodi Rado Trifunović.

To je ekipa koja funkcioniše, koja ima razrađen sistem igre u napadu, odbrani. Svako zna svoj posao. Znaju se lideri i to je apsolutno njihova prednost. Klemen Prepelič je vođa, igra u francuskom šampionatu, a na meti je Reala”, kazao je Mitrović, koji posebno ističe ulogu centra Gašpera Vidmara.

“On je izuzetan igrač i profesionalac. Uprkos zdravstvenim problemima, odazvao se i došao da pomogne timu. To sve govori”, ističe Mitrović.

Šta može Crna Gora sa praktično novim timom…

“Momci koju su došli – najbolji su koje imamo. Očekujem od njih da daju maksimum, kao što su radili na treninzima ovih dana. Samo takav pristup može nas dovesti do povoljnog rezultata. Potrebna nam je kvalitetna i agresivna odbrana, da zatvorimo reket, i spriječimo njihov šut za tri poena. Međutim, energija i agresivnost, odnos prema igri biće odlučujući faktor, mnogo više nego taktika jer se ona ne može pripremiti za tri dana”, kazao je Mitrović.

Suad Šehović ponovo će ponijeti kapitensku traku.

“Slovenija igra agresivno u oba smjera. Igrači su atletski i fizički veoma jaki, a istovremeno su i odlični šuteri. Moramo da ih usporimo, to je rješenje”, kazao je Šehović.

U prvom meču kvalifikacija, protiv Španije, navijači nisu prepoznali značaj utakmice, ni veličinu rivala. Podrška i vjetar u leđa prijeko su potrebni crnogorskom timu u duelu sa Slovenijom.

“Ovo je jedna od ključnih utakmica, igramo na domaćem terenu – tako da se nadam da će Morača biti puna”, kazao je Šehović.