Tanjević: Tajris Rajs želi da igra za Crnu Goru

0
1611
Foto: KSCG

Crnogorske reprezentacije u 2017. godini nastupiće na osam velikih takmičenja.

Muška i ženska seniorska reprezentacija nastupiće na prvenstvima Evrope, kao i mlada, juniorska i kadetska selekcija. Muška pionirska selekcija nastupiće na nezvaničnom prvenstvu Evrope za igrače do 14 godina u Sloveniji, dok će Crna Gora imati predstavnike i na Igrama malih zemalja Evrope i Univerzijadi. Crna Gora je jedna od osam država u Evropi koja će ovog ljeta imati sve nacionalne selekcije u A diviziji, a pored naše države takvim uspjehom mogu se pohvaliti još samo Francuska, Španija, Srbija, Slovenija, Turska, Letonija i Italija. Selektori šest nacionalnih selekcija, osim ženske seniorske koji će to odraditi naknadno, predstavili su plan priprema i objavili šire spiskove igrača na koje računaju u pripremnom periodu.

a009Selektor Bogdan Tanjević istakao je da će plan priprema biti sličan prošlogodišnjem, navodeći da će se potruditi da igrači na završnim pripremama, koje počinju 20. jula dođu spremni za napore koji ih očekuju.

Očekuje nas složen posao da igrače koji ranije završe sezonu pripremimo da bi na završne pripreme dočekali spremni. Napravili smo širi spisak od 30 kandidata, koji ćemo u maju skratiti na 24. Tokom priprema imaćemo devet utakmica, što je dovoljno da uz dobar rad spremno dočekamo početak prvenstva”, kazao je Tanjević na konferenciji za novinare.

a008Tanjević je kazao da je u kontaktu sa kandidatima, navodeći da su neki igrači u odličnim pozicijama u klubovima, ali i da ima onih koji to nijesu. Tanjević je potvrdio da je razgovarao sa plejmejkerom Barselone Tajrisom Rajsom i najavio njegov povrataku reprezentaciju.

Moj utisak je da želi da igra za reprezentaciju. Prošle godine imao je problem sa koljenom, pa sam izabrao skromnijeg igrača, Derika Nidama, koji je bio podrška ostalima. Rajs je kategorija više od Nidama”, kazao je Tanjević.

On je, komentarišući šanse naše reprezentacije na Eurobasketu, kazao da ko se ne nada medalji bolje i da ne izlazi na teren.

Takođe postoji i američka izjava da ko nije spreman na poraz bolje i da ne izlazi na teren. Moramo da gajimo ambicije za najbolji rezultat, svjesni kvaliteta protivnika. EP često je i teže turnira na Olimpijskim igrama. Nadam se da ćemo nećemo imati problema sa povredama i da ćemo se dobro spremiti”, kazao je Tanjević.

a003Prema riječima Boška Radovića, koji će selekciju predvoditi na Igrama malih zemalja Evrope u San Marinu od 29. maja do 3. juna, cilj je da reprezentacija ponovi rezultat sa takmičenj Islandu,kada je bila zlatna.

Na spisku je većina igrača koji su prošle godine bili dio kvalifikacija za EP. To govori koliko ozbiljno pristupamo toj akciji. Cilj je da ponovimo rezultat sa Islanda i provjerimo potencijalne kandidate za EP. Što se tiče Univerzijade predvodiću selekciju igrača rođenih 1996. godine, najtalentovaniju generaciju od ostamostaljenja”, kazao je Radović.

Radović je najavio da će selekcija biti pojačana sa nekoliko iskusnijih igrača, rođenih 1993. i 1994. godine i da joj je cilj da se umiješa u borbu za medalju.

a007Selektor reprezentacije do 20 godina, Dušan Dubljević, smatra da bi za njegovu selekciju uspjeh bio i opstanak u A diviziji.

Imamo težak zadatak, imaćemo na raspolaganju praktično novi tim. Ne možemo tražiti velike rezultate, opstanak bi bio velika stvar. Imamo tešku gruup u kojoj su nam rivali Francuska, Turska i Island”, kazao je Dubljević.

bogavac_nebojsaSelektor juniora Nebojša Bogavac podsjetio je na dominantan povratak u A diviziju i kazao da bi i za njegovu selekciju opstanak u elitnom društvu bio uspjeh.

Imamo težak zadatak I ozbiljne rivale. Nadam se da ćemo ostati u A diviziji, rekao je Bogavac.

Selektor kadetske reprezentacije, koja će biti domaćin šampionata Mladen Ostojić, kazao je da je domaćinstvo dodatna obaveza njegovim izabranicima.

Prošle godine smo opstankom u A diviziji napravili dobru stvar. Cilj nam je da izborimo opstanak i ove godine, a sve što bi se napravilo više bio bi veliki uspjeh. Imamo talentovanu generaciju, dosta talenatakoji su budućnost crnogorske košarke“, rekao je Ostojić.

Selektor pionira Zoran Marojević kazao je da i ove godine očekuje dobar rezultat na turniru u Sloveniji, nezvaničnom prvenstvu Evrope.

Odradićemo 20 dana priprema i odigrati tri-četiri kontrolne utakmice. Prošle godine smo bii drugi, nadam se da ćemo ove najmanje ponoviti prošlogodišnji rezultat”, kazao je Marojević.