Vučević: FIBA i Evroliga moraju pronaći rješenje, košarka ispašta

0
290
Foto: John Denton

Košarkaš Orlando Medžika Nikola Vučević izjavio je za Sport klub da je neophodno da FIBA i Evroliga pronađu rješenje za kvalifikacione prozore kako košarka ne bi ispaštala.

Crnogorski internacionalac u prosjeku ove sezone bilježi 17.3 poena, 9.1 skokova i 3.3 asistencije, što je bolji učinak nego prethodnih godina.

“Prošlog ljeta sam najviše radio na šutu za tri poena, to je nešto na u čemu su uprava kluba i trener željeli da budem bolji. To što sam igrao za reprezentaciju mi je pomoglo da vježbam trojke i kroz igru. Bila je to dobra stvar i za mene lično i za ekipu. Zrelost koju sada pokazujem u igri dolazi iz iskustva, stekne se kroz veliki broj utakmica, igru sa velikim igračima, učenje od njih… Sigurno mi je sve to pomoglo da lakše radim neke stvari na terenu”, kazao je Vučević.

Prošlog ljeta centar Orlanda je igrao za reprezentaciju na Eurobasketu, a zbog klupskih obaveza ga nema u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Međutim, to ne znači da ne prati situaciju.

“U kontaktu sam i sa Savezom i sa saigračima. To su mi bliski drugovi. Situacija je komplikovana i zbog toga ispašta košarka. Bilo bi dobro da se riješi, da publika uživa u dobroj košarci. Ovako je nezgodno, dosta jakih timova je oslabljeno i može da izgubi mogućnost da igra veliko prvenstvo. Mislim da to nikom ne odgovara.”

Već šestu sezonu Crnogorac igra u Orlandu u koji je došao iz Filadelfije. U najjaču ligu svijeta došao je sa koledža.

“Što se koledža tiče imao sam odlično iskustvo, odlične uslove za rad sa malim brojem igrača i odličnog trenera. Drugačiji je sistem u odnosu na Evropu, u kojoj vas, ako ste mladi i talentovani, stave u prvi tim. Ako neko mlad dobije priliku da igra Evroligu, steći će veliko iskustvo. Mislim da je za period od 18. do 23. godine koledž odlična stvar. Meni je mnogo pomoglo da se razvijem i kao košarkaš i kao ličnost. Obrazovanje je bitna stvar, nikad ne znate šta će biti sa košarkom.”

Iako ‘magični’ nemaju šansi da se plasiraju u plej-of, Vučević je obećao borbu do samog kraja.

“Cilj je da sezonu završim na najbolji mogući način. Nemamo šansi za plej-of, ali daćemo sve od sebe do kraja. Vidjećemo posle šta će biti i kakvi će planovi biti za ljeto.”

Naposletku, zbog poznate ljubavi prema Crvenoj zvezdi, upitali smo crnogorskog reprezentativca prati li igre voljenog kluba?

“Pratim i fudbal i košarku. Nisu uspjeli da uzmu Kup, ali svaka čast Partizanu na tome. Najbitnija je sad ABA liga. Ipak, u klubu mogu da budu zadovoljni sezonom. Odradili su dosta dobar posao u Evroligi. Nije bilo lako, dosta je novih igrača, novi trener, novi sistem… Treba vremena da sve to dođe na svoje”, zaključio je Vučević