Znate li da je umjetnost nekada bila olimpijska disciplina?

0
232

Venecijansko bijenale je kolokvijalno poznato kao “Olimpijada umjetnosti”, ali da li ste znali da su između 1912. i 1948. godine na pravim Olimpijskim igrama učestvovali slikari, vajari, arhitekte, pisci i muzičari?

Kako piše New York Times, baron Pjer de Kuberten, osnivač Međunarodnog olimpijskog komiteta, od kojeg je nastala moderna Olimpijada 1896. godine, vjerovao je da su sport i umjetnost neraskidivo povezani.

“Odgajan je i školovan klasično, a bio je posebno impresioniran idejom o tome šta znači biti pravi Olimpijac – neko ko nije bio samo atletičar, već je vješt i u muzici i književnost. Osjetio je da bi, u cilju rekonstrukcije događaja u savremenim vremenima, to bilo nepotpuno ako se ne bi uključivao neki aspekt umjetnosti”, navodi Ričard Stanton, autor djela “The Forgotten Olympic Art Competitions”.

Radovi Džina Džekobija: “Corner” (lijevo) i Rugby (desno). Na Olimpijskom umjetničkom takmičenju u Amsterdamu 1928. godine, Džekobi je osvojio zlatnu medalju za “Rugby”

Međutim, ideja se suočila sa opozicijom od početka, i tako je bilo sve do štokholmskih igara 1912, kada su medaljama počele biti nagrađivane i umjetničke discipline.

Otpor je bio razumljiv, pošto se sportska dostignuća mogu mjeriti u lako razumljivim metrikama kao što su vrijeme i udaljenost, ali sud o umjetnosti bi bio nesporno subjektivan.

Umjetničko takmičenje je takođe ispaštalo i zbog glavnog parametra da stvoreni radovi moraju imati poveznicu sa sportom, ograničavajući ih na užasne slike sportista i ode sportskim dostignućima.

“An American Trotter” Voltera Vinansa

Pored toga, uslov za amaterskim statusom u ranim iteracijama igara zabranio je profesionalnim umjetnicima da uđu u takmičenje. Umjetnički velikani kao što su Pikaso i Frida Kalo  nisu mogli da se takmiče. Dobijeni radovi su bili neizbežno… pa, amaterski.

Prema Huffington Post-u, Olimpijskim umjetničkim događajima je konačno odzvonilo 1948, usljed smanjivanja interesa za njih. Umjetničke medalje su uklonjene iz zvaničnih Olimpijskih zapisa i događaji su pretvoreni u revijalnu izložbu koja se održava tokom trajanja igara.

Ako ništa drugo, umjetnička Olimpijada je ostavila iza sebe neke fascinantne trivijalnosti. Da li ste, na primjer, znali da je Volter Vinans, ruski aristokrata sa američkim državljanstvom, bio jedini olimpijac koji je osvojio medalje na sportskom i umjetničkom takmičenju? Naime, on je 1912. godine osvojio srebro za ekipu SAD iz streljaštva na događaju “Team Running Deer – Single Shot” i zlato u konkurenciji skulptura za svoj rad “An American Trotter”.

Barem još uvijek imamo Venecijansko bijenale.