Tumbaković: Niti imam neku želju, niti priželjkujem bilo kakvu grupu

0
391
Foto: FSCG

Moderni Konvencijski centar u Dablinu koji gleda na rijeku Lifi na Spenser doku će biti u žiži fudbalske javnosti u nedjelju!

Razlog – posljednji dan u sedmici u podne donosi žrijeb za kvalifikacije za revolucionarno Evropsko prvenstvo 2020. godine (2. decembar, 12.00), koje će se povodom 60. godišnjice Uefe igrati u 13 gradova i država.

Tu privilegiju će imati Dablin (Irska), Amsterdam (Holandija), Baku (Azerbejdžan), Bilbao (Španija), Brisel (Belgija), Bukurešt (Rumunija), Budimpešta (Mađarska), Kopenhagen (Danska), Glazgov (Škotska), London (Engleska), Minhen (Njemačka), Rim (Italija) i Sankt Peterburg (Rusija).

Crna Gora koja sanja veliko takmičenje će na žrijebu u glavnom gradu Irske biti žrijebana iz četvrtog od šest šešira, a selektor Ljubiša Tumbaković nema posebnih želja.

“Potpuno sam se isključio, niti imam neku želju, niti priželjkujem bilo kakvu grupu. Kako bude neka bude. Nikada nisam uspio da prizovem koga sam želio, tako da se odavno ne bavim kalkulacijama”, rekao je za Dnevne novine 66-godišnji Tumba, koga smo uhvatili na aerodromu u Beogradu dok je čekao kolege iz stručnog štaba i avion za Dablin.

Na žrijebu za EURO, imena reprezentacija će biti ispisana na 55 papirića, bez izuzetka za bilo koju od 13 selekcija domaćina. Svi timovi će biti podijeljeni u deset grupa – u grupama od A do E takmičiće se po pet timova, a u grupama od F do J po šest. Kvalifikacije će početi u martu 2019. i trajaće do novembra 2019, a na prvenstvo Starog kontinenta će se plasirati po dvije ekipe iz svake kvalifikacione grupe.

“Put do Evropskog prvens je težak, ali valjda će faktor sreće konačno i nas malo da pogleda. Bolje da detaljnije pričamo u nedjelju kada se žrijeb završi”, rekao nam je Tumba.

“Hrabri sokolovi” neće moći logično da igraju samo protiv reprezentacija iz četvrtog šešira, dok je UEFA bila striktna što se tiče nekih drugih selekcija, pa tako Srbija i Kosovo neće moći da budu u istoj grupi, baš kao što je neprihvatljiv okršaj Bosne i Hercegovine i Kosova. Isto tako, Izvršni odbor Uefe će spriječiti da rivali budu Jermenija i Azerbejdžan, Gibraltar i Španija, kao i Rusija i Ukrajina.

Čekajući nedjelju i trenutak kada će kuglice u Dablinu da se zakotrljaju…