Tanjević: Svjesni smo na koga možemo računati dok se primiču pripreme

0
1057

Selektora crnogorskih košarkaša Bogdana Tanjevića brine situacija u kojoj neki od naših afirmisanih košarkaša i reprezentativaca nemaju priliku da igraju u jakim domaćim klubovima.

U razgovoru za Arenu, tokom kratkog boravka u Crnoj Gori, selektor se osvrnuo na formu reprezentativaca koje očekuje na pripremama za Eurobasket od jula. Neki od njih, poput Vranješa u Budućnost Voliju i Hadžibehovića u Mornaru, skoro da nemaju priliku da igraju i zavrijede minutažu.

Ovo ne govorim zbog reprezentacije, već zbog dugoročnog kvaliteta tih klubova. Prvo, timovi sa jakim domaćim igračima imaće veću naklonost publike i izdvojiće se kao košarkaške sredine. Drugo, domaći igrači su nešto što ja zovem šasijom jakog tima. Šta fali Olimpijakosu što već dugo godina bazira ekipu na domaćim i mladim asovima? Stranci samo ‘pjevaju borbene pjesme’ kad se nađu tamo. A Olimpijakos je tu gdje jeste, stalno na fajnal foru Evrolige, na vrhu ili blizu vrha”, rekao je Tanjević.

Selektor je istakao da ne želi nikom da sugeriše sastav, ali vjeruje u kvalitet crnogorskih talenata.

Imamo dovoljno dobre domaće igrače koji mogu da izguraju ambicije najjačih domaćih timova. Većina reprezentativaca, sa druge strane, igra u inostranstvu”, osvrnuo se na pravilo u domaćoj ligi da u sastavu ekipa u svakom momentu na terenu mora biti junior.

Ne smatram da bilo kome treba nametati bilo šta. To je odluka federacije koju razumijem, ali klubovi imaju svoje planove razvoja i funkcionisanja i ne bih im ništa nametao. Naravno, ja bih radio sa fokusom na domaće i mlade, ali to je opet samo moj stav. Pa bi nakon nekoliko godina vidjeli koji je i čiji koncept razvoja tima bolji”, istakao je Tanjević.

Selektora raduje što veliki broj reprezentativaca, pogotovo na centarskim pozicijama, podiže formu u drugom dijelu klupske sezone.

Dubljević u Valensiji, Todorović u Himkiju i naravno Vučević u NBA sada samo potvrđuju onu reputaciju koju su izgradili u elitnim klubovima prethodnih godina. Oni su ta startna tri centra, tu je laka situacija, kada je izbor reprezentacije u pitanju. Sa bekovima je već druga priča, i što se kvaliteta tiče i što se tiče minuta za te momke u klubovima. Ali svjesni smo na koga sve možemo računati dok se primiču julske pripreme za Eurobasket” zaključio je Tanjević.

Selektor Tanjević je istakao koliko je važno što su neki kandidati za reprezentaciju pronašli klubove u kojima sa minutažom igraju u drugom dijelu sezone.

Na primjer, bekovi Pavlićević i Đukanović su napravili odlične izbore sa klubovima krajem jeseni. Na njih računam kao na ozbiljne kandidate za reprezentaciju, dok me situacija sa Vranješom koji ne igra u Budućnost Voliju pomalo brine. Ima vremena da ti momci napreduju i budu pripravni za pripreme za Eurobasket”, kazao je Tanjević.

Strateg „crvenih” se osvrnuo na situaciju sa mladim plejmejkerom Nikolom Ivanovićem, koji nije imao uspješnu prvu polovinu sezone u atinskom AEK-u, a zatim je pozajmljen italijanskoj Orlandini.

Ivanović se praktično u posljednjem momentu za transfer spasio. Završio je u vrlo dobrom i ambicioznom timu i u jakoj ligi. Sada tamo ima dobru minutažu i igra vrlo dobro, tako da je to bio pravi potez”, kazao je Tanjević.

Tanjević je otkrio detalje razgovora sa plejmejkerom Barselone Tajrisom Rajsom, Amerikancem sa našim državljanstvom koji se stavio na raspolaganje za pripreme za Eurobasket.

Svidio mi se Rajsov stav, dojmio se kao pametan mladić pun duha i humora koji zna šta se očekuje od njega. Naš dogovor je jasan, da dođe u dobrom stanju i odradi pripreme sa reprezentacijom. Bože zdravlja, ono što ga može zaustaviti jedino je povreda, zbog nje nije bio u kvalifikacijama prošle godine, ali to važi za bilo kog igrača, nema razlike. Ono što prija je njegov stav, a trenutna forma možda ne, jer igra možda u trećoj brzini u Barseloni. Trenutno ne igra na nivou reputacije koju je izgradio u Makabiju, znam da može mnogo više”, rekao je selektor.