U subotu okrugli sto o Strategiji crnogorskog rukometa

0
968

Strategija razvoja rukometa u Crnoj Gori od 2016. do 2024. godine tema je sjutrašnjeg okruglog stola koji organizuju Rukometni savez i Univerzitet Donja Gorica.

Saopšteno je da će se učesnicima, osim predsjednika Saveza Zorana Radojičića, obratiti potpredsjednik Evropske rukometne federacije, Predrag Bošković, ministri prosvjete i sporta Damir Šehović i Nikola Janović.

Strategiju će prezentovati Zdravko Krivokapić, a izlaganje imaće i IHF lektor, Branislav Pokrajac.

Strategija razvoja rukometa u Crnoj Gori je dokument koji daje strateške smjernice i plan djelovanja na razvoj rukometnog sporta u Crnoj Gori, za period od 2016. do 2024. godine, u cilju prosperitetnog razvoja rukometa, rukometnih aktivnosti i rukometne infrastrukture u Crnoj Gori.

Strategijom se predviđa kontinualni razvoj crnogorskog rukometa, naročito u planiranju, izgradnji i održavanju sportskih objekata, obezbjeđivanju kadrovskog potencijala za realizaciju stručnih i organizacionih programa i obezbjeđivanju finansijske podrške.

“Strategija razvoja rukometnog sporta u Crnoj Gori za period 2016-2024. godina, koji vremenski obuhvata dva olimpijska ciklusa, posebno ističe četiri ključna brenda: Crnogorsku školu rukometa, crnogorske stručnjake, reprezentativne selekcije i rukomet na pijesku”, piše u projektu.

Navodi se da je za realizaciju tih ključnih brendova Startegija sveobuhvatno definiše ciljeve i okvire organizacionih aktivnosti, konkretne mjere i zadatke, indikatore uspješnosti i odgovornost (zaduženje) za sprovođenje predloženih aktivnosti, kao i redosljed i dinamiku izvršavanja tih opredjeljenja u rukometu.

“Strategija, uvažavajući ostvarene vrhunske rezultate, u težište stavlja održiv uspjeh. Da bi se Strategija realizovala u duhu održivog uspjeha izabran je pristup zasnovan na PDCA (P(lan) –
planiraj, D(o) – čini), C(heck) – provjeri i A(ct) – preuzmi akciju da bude bolje) ciklusu, odnosno Demingovom krugu, čija primjena garantuje kontinualno unapređenje”, piše u tom dokumentu.

Strategija razvoja rukometa u Crnoj Gori od 2016. do 2024. godine pripremili su Dobrislav Vujović, koji je bio koordinator radne grupe, Zdravko Krivokapić, Rašid Hadžić, Jovica Petković, Nebojša Vujisić i Mira Čelebić.

Radna grupa napravila je Strategiju crnogorskog rukometa u skladu sa Evropskom poveljom o sportu i Nacionalnim programom razvoja sporta u Crnoj Gori, čime želi da otvori nove perspektive razvoja crnogorskog rukometnog sporta.

“Izradu tog dokumenta treba shvatiti kao potrebu usaglašavanja razvoja rukometnog sporta sa definisanom politikom razvoja sporta u Crnoj Gori, koja se zasniva, prije svega, na Zakonu o sportu i Nacionalnom programu razvoja sporta u Crnoj Gori”, piše u dokumentu.

Navodi se da se taj strateški dokument bazira na praksi drugih zemalja, kao i na iskustvu u funkcionisanju sistema sporta u Crnoj Gori.

Saopšteno je da je na njegovu izradu uticalo nekoliko faktora, među kojima su analiza postojećeg stanja, međunarodni standardi i domaće zakonodavstvo.

“Korišćena su iskustva organizacije i strategije razvoja rukometnog sporta u Danskoj, Holandiji, Francuskoj, Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj”, navodi se u Strategiji.