Strugar, Radonjić, Radošević po novom zakonu nisu vrhunski sportisti

0
2130
FOTO: ZORAN ĐURIĆ

Kik-bokseri i bokseri koji su proteklih godina dobijali priznanje sportista godine Crne Gore poput svjetskih prvaka Ivana Strugara, Goranja Radonjića, Predraga Radoševića, i dalje neće moći da budu “vrhunski sportisti”, kategoriju koju priznaje Zakon o sportu i na osnovu koje se dobija naknada – sportska penzija.

Njihove sportske discipline nijesi bile priznate u prethodnom zakonu o sportu zbog čega nijesu mogli steći to zvanje, a tokom pripreme novog Zakona o sportu i glasanja o njemu prije dva dana nije usvojena mogućnost da im se to naknadno prizna.

Kako u izradi novog zakona takva mogućnost nije uvrštena, nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović je preložio amandan po kojem bi svi dobitnici priznanja sportista godine, u izboru udruženja sportskih novinara i Crnogorskog olimpijskog komiteta, mogli dobiti status vrhunskog sportiste.

Ovaj amandman dobio je 24 glasa, od potrebnih 41. Za njega je osim prisutnih poslanika opozicije glasalo i nekoliko članova vladajuće koalicije – Tarzan Milošević, Nedžad Drešević, Daliborka Pejović, Ana Nikolić, Sanja Pavićević, Nada Drobnjak i Genci Nimanbegu.

Oko statusa ovih sportista bila je žustra polemika i na okruglom stolu o predlogu zakona u oktobru prošle godine. Predsjednik Kik-boks saveza Ivan Strugar pitao je tada da li on, Radonjić i drugi iz tog sporta koji su proglašavani sportistom godine mogu dobiti priznanje vrhunskog sportiste.

Ministar Nikola Janović je odgovorio da pitaju one koji su tada vodili Upravu za sport, jer je to bio njihov propust.

“Ne možemo zakon vraćati unazad, ali vidjećemo da li je nešto moguće uraditi”, kazao je tada Janović, najavljujući da uskoro počinju revidiranje svih rješenja o zaslužnim sportistima koja su ranije izdata, jer je “jasno da tamo ima onih koji to ne zaslužuju” i da je to nepravda, ali i veliko opterećenje za budžet.