Žrijeb za EP 2020: Crna Gora može u grupu sa Hrvatskom, BiH, Srbijom, Makedonijom

0
591

Žrijeb kvalifikacionih grupa za Euro 2020. godine crnogorska fudbalska reprzentacija dočekaće iz četvrtog šešira.

Sokolovi, dakle, neće moći da izvuku Mađarsku, Rumuniju, Grčku, Albaniju, Kipar, Estoniju, SLoveniju, Litvaniju i Gruziju.

Ono što je posebno interesatno jeste činjenica da šampiona svijeta iz 2014. godine nema u prvom šeširu. Loši nastupi na SP u Rusiji i Ligi nacija doveli su do toga da Njemci budu u drugom šeširu.

Ceremonija žrijeba biće obavljena 2. decembra u Dablinu, dok je start kvalifikacija zakazan za mart iduće godine i trajaće do novembra.

Po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe izboriće odlazak na završni turnir koji će se igrati u 12 gradova.

Prvi šešir: Portugalija, Švajcarska, Holandija, Engleska, Belgija, Francuska, Španija, Italija, Hrvatska i Poljska.

Drugi šešir: Njemačka, Island, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Danska, Švedska, Rusija, Austrija, Vels i Češka.

Treći šešir: Slovačka, Turska, Irska, Sjeverna Irska, Škotska, Norveška, Srbija, Finska, Bugarska i Izrael.

Četvrti šešir: Mađarska, Rumunija, Grčka, Albanija, Crna Gora, Kipar, Estonija, Slovenija, Litvanija i Gruzija.

Peti šešir: Makedonija, FS Kosovo, Belorusija, Luksemburg, Jermenija, Azerbejdžan, Kazahstan, Moldavija, Gibraltar i Farska Ostrva.

Šesti šešir: Letonija, Lihtenštajn, Andora, Malta i San Marino.

Biće ukupno 10 grupa, pet po pet timova i pet po šest, a po dvije prvoplasirane obezbijediće direktan plasman na EURO. Ostala četiri tima dobiće se poslije baraž mečeva, u kojima su mjesta obezbijedili pobjednici grupa u Ligi nacija.

U slučaju da se neki od tih timova plasiraju već kroz kvalifikacije, njihovo mjesto zauzimaju prvo drugoplasirani timovi iz njihovih grupa, a ako se i oni plasiraju onda trećeplasirani. U slučaju da svi timovi iz jedne divizije obezbijede plasman kroz kvalifikacije ide se na sljedeću diviziju itd.

U baražu, 16 timova je podijeljeno na četiri staze, a provizorno svaku čine timovi iz po jedne divizije. Pobjednici četiri staze idu na EURO. Igraju se dvije runde po jedan meč. Pred prvu rundu pravi se mini tabela među pobjednicima grupa po divizijama na osnovu učinka u Ligi nacija. Tako, na primjer, ako niko iz Divizije C ne bude otišao na EURO kroz kvalifikacije onda bi u toj stazi bile redom po učinku iz Lige nacija Škotska, Norveška, Srbija i Finska. U tom slučaju Škotska bi kao najbolje plasirana dočekala u prvoj rundi četvrtoplasiranu Finsku, a drugoplasirana Norveška trećeplasiranu Srbiju. Pobjednici ta dva duela igrali bi za mjesto na EURO, a domaćin bi se odredio žrijebom.

Kvalifikacije su na programu od marta do novembra 2019. godine, dok su mečevi baraža na programu u martu 2020.