Tanja Bokan: Lijepo mi je u Pezaru, liči na Bar

0
1542

Odbojkašice Crne Gore su ovog ljeta igrale u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i u Evropskoj ligi. Na kvalifikacionom turniru za planetarnu smotru, koji je organizovan u Sofiji, pobijedile su jedino Kosovo, a poražene su od Turske, Bugarske, Švajcarske i Rumunije.

Što se Evropske lige tiče, Crna Gora je bila u grupi sa Gruzijom, Francuskom i Ukrajinom. Izabranice Dragana Nešića dva puta su pobijedile Gruziju, dva puta su poražene od Ukrajine, dva puta su igrale egal mečeve, ali na kraju ipak morale da pruže ruku Francuskinjama.

Pomenuto ljeto je kada su reprezentativne obaveze u pitanju ostalo iza nas, a naredno će biti od mnogo većeg značaja. Naime, Nešić je u dogovoru sa čelnicima Saveza preuzeo reprezentaciju sa ciljem da obezbijedi plasman na Evropsko prvenstvo 2019. godine.

Kvalifikacije za smotru najboljih selekcija Starog kontinenta su na programu narednog ljeta, a ukoliko se ne dogodi nešto nepredviđeno, Crna Gora će igrati u najjačem sastavu, što znači da će dres sa državnim grbom pored Ksenije Ivanović nositi i Tanja Bokan koja je ovog ljeta propustila reprezentativne obaveze zbog privatnih razloga.

U međuvremenu, uz Kseniju Ivanović najbolja odbojkašica Crne Gore je promijenila i sredinu. Iz Azerbejdžana se preselila u Italiju. Tanja Bokan je stavila paraf na jednogodišnji ugovor sa ekipom Pezara. Prošle sezone igrala je za Azerail koji nije stigao do titule. Tronu su se radovale odbojkašice Telekoma koje je sa klupe vodio Zoran Gajić predsjednik Odbojkaškog saveza Srbije, a sa terena između ostalih i Ksenija Ivanović.

Tanja Bokan je karijeru počela u rodnom gradu i klubu Luka Bar. Sa njima je stigla i do finala Kupa Srbije i Crne Gore 2003. godine, ali ne i do trofeja. Od 2006. godine je nosila dres subotičkog Spartaka do 2010., a onda je počela inostranu karijeru.

Prvo je igrala u Italiji, u Soveratu. Uslijedila je selidba u Francusku gdje je tri godine branila boje Miluza, a jednu godinu ekipe Kana sa kojom je osvojila duplu krunu. Prije Azerbajdžana Bokanova je igrala i u Japanu, a sa ekipom Hamamicu je osvojila Kup ove zemlje.

Od naredne sezone će biti uzdanica Pezara koji je prošle sezone izborio plasman u elitno društvo.

Veoma sam zadovoljna što se vraćam u Italiju, posebno što je u pitanju Pezaro, grad na moru, kao i moj Bar“, rekla je Tanja Bokan posle potpisivanja ugovora za Sport Klub i dodala:

Debitovaću u elitnoj diviziji u Italiji i znam da nas očekuje sezona puna iskušenja, jer je prvenstvo Italije jedno od najizjednačenijih i najjačih na svetu. Koji su moji kvaliteti i šta Pezaro može da očekuje mojim dolaskom? Mnogo agresivniju igru u napadu, i djevojku u timu koja se nikada ne predaje. Volim izazove i jedva čekam novu avanturu”.

Ljubitelji ženske odbojke u Crnoj Gori vjeruju da će narednog ljeta u sastavu vidjeti Tanju Bokan i Kseniju Ivanović. Uz ostale mlade i talentovane odbojkašice bila bi to selekcija koja bi mogla da se nada plasmanu na Evropsko prvenstvo. Bez Ksenije i Tanje, sve djeluje kao nemoguća misija.