“Sokoli” u Varšavi: Kreće juriš na EURO

0
278
Foto - Anadolija

Fudbalska reprezentacija Crne Gore izgubila je gotovo sve šanse da zaigra na Svjetskom prvenstvu, ali je dobila nešto što je stavlja u dobru poziciju pred sledeće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Do tada, ostaće zapisano da su „hrabri sokoli“ do kraja aktuelnog ciklusa bili u igri za plasman na veliko takmičenje.

Danska je pokazala koliko je ozbiljna reprezentacija. Nije odigrala vrhunski meč, ali nakon datog gola zatvorila je prilaze i čuvala prednost. Nakon svega, nemamo za čim da žalimo.” – rekao je Dragoje Leković, asistent u stručnom štabu reprezentacije, zadužen za rad sa golmanima.

Nemamo šta da zamjerimo igračima, jer su, generalno, ispoštovali sve što se od njih tražilo. Pad koncentracije u fazi odbrane koštao nas je gola, a kasnije i poraza. Da je utakmica išla na 0:0, vjerovatno ni Danci ne bi izlazili previše. Tražili bismo šansu… Teško je predvidjeti šta bi se desilo. To više ne možemo da vratimo. Treba izvući pouke i nastaviti dalje. Ima dosta pozitivnih stvari iz ovog ciklusa.” – dodao je Leković.

Naš najbolji državni tim ostao je u 20. minutu bez prve zvijezde, najboljeg i najefikasnijeg igrača Stevana Jovetića. Jasno je da od tog momenta Crna Gora više nije bila ista ekipa.

Kada u ranoj fazi utakmice ostanete bez tako važnog igrača, onda je jasno da je riječ o velikom hendikepu. Klasu Jovetića teško je nadoknaditi. Pokušali smo, bili požrtvovani, ali falilo je pravih prilika da damo gol.” – kazao je Leković.

Ivanić je igrao defanzivnog veznog, što nije njegova prirodna pozicija. Utisak je da se mnogo bolje snalazi kada ima ofanzivniju ulogu u timu.

“Svjedoci smo kako je Ivanić odigrao protiv Rumunije na istoj poziciji. Htjeli smo da držimo loptu, a sa Ivanićem to lakše ide. To je bila naša ideja.” – riječi su Lekovića.

,,Crvenima“ je ostala teoretska šansa da se nađu u baražu: za to je potrebno da Crna Gora pobijedi u Varšavi, odnosno da Rumunija savlada Dansku u Kopenhagenu. Uz uslov da jedna od tih pobjeda bude sa dva razlike.

U daleko boljoj poziciji su Poljska i Danska, kojima je i bod dovoljan za ovjeru prvog, to jest drugog mjesta u grupi.

Poljskoj fali bod da se direktno plasira na Svjetsko prvenstvo, ali mi gledamo sebe. Znamo u kakvoj smo situaciji. Idemo u Varšavu sa ciljem da igramo svoju igru, pokažemo se najbolje. Imamo problema sa povredama i kartonima, ali to će biti šansa za druge momke koji su u reprezentaciji. Imaće mogućnost da pokažu koliko vrijede i nametnu se za buduće obaveze.” – poručio je Leković.

Poljaci su prije dva dana deklasirali Jermeniju sa 6:1, a i u Podgorici su pokazali kvalitet kada su savladali našu reprezentaciju sa 2:1.

Biće mnogo teško, vidjeli smo i u Podgorici koliko je Poljska jaka, a sada će biti silno motivisana jer pred svojim navijačima želi da ovjeri plasman na veliko takmičenje. Imaju blagu prednost, ali borićemo se. Želimo na visokom nivou da završimo kvalifikacije.” – naglašava Leković.

Jeste li zadovoljni formom golmana Petkovića?

Jesam, sve je bilo kako treba. On je u ovim kvalifikacijama pokazao da na njega može ozbiljno da se računa. Na njemu je da potvrđuje kvalitet, a ako bude branio na ovom nivou, sigurno će biti prvi golman reprezentacije.” – zaključio je Leković.