Vasko Ševaljević: Sada je čas da damo sve od sebe!

0
1979
Foto: Piotr Matusewicz/Pressfocus

Obje pobjede Crne Gore nad Slovačkom, odnosno Švedske nad Rusijom, dovele bi Rada Mijatovića i drugove na prag šampionata Starog kontinenta. U tom slučaju bi imali pet bodova, tri više od “zbornaje”, i dvije meč-lopte u junu za odlazak u Hrvatsku…

Prije nego što na scenu stupe sve te kalkulacije, neophodno je da se savlada Slovačka danas (18.30) u Hlohovecu. To neće biti nimalo lako, naprotiv.

Znamo da dvije pobjede praktično širom otvaraju vrata Evropskog prvenstva, jer će Rusiji faliti mnogo igrača. Ako Švedska oba puta pobijedi, Rusija bi ostala na dva boda, a mi bismo mogli da odemo na pet, pa bi nas jedna pobjeda u junu odvela na EP. Slovačka je solidna ekipa, sa dobrom 6-0 odbranom. U Rusiji je izvukla bod i dokazala da nije nimalo naivna reprezentacija. Vratio se desni bek Hruščak, ali smo dobijali i bolje ekipe“, naglasio je Vasko Ševaljević.

“Lavovi” se za mečeve sa Slovačkom spremaju od januara, kada su igrali prve utakmice pod dirigentskom palicom Dragana Đukića. Sedmi selektor je igračima dostavio mnogo video materijala o rivalu, a zajedno su uvidjeli šta im je šansa.

Odbranom ćemo napasti Slovake. Mislim da imaju dosta spore bekove, koji se zaustavljaju zonom 3-2-1. Vidjećemo koja će biti selektorova ideja, ali se ovakve utakmice, pred punom dvoranom, dobijaju upravo odbranom. U napadu ćemo nekako i dati golove, u to sam ubijeđen, ali su defanziva i dobri golmani ključ za pravi rezultat. U posljednje vrijeme nismo imali uspjeha u gostima i mislim da je pravo vrijeme za to. Nepovoljan rezultat u Slovačkoj bi nam mnogo zakomplikovao život, sada je čas da damo sve od sebe, jer bi se onda lakše igralo sa istim rivalom u subotu u Bijelom Polju“, zaključio je 28-godišnji Ševaljević, koji će i u naredne dvije sezone biti u Francuskoj, ali će iz Tuluza preći u Tremble.

Ševaljević smatra da je Crna Gora na januarskom Kroacija kupu pokazala da ima odličan tim.

Tada smo počeli novi sistem rada sa selektorom Đukićem, koji mi se sviđa. U ta dva meča se pokazalo ono što smo znali – da imamo kvalitetnu reprezentaciju. Bili smo oslabljeni, jer Borozana nije bilo, Grbović je malo igrao, ali je to djelovalo dosta dobro. Namučili smo Hrvate i igrali neriješeno sa Tunisom, a prikazali smo solidnu igru”, kaže jedini Kotoranin u reprezentaciji.

Koliko je različit Đukićev način rada u odnosu na prethodne selektore?

„Potpuno je različito. Mnogo je više video-analize, drugačiji je sistem, da kažem moderniji. Samo to što smo sve ovo vrijeme, od Kroacija kupa do danas bili u kontaktu i dobijali snimke, puno nam znači. Sada nismo imali dovoljno vremena za pripreme, tako da je dobro što smo o Slovačkoj već dosta znali”