Vučević se priključio reprezentaciji

0
408

vucevic-crna-gora

Nikola Vučević pridružio se saigračima koji se pripremaju za Evropsko prvenstvo u Sloveniji, dok se dolazak centra Minesote Nikole Pekovića, očekuje do 5. avgusta, do kada bi trebalo da završi posao oko novog ugovora u najjačoj ligi na planeti.

 

Drago mi je što ću se priključiti ostatku tima. Oni već rade naporno od početka jula i na Zlatiboru odrađuju naporne pripreme, a zadovoljstvo mi je što ću se priključiti pripremama i početi rad sa ostatkom tima. Radio sam individualno u Baru, tako da na pripreme putujem maksimalno spreman i vjerujem da neće biti nikakvih problema da se naviknem na sistem rada na Zlatiboru i nastavim pripreme za Evropsko prvenstvo, koje svi očekujemo s velikim nestrpljenjem – kazao je Vučević.

 

Nakon problema sa povredama i odsustva dvojice igrača iz NBA lige u uvodnoj fazi priprema, selektor Luka Pavićević od početka avgusta, trebalo bi da na raspolaganju ima najjači tim. Vučević vjeruje da je dovoljno vremena da se sve posloži na svoje mjesto i da ekipa spremno dočeka 4. septembar i premijerni meč na šampionatu protiv Makedonije.

 

Mislim da je mjesec koji je pred nama dovoljan period da se pripremimo na pravi način za ono što nas očekuje u Sloveniji. Većina reprezentacija pripreme je počela krajem jula ili počinje ovih dana, tako da mislim da imamo dovoljno vremena da posložimo sve stvari na svoje mjesto. Imamo dovoljno vremena za treninge, imaćemo i dovoljan broj kontrolnih mečeva i siguran sam da ćemo spremno dočekati početak prvenstva. Smatram da Pekoviću i meni neće biti problem da se uklopimo u zahtjeve selektora Pavićevića i stručnog štaba, odlično se poznajemo, atmosfera u timu je sjajna i vjerujem da će sve to dati rezultat kakav svi priželjkujemo – kaže Vučević.

Drugi skakač NBA lige u prošloj sezoni, zbog povrede nije mogao da pomogne reprezentaciji u prošlogodišnjim kvalifikacijama, u kojima je ostvaren fantastičan rezultat i osvojeno prvo mjesto u najtežoj kvalifikacionoj grupi. Evropsko prvenstvo je drugačija priča od kvalifikacija, smatra Vučević, koji ističe da je prvi cilj plasman u drugu fazu.

Reprezentacija je prošlog ljeta ostvarila sjajan rezultat, a selektor Pavićević i stručni štab odlično su posložili stvari i vratili pobjedničku atmosferu u tim. Evropsko prvenstvo će, međutim, biti potpuno drugačija priča, jer se igra veliki broj mečeva u veoma kratkom periodu. Mnogo je igrača, a u prvom redu onih koji igraju u Evropi koji nijesu navikli na tako naporan ritam, ali najvažnije je da razmišljamo samo o našoj igri. Važno je da ne bude nikakve euforije, da pružimo maksimum u svakom meču, a znamo što nam je prvi cilj. Razmišljamo samo o plasmanu u drugu fazu, a nakon toga možemo da pravimo planove za nastavak prvenstva.

 

Očekivanja javnosti i navijača su velika, ali Vučević ističe da ne smije da bude euforije. Veliki broj reprezentacija koje će nastupiti na septembarskom Evropskom prvenstvu suočava se sa problemima zbog otkaza najboljih igrača, ali ne treba razmišljati o protivnicima, nego samo o igri naše reprezentacije, kaže sjajni 22-godišnji centar Orlanda.

 

Ima otkaza u velikom broju reprezentacija, ali ima dovoljno igrača koji mogu da nadomjeste probleme sa kojima se suočavaju neki učesnici Eurobasketa. Možda se i više priča o otkazima nego što ih stvarno ima. Sigurno je da će veliki broj reprezentacija u Sloveniju doputovati sa velikim ambicijama, nema više loših protivnika, jer svaki tim u svojim redovima ima nekoliko sjajnih igrača. U našoj grupi reprezentacije su prilično ujednačene i odlučivaće nijanse – zaključio je Vučević.

 

Reprezentacija će novu provjeru u sklopu priprema za Evropsko prvenstvo u Sloveniji imati 9. avgusta, kada će u Beogradu odigrati kontrolni meč protiv Ukrajine.

 

Nakon duela protiv Ukrajine, reprezentacija se vraća u Podgoricu, a 15. i 16. avgusta će odigrati dva kontrolna meča protiv Hrvatske u Dubrovniku. (kscg.me)