Tumbaković: Sada je najteže “namjestiti glave” igrača

0
906
FOTO: FILIP ROGANOVIĆ

Prijateljske utakmice na kraju klupske sezone vjerovatno su najteži dio selektorskog posla.

Igrati meč bez takmičarskog značaja pred odlazak na odmor, ili pred priče o potencijalnim transferima, za većinu fudbalera uglavnom je opterećenje i obaveza, a ne uživanje.

Svjestan je toga Ljubiša Tumbaković, selektor Crne Gore, koji sprema tim za utakmice sa Bosnom i Hercegovinom, u ponedjeljak u Zenici, te Slovenijom, 2. juna u Podgorici.

“Reprezentacija nije na kraju sezone, nama se sezona završava na kraju godine”, napomenuo je Tumbaković.

“U ovom dijelu godine, najteže je namjestiti glave. Možemo da treniramo koliko hoćemo, ali potrebno je da momci pshiloški budu spremni”, kazao je Tumbaković, kome su ovo treće junske pripreme, a samo jednom, kada je Crna Gora igrala sa Jermenijom, spremao je ekipu za takmičarsku utakmicu.

Crna Gora će bez devetorice igrača odigrati posljednje provjere pred Ligu nacija, koja počinje u septembru.

Ali, u svemu lošem može da bude i nečeg dobrog.

“Možda je sada lakše da spremimo ekipu nego da smo u najjačem sastavu. Tek tada bi momci razmišljali o odmoru nakon klupske sezone. Očekujem da će ova grupa igrača pokušati da se nametne i da iskoristi šansu koju im dajemo”, naglasio je selektor.

Za razliku od njega, Robert Prosinečki može da računa na gotovo sve fudbalere, osim na Kolašinca i Begovića – u Zenici će nastupiti i velike zvijezde, Miralem Pjanić i Edin Džeko.

“Idemo u Zenicu da pokušamo da pariramo, da ostavimo što bolji utisak i da ostvatrimo rezultat. Oni su jaka su ekipa, igraju dobar fudbal, nadigrava se…”, naglasio je Tumbaković.

Na Bilinom polju atmosfera je uvijek vatrena, “zmajevi” uvijek imaju dobru podršku navijača…

“U Zenici samo bio posljednji put dok sam bio u Partizanu. I tada su se tamo igrale teške utakmice, cijeli taj region ima borbeni mentralitet. Očekujem da će tako biti u ponedjeljak, a očekujem i takmičarsku utakmicu, bez obzira što nema rezultatski značaj”, kazao je Tumbaković.