Tumbaković: U ovim trenucima lijepo je biti Srbin i Crnogorac

0
363
Foto: Filip Filipović/Impulse Art

Selektor crnogorskih fudbalera Ljubiša Tumbaković rekao je da je u ovom trenutku lijepo biti Srbin i Crnogorac zbog rezultata nacionalnih timova ove dvije u kvalifikacijama za Mundijal, kao i zbog plasmana Crvene zvezde i Partizana u grupnu fazu Lige Evrope.

– Srbija i Crna Gora su napravile fantastične rezultate, s tim da su “orlovi” u prednosti nad mojom ekipom jer su praktično obezbijedili plasman na Mundijal. Matematički, selekciji Slavoljuba Muslina potrebna su još tri boda da se nađe na najvećoj fudbalskoj smotri, dok je Crna Gora takođe u dobroj poziciji. U oktobru igramo protiv lidera grupe Poljske i selekcije Danske. Vjerujem da ćemo se i mi uz Srbiju plasirati na Svjetsko prvenstvo jer zaslužujemo da se nađemo u Rusiji – kaže u razgovoru za “Blic” Tumbaković.

Srbija je dugo lutala sa selektorima, a onda se pojavio Slavoljub Muslin.

– On je sjajan kolega, a mi smo i veliki prijatelji bez obzira na to što smo rivali: Muslin je pristalica crveno-bijelog tabora, dok sam ja opredijeljen za crno-bijeli. Moram da pohvalim Fudbalski savez Srbije koji je Slavoljuba doveo na kormilo A tima jer je to, ispostaviće se, bila najbolja odluka. Povesti Srbiju na veliko takmičenje posle osam godina je rezultat za ponos, a siguran sam da se kvalitetan i stručan selektor kakav je Muslin neće tu zaustaviti. Izveo je “orlove” na pravi put, a ja mu želim mnogo sreće na daljem putovanju.

Utisak je da srpski fudbal cveta?

– Fantastični rezultati srpskih klubova u Evropi su posledica odlične igre reprezentacije. U ovim trenucima mnogo je lijepo biti Srbin i Crnogorac zbog uspjeha nacionalnih timova, ali i zbog činjenice da Partizan i Crvena zvezda igraju Ligu Evrope. Nadam se da će u budućnosti evropska takmičenja biti stalna praksa naših klubova.

Da li biste imali problem da dođe do susreta Srbije i Crne Gore na Mundijalu?

– To bi za mene bilo najveće moguće uživanje. Sportski događaj sa ogromnim emocijama i bilo bi teško za obje selekcije. Ako mora da dođe do susreta, neka bude u finalu.

Kako bi izgledao vaš tim Srbije i Crne Gore?

– Ne želim da apostrofiram nijednog igrača, ali da su Srbija i Crna Gora ostale zajedno, imali bismo nevjerovatan sastav i ne bi bilo dileme hoće li nas biti na velikim takmičenjima. Bez problema bismo prolazili najjače selekcije, a dometi na Svjetskom prvenstvu bili bi krajnji. Talentovana smo nacija, čudo bismo pravili zajedno. Našeg sastava svi bi se plašili – zaključio je Tumbaković.

Da je sve kao nekada, dokle bi reprezentacija Jugoslavije stigla na SP?

– Sigurno bismo se borili sa velesilama. Međutim, ne želim da razmišljam u tom pravcu, već o svakom timu zasebno. Srbija je faktički izborila plasman, Crna Gora i Hrvatska su nadomak Mundijala u otvorenoj borbi u svojim grupama, a BiH je blizu baraža jer su Belgijanci već obezbijedili završnicu takmičenja. Volio bih da se sve selekcije bivše SFRJ plasiraju na Svjetsko prvenstvo i da se ne vraćamo na priču šta bi bilo kad bi bilo. Najvažnije je da ostanemo sportski prijatelji.