“Sokoli” u grupi 3 Lige C kvalifikacija za Evropsko prvenstvo

Na danas održanom žrijebu određene su grupe kvalifikacija po sistemu Lige nacija za plasman na UEFA U19 Evropsko prvenstvo koje će se 2022. godine održati u Slovačkoj.

U prvom izdanju kvalifikacija za U19 Evropsko prvenstvo po sistemu Lige nacija omladinska reprezentacija Crne Gore takmičiće se u grupi 3 Lige C, zajedno sa selekcijama Azerbejdžana, Farskih Ostrva i Andore.

Prvi turnir na kojem će nastupiti naša selekcija, sastavljena od igrača rođenih 2003. godine i kasnije, održaće se u Andori od 22. do 28. septembra 2020. godine.

– Dobra grupa za nas, ali se moramo dobro pripremiti za turnir, posebno jer nikoga ne smijemo potcijeniti. Azerbejdžan nam je sigurno najveći konkurent u grupi, ali tu je i Andora, koja će, kao domaćin, sigurno biti maksimalno motivisana, rekao je Milorad Peković, selektor omladinske reprezentacije Crne Gore.

Odluku o testiranju novog sistema kvalifikacija za U19 Evropsko prvenstvo Izvršni odbor UEFA donio je na sjednici održanoj 29. maja 2019. godine. Novi format takmičenja trajaće dvije godine i mjesto na finalnom turniru, koji će se 2022. godine održati u Slovačkoj, izboriće sedam najboljih selekcija.

Umjesto jednog kvalifikacionog turnira, sve reprezentacije će u novom formatu takmičenja imati priliku da nastupe na minimum dva turnira. Takođe, igrači će takmičenje započeti kao mlađi omladinci (U18), kako bi u vrijeme odigravanja finalnog turnira imali 19 godina.

Ukoliko se novi sistem kvalifikacija pokaže kao uspješan, biće primijenjen i na kvalifikacije za U17 Evropsko prvenstvo od 2023. godine.

U daljem tekstu možete pronaći detaljno objašnjenje novog sistema takmičenja – strukturu, podjelu selekcija po ligama, sistem promocije i relegacije kao i termine održavanja mini turnira.

Struktura takmičenja
Takmičenje se sastoji iz kvalifikacionih rundi (mini turnira) kojih će ukupno biti četiri, dok će se na finalnom turniru naći osam reprezentacija – domaćin Slovačka i sedam kvalifikovanih timova.

Faza kvalifikacija
– Faza kvalifkacija sastoji se iz četiri runde i sve selekcije odigraće najmanje dva mini turnira (dvije runde).
– Na mini turnirima učestvuju četiri ili tri selekcije, a domaćin turnira određuje se nakon žrijeba grupa.
– Svi učesnici za izdanje 2020-22, uključujući i domaćina Slovačku, biće podijeljeni u tri lige – A, B i C – shodno koeficijentima formiranim na osnovu učinka u takmičenju od sezone 2015/16 do sezone 2018/19.
– Liga A broji 20 selekcija koje će biti podijeljene u 5 grupa. Selekcije koje se takmiče u Ligi A učestvovaće u sve četiri runde (četiri mini turnira).
– Liga B broji 16 selekcija koje će biti podijeljene u četiri grupe. Selekcije koje se takmiče u Ligi B učestvovaće u tri runde (tri mini turnira).
– Liga C broji do 19 selekcija koje će, u zavisnosti od ukupnog broja učesnika, biti podijeljene u grupe sa 4 ili 3 selekcije. Selekcije koje se takmiče u Ligi C učestvovaće u dvije runde (dva mini turnira).

Runda 1 i 2

Promocija
– Iz lige B u ligu A plasiraće se pobjednici četiri grupe i najbolja drugoplasirana selekcija.
– iz lige C u ligu B plasiraće se pobjednici svih grupa i najbolja/e drugoplasirana/e selekcija/e (u zavisnosti od broja grupa).

Relegacija
– Iz lige A u ligu B ispadaju posljednjeplasirane selekcije iz svih pet grupa.
– Iz lige B u ligu C ispadaju četiri posljednjeplasirane selekcije iz sve četiri grupe i najslabija trećeplasirana selekcija iz svih grupa.

Runda 3

Promocija
Iz lige B u ligu A plasiraće se pobjednici sve četiri grupe i najbolja drugoplasirana selekcija.

Relegacija
Iz lige A u ligu B ispada pet posljednjeplasiranih selekcija u svim grupama.

Runda 4 (samo liga A)

Kvalifikacije za finalni turnir
Pobjednici pet grupa i dvije najbolje drugoplasirane selekcije izboriće plasman na finalni turnir u Slovačkoj.

Finalni turnir

Na finalnom turniru ekipe će biti podijeljene u dvije grupe sa po četiri tima. Plasman u polufinale obezbijediće dvije najbolje plasirane ekipe iz obje grupe.

Nakon završetka svake runde obaviće se žrijeb grupa za narednu rundu i odrediti domaćini mini turnira.

Datumi održavanja mini turnira:

Runda 1: Do 17. novembra 2020. godine
Runda 2: Do 8. juna 2021. godine (žrijeb u decembru 2020)
Runda 3: 30. avgust – 7. septembar ili 4. do 12. oktobar ili 8. do 16. oktobar 2021. godine (žrijeb u junu/julu 2021).
Runda 4: 21. do 29. marta 2022. godine (žrijeb u decembru 2021. godine)

Related Posts

Leave a Reply