“VPK AQUATIC VERDE” – Sistem gdje je uspjeh zagarantovan

0
428

Crna Gora kao vaterpolo sila zaslužuje veću afirmaciju za buduće mlade nade vaterpola, a takav primjer slijedi “VPK AQUATIC VERDE”, prvi na teritoriji Podgorice.
Klub je osnovan u okviru Verde Complexa u junu 2017. godine sa ciljem popularizacije vaterpola u mlađim kategoriima, gdje djeca imaju priliku da se usavršavaju kroz rad sa profesionalnim trenerima.

Razgovarali smo sa bivšim vaterpolistom, Nikolom Mijanovićem, koji je jedan od trenera u pomenutom klubu.

Mozete li mi reci nešto više o osnivanju VPK Aquatic Verde , kako je sve počelo?

“VPK Aquatic Verde je osnovan prije dvije godine sa ciljem da se kroz kvalitetan sistem djeca osposobljavaju za razna domaća i inostrana takmičenja i da im bude omogućen neometan razvoj.”

Kakvi su uslovi koje pruža Verde Complex za treniranje?

“Imamo optimalne uslove za rad i razvoj mlađih kategorija kroz Školu plivanja, vaterpolo i plivačku sekciju. Što se tiče samog komleksa uslovi su zaista izvanredni, od higijene i održavanja pa sve do saradnje sa osobljem što predstavlja jedan prijatan ambijent za rad.”

Koliko klub ima članova?

“U vaterpolo sekciji imamo 43 registrovana igrača dok je taj broj u plivačkoj sekciji brojniji za 20 članova.”

Koji su uspjesi ostvareni od osnivanja kluba pa do danas?

“Na zimskom zatvorenom plivačkom prvenstvu Crne Gore 2017. godine osvojene su tri medalje i pehar namijenjen naboljem pioniru. Na “Montenegro Openu” 2018. godine, mitingu koji se nalazi u zvaničnom kalendaru Evropske plivačke federacije koji je okupio više od 340 plivača iz 43 kluba iz 13 država osvojena je jedna medalja i pehar za treće mjesto ekipno u konkurenciji sedam crnogorskih klubova. Na zimskom zatvorenom plivačkom prvenstvu Crne Gore 2018. godine osvojeno je 108 medalja i pehar za treće mjesto ekipno. Na upravo održanom Montenegro Openu 2019. osvojeno je ukupno 18 medalja u konkurenciji plivača iz Srbije, Hrvatske, BiH, Slovenije, Rusije, SAD i Slovačke. Osvojen je i pehar za treće mjesto ekipno u konkurenciji crnogorskih klubova. Sa vaterpolistima smo osim na državnim prvenstvima Crne Gore učestvovali i na internacionalnom turniru “Tomo Udovičić” koji važi i za nezvanično svjetsko prvenstvo za djecu uzrasta do 12 godina sa učinkom od 2 poraza i 4 pobjede. Pobjede smo ostvarili protiv hrvatskih ekipa Jug 2, Galeba iz Makarske, Cavtata i španskog Mediteranija koje imaju višedecenijsko iskustvo u radu sa mlađim kategorijama.”

Mozete li nam opisati jedan Vaš radni dan sa djecom?

“Jutro počinje sa takmičarskom vaterpolo kategorijom do 12 godina dok su popodnevni termini rezervisani za takmičarske kategorije do 13. i 14. godina. Na kraju dana slijedi analiza svega urađenog.”

Sa pozicije trenera koliko ste zadovoljni radom u klubu?

“Sistem, plan i metodologija rada su uspostavljeni. Naš zadatak je da ga usavršavamo kroz buduće generacije koje budu stasavale u našem klubu. Raduje me činjenica da su djeca potpuno posvećena treninzima i da u tome imaju veliku podršku roditelja.”

Na koji način pristupate u radu sa djecom, iako su još mladi da li uspjevate da im usadite šta znači timski duh, solidarnost?

“Trener predstavlja bitan faktor u njihovom odrastanju i kao takav treba da ima pedagoški, psihološki i motivacioni pristup u radu sa djecom.”

Koliko je sport važan za mladje uzraste imajući u vidu današnju situaciju – kompjutere, telefone, igrice…?

“Bavljenje sportom pozitivno utiče na socio-emocionalni i psihomotorički razvoj djece te na njihovo samopouzdanje. Uče se kvalitetima kao što su disciplina, istajnost, požrtvovanost, poštovanje autoriteta a sve u cilju da se prvo oforme kao kvalitetne ličnosti a zatim i kao uspješni sportisti.”

Koji su to savjeti koje svakodnevno dajete djeci?

“Da uvijek budu primjer kako na bazenu tako i van njega i da uvijek teže da prave razliku.”

Kakvi su planovi kluba za naredni period?

“Već sredinom jula nas u Kotoru očekuje prvo od tri Kup takmičenja na kojima ćemo učestvovati ovog ljeta.”

Pošto trenutno radite sa mlađim kategorijima, postoji li ambicija kluba da i oni malo stariji budu članovi?
“Viđećemo u kojem pravcu se klub bude razvijao. Prioritet nam je rad sa mlađim kategorijama i da u tom dijelu budemo kako organizaciono tako i rezultatski prepoznatljivi.”

A djeca svakako imaju od koga i da nauče, njihov trener, Nikola Mijanović iza sebe ima bogatu karijeru, budući da je kao profesionalni vaterpolista proputovao od Crne Gore, Španije, Italije, do dalekog Brazila gdje je i završio karijeru.
Kada se sada osvrneš na sve što si postigao, koje te najdraže uspomene vežu za tvoju profesionalnu karijeru i sportski život?

“Mogućnost da prezentujem kvalitet crnogorskog vaterpola u svim zemljama u kojima sam igrao i da se na tom putu oblikujem kao ličnost u kontaktu sa ljudima iz drugih kultura i govornih područja.”

Šta je po Vašem mišljenju potrebno da bi vaterpolo u Crnoj Gori napredovao?

“Za bržu afirmaciju našeg najtrofejnijeg sporta odnosno njegov napredak potrebna je saradnja sa osnovnim školama kako bi djeci približili sve prednosti bavljenja ovim sportom”, zaključio je naš današnji sagovornik, Nikola Mijanović.