Tumbaković: Momci su gladni uspjeha, došlo je vrijeme za pisanje istorije

0
351
Foto: FSCG

Selektor Ljubiša Tumbaković vjeruje da će se ova generacija crnogorskih fudbalera upisati u istoriju ovog sporta u našoj zemlji i plasirati na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Crna Gora je i pored ogromnih problema sa povredama koje su pratile državni tim od početka kvalifikacija za Mundijal, pa do kraja Lige nacije, bila u trci za plasman na Svjetsko prvenstvo. Na početku je bilo malo onih koji su vjerovali da Crna Gora može da bude konkurentna, a na kraju je vladala prava euforija uoči duela sa Danskom i Poljskom, jer su Tumbakovićevi izabranici mogli do Mundijala, ali….

„Ali, u samoj završnici se pokazalo da Danska i Poljska imaju više snage, kvaliteta, iskustva i sreće u tom momentu. Naravno, da smo bili zadovoljni dešavanjima tokom kvalifikacija za Mundijal. Radili smo istovremeno dva jako zahtjevna posla. Nastojali smo da ostanemo konkurentni do kraja, a da stvorimo tim koji će moći da iznese naredne kvalifikacione cikluse i da se preciznije rečeno, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje slijedi bori za plasman na prvo veliko takmičenje u istoriji Crne Gore. Imali smo dosta problema na putu ka Mundijalu, ali smo ipak došli u situaciju da se borimo za Svjetsko prvenstvo. Imali smo mečeve odluke protiv Danske i Poljske. I pored toga što smo ponosni na činjenicu da smo uspjeli da stvorimo sjajnu generaciju, da od malo poznatih igrača, napravimo imena koja se sada sa poštovanjem izgovaraju širom planete, ipak je ostao žal što nismo uspjeli da stignemo do Mundijala, a bili smo jako, jako blizu“, rekao je Ljubiša Tumbaković za Sport Klub i nastavio.

„Ista situacija nam se desila i u Ligi nacija. U konkurenciji sa Srbijom, Rumunijom i Litvanijom sve do same završnice smo se borili za prvo mjesto i plasman u viši rang takmičenja, a na kraju smo morali da se zadovoljimo opstankom u C diviziji“.

Ono što Tumbaković nije naglasio i što nikada niko nije rekao iz državnog tima je podatak koji zvuči pomalo nevjerovatno, ali je istinit. Naime, Crna Gora od početka kvalifikacija za Mundijal, pa sve do završetka Lige nacija, ni jedan jedini meč nije odigrala u kompletnom sastavu. U situacijama kada su nedostajala dva ili tri igrača, Crna Gora je taj nedostatak uspjevala da nadomjesti. Međutim, u situacijama kada selektor Tumbaković nije mogao da računa na gotovo pola prve postave kao što je to bio slučaj u završnici kvalifikacija za Mundijal i u završnici Lige nacija, jasno je da pomoći nije bilo. Ne bi je bilo ni za mnogo jače i kvalitetnije selekcije od Crne Gore.

„Nikada nismo i nikada nećemo tražiti alibi u činjenici da ne možemo da računamo na nekog od igrača zbog povrede. Mi smo reperezentacija, mi smo skup ljudi koji teže cilju. U svakom trenutku moramo da održimo visok stepen pozitvne energije i razmišljanja, da vjerujemo u sebe i sopstvene mogućnosti, da momke koji nedostaju zamijenimo na adekvatan način. Sada, ako me pitate da li bih volio da kvalifikacije za Evropsko prvestvo koje slijede odigramo u kompletnom i najjačem sastavu i da li bih volio da je malerima koji nas prate sa povredama došao kraj, moj konačni odgovor bi bio da bih jako volio da se to desi“, ističe Tumbaković.

Voljom žrijeba Crna Gora će u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo biti u grupi sa Engleskom, Češkom, Bugarskom i Kosovom, a dvije provoplasirane selekcije će izboriti plasman na kontinentalni šampionat.

„Rekao sam da je prije početka kvalifikacija za Mundijal napravljena strategija da se uz borbu za Svjetsko prvenstvo, formira generacija koja će moći da traje najmanje dva kvalifikaciona ciklusa. Mnogo puta sam rekao da kvalifikacije služe da se juri rezultat, a ne da se stvara tim. Mi smo bili primorani da oba posla radimo istovremeno. Sada je sitacija drugačija. Sada imamo generaciju, koja uz podršku igrača iz mlađih selekcija kojih ima dosta, može da traje minimum dva kvalifikaciona ciklusa. Imamo pozitvnu energiju i hemiju u timu. Momci su gladni uspjeha, momci žele da postanu prva generacija koja je izborila plasman na veliko takmičenje u istoriji Crne Gore. Naravno da bih i ja iz dubine duše volio da stignemo do cilja, a cilj ne naravno kristalno jasan. Želimo plasman na Evropsko prenstvo“, poručio je Tumbaković i nastavio.

„Grupa je konkurentna i biće mnogo teških i neizvjesnih duela. Kao glavni favorit se nameće selekcija Engleske koja iza sebe ima prebogatu istoriju i zaista sjajno učešće na Mundijalu. Tu je i Češka o čijim kvalitetima ne treba trošiti riječi, kao i Bugarska koja napreduje iz godine u godinu. Kažem, grupa je konkurenta, ali niko nije nepobjedljiv, pa ni Englezi. Naš cilj je plasman na Evropsko prvenstvo i uradićemo sve što je u našoj moći da ispišemo novu stranicu istorije crnogorskog fudbala. Vjerujem i nadam se je došlo vrijeme za pisanje istorije“.

Kvalifikacije koje slijede donose ponovne duele Engleske, Bugarske, Češke i Crne Gore, kao i tokom okršaja za plasman za Evropsko prvenstvo 2012. godine kada je Crna Gora bila jako blizu prvog velikog takmičenja u istoriji. Podsjećanja radi, Crna Gora je u grupi dva puta odigrala neriješeno sa Engleskom, na gostovanju Bugarskoj je bilo neriješeno, a Crnogorci su slavili na svom terenu. Popularni „hrabri sokolovi“ su stigli do baraž mečeva za plasman na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta, ali je Češka bila nepremostiva prepreka. Slavila je u oba duela.

„Sada je prilika da se revanširamo Česima, a da ponovo budemo konkurentni Englezima i bolji od Bugara. Šalu na stranu. Svaka utakmica u kvalifikacijama koje slijede će biti finale i nosiće prefiks biti ili ne biti. U svakom meču će cilj Crne Gore biti pozitivan rezultat, a sve je podređeno plasman na Evropsko prvenstvo, plasmanu na prvo veliko takmičenje u istoriji Crne Gore. Ponavljam još jednom, kao i svi momci koje vodim, kao i svi čelnici Saveza verujem da je kucnuo čas za pisanje istorije“, naglasio je Ljubiša Tumbaković u intervjuu za Sport Klub.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u fudbalu Crna Gora počinje 22. marta gostovanjem Bugarskoj, a tri dana kasnije u glavni grad Crne Gore dolazi Engleska.