Vladimir Grbić – Servis koji je promijenio odbojkaška pravila

0
2217

Dueli odbojkaša Italije i Jugoslavije iz poslednje decenije 20. vijeka su bili pravi odbojkaški klasici.

Viđeno je u tim mečevima „sve i svašta“, bilo je tu odličnih poteza, ali i vrlo često velikih naboja, koji su pokazali da su ti susreti bili i „više“ od sporta. Italijani su tih godina češće slavili u međusobnim duelima, imali su čini se za nijansu bolji tim, ali reklo bi se i često pomoć „van terena“. Jedna takva situacija, u kojoj su možda sudije i odlučile pobjednika ovog derbija, dogodila se na Evropskom prvenstvu 1999. godine u Beču.

11. septembra 1999. godine igralo se polufinale odbojkaškog šampionata Evrope između Jugoslavije i Italije. „Azuri“ su sjajnom igrom dobili prva dva seta, a „plavi“ su se u meč „vratili“ osvajanjem trećeg u neizvjesnoj završnici.

Četvrti set je donio veliko vođstvo „plavih“ na početku, ali su Italijani sredinom seta stigli Jugoslovene, pa je pobjednika tog dijela igre odlučila „jedna lopta“. I to rekli bi svi baš ona kada su Italijani vodili sa 22:21, a Vladimir Grbić stao na servis liniju.

Uputio je Vanja snažan servis, koji je prosto „odnio“ primača Italijana Marka Braćija, dok je lopta odletjela na tribine. Bio je to as servis Vladimira Grbića, koji je „plavima“ donio izjednačenje, bar su svi mislili da će tako biti. Ipak, sudije su pokazale da je lopta prilikom servisa dotakla vrh mreže, što je po tadašnjim pravilima značilo da poen pripada Italijanima. Jugoslovenski odbojkaši su odmah „skočili“ na sudije, smatrajući da lopta nije dotakla mrežu, da se nije dogodio nec, ali su sudije ostale dosljedne svojoj odluci da poen pripadne Italijanima, a jugoslovenske odbojkaše su zbog proteste „častili“ žutim kartonom, što je značilo po tadašnjim pravilima još jedan poen za „Azure“. Italijani su iskoristili „poklon“ sudija, ubrzo osvojili još jedan poen i samim tim slavili u meču i plasirali se u finale.

Kasnije su iz „plavog“ tabora pregledavanjem snimka servisa Vladimira Grbića utvrdili da lopta nije dotakla mrežu, ali to je bila slaba utjeha za jugoslovenske odbojkaše.

Posle tog prvenstva FIVB (Svjetska odbojkaška Federacija) je odlučio da promijeni pravila i da se dodir lopte sa mrežom prilikom početnog udarca više ne računa kao servis greška, a moglo se nezvanično tada čuti da je to urađeno baš zbog sudijske greške prilikom servisa Vanje Grbića.

Kako je izgledao servis starijeg od braće Grbić zbog koga su promijenjena odbojkaška pravila, možete se podsjetiti na snimku (koji nažalost nije najboljeg kvaliteta) pred vama.