Todorović: Bolji smo nego ikad!

0
323

Kada je selektor Bogdan Tanjević, na početku priprema reprezentacije za Eurobasket, kazao da je srećan jer je većina igrača napredovala za godinu bez sumnje je u prvom redu mislio na Marka Todorovića.

Kada je selektor Bogdan Tanjević, na početku priprema reprezentacije za Eurobasket, kazao da je srećan jer je većina igrača napredovala za godinu bez sumnje je u prvom redu mislio na Marka Todorovića.

Centar Himkija je u 26. godini dočekao, u periodu nakon Nove godine, punu afirmaciju u ruskom klubu. Upravo on, uz neprikosnovenog lidera, beka Rusije Alekseja Šveda, bio je ključni faktor što je Himki izborio povratak u Evroligu. Marko je u odnosu na prošlogodišnje kvalifikacije za Eurobasket ,,za komad“ bolji, dokazan igrač. I jedan od izvjesnih putnika na Evropsko prvenstvo…

“Svi smo u selekciji iskusniji, možda i bolji nego ikad prije. Sada imam priliku da sezonu, koja je bila bolja i bolja kako je odmicala, zaokružim na najljepši način na Eurobasketu. To ćemo učiniti ako, prije svega, u Klužu ostvarimo onu osnovnu ambiciju, plasman u drugu rundu u Istanbulu. Sve ostalo, svaka pobjeda tamo, u eliminacijama, bila bi poput sna. I veliki plus za reprezentaciju i naše karijere.” – rekao je Todorović.

Očeličio

Centar visok 208 santimetara je u samoj završnici ruskog šampionata, u finalu protiv moćnog CSKA, doživio nezgodnu povredu. Imao je oko mjesec odmora, a reprezentaciji se priključio prvog dana zvaničnih priprema, 23. jula.

“Problem je sada iza mene i vjerujem da ću u dobroj formi dočekati Evropsko prvenstvo. Prethodne godine pomogle su mi da očeličim i vjerujem da sam se u Himkiju sada ustalio. Pripreme i rad sa reprezentacijom mnogo će mi pomoći u karijeri, jer uvijek možete naučiti nešto novo. A nama motiva i ambicije ne fali, uz izuzetnu atmosferu kod selektora Tanjevića.” – istakao je Marko.

Dugo mu je trebalo da se privikne na uslove igranja u Rusiji, nakon dolaska iz Španije na ljeto 2015. Duga
putovanja, ritam mečeva, višečasovni letovi, spavanje često i na aerodromu…

“Sve to vas očvrsne. Naredne sezone me čeka i Evroliga, uvjeren sam da sam spreman za nadmetanja u najjačem evropskom takmičenju, a Himki će imati strašan,vrhunski tim od kojih će i najveći strepiti.” – kazao je Todorović.

Učio od Duška

Prošla sezona bila je u znaku rada sa slavnim crnogorskim trenerom, Duškom Ivanovićem, koji je godinu i po sa uspjehom vodio Himki.

“To je za mene bilo izuzetno iskustvo. Zamislite, u čitavoj profesionalnoj karijeri u klubovima, Duško je prvi trener sa kojim sam imao priliku da komuniciram na našem jeziku! Mnogo mi je značilo što je tu, kao mentor, bio neko sa naših prostora. A na to kakav je stručnjak Duško Ivanović ne treba trošiti riječi. Vjerujem da će mi mnogo pomoći to što sam naučio kod njega, kod novog trenera Barcokasa u Himkiju.” – rekao je Marko Todorović.

Konačno, prvi meč na Euro basketu, protiv favorita Španaca, donijeće okršaj fantastičnih centarskih linija…

“Nijesu Španci pod obručem samo braća Gasol, niti je sav posao u našem timu na Vučeviću, Dubljeviću i meni, kada je kontrola skoka u pitanju. Protiv njih ćemo igrati svi kao jedan, raditi žestoko u periodu od šest sedmica do Eurobasketa. I biti spremni za taj prvi, izuzetno važan meč.” – zaključio je Marko Todorović.

Slika napretka

Marko Todorović je prošle sezone u VTB ligi, jednoj od najjačih na kontinentu, odigrao 32 meča, 20 kao starter. Za 22 minuta u prosjeku na parketu postizao je 10,6 poena uz 7,1 skokova po meču! Prosjek je značajno veći u drugom dijelu sezone. Interesantno, imao je čak 68 procenata realizacije šuta.

Sa druge strane, u sezoni prije prošle, u Himkiju je imao 18 minuta u prosjeku na parketu. Postizao je 8,4 poena uz 4,1 skok po utakmici, i 63 procenata realizacije šuta.

Ukupno u sezoni za nama odigrao je 48 utakmica u VTB ligi i Evrokupu, od čega 46 kao starter.